Šta se pije uz frajere na Adi Bojani

Šta se pije uz frajere na Adi Bojani

Posle deset dana kampovanja na Adi Bojani, sa dve opasne žene i dva još opasnija psa, hladne glave i hladnog vina u čaši volela bih malo da prodiskutujem o adabojanovskim letnjim osveženjima.

Da se razumemo - ovo neće biti post sa filmskim scenama poput toga da ja u kampu dekantiram neku antiku i ispijam je sa mojim ženama dok zalazi sunce i jedemo masline, nego će biti reći o dekintiranom hedonizmu na plaži sa gomilom peska na svim mogućim i nemogućim mestima.

Ali, ne bih ja bila Vina i Marina da se nisam pošteno obezbedila - nekoliko boca vina stalo je u moju skromnu kampersku opremu, uz dve tri oskudne krpice za čuvenu crnogorsku naseobinu golaća i frizbi. Letnja selekcija svela se na dve boce prosecca Caldirola (vrlo bahata selekcija za ovu vrstu letovanja) koje sam uspela (nadam se sigurno) da privremeno udomim u jedan frižider kod neimenovanih prijatelja kojima se ovom prilikom beskrajno zahvaljujem. Uz malo šarma I letnjeg osmeha (da ne zaboravimo manjak gardarobe) uspela sam da dobijem i vinske čaše iz obližnjeg bara na plaži.

ada4

Za sreću je potrebno malo - iako moram da napomenem da je za našu lepota-poroka-letnju-kontemplaciju-na-plaži bilo potrebno još nekoliko boca. Gledajući hipnotisano u kapljice slane vode koje su se caklile na trbušnjacima preplanulih kite surfera, rešila sam da napravim idealnu listu vina koja bih pila na ovom mestu uz bezgrešni pogled na nudiste I surfere.

Virtus Rose - prokupac 70%, caberne 30%,

Bobičasto voće, lagana voćna tekstura, gipkog tela kao preplanuli surferi u plićaku. Dovoljno šećera da vam izmami osmeh na lice,ali ne previše. Veoma zavodljivo vino, u kom ćete poželeti da uživate u hladu sa ovakvim pogledom ceo dan. Brzo se i lako pije, nemojte se iznenaditi ako dokrajčite čašu između dva velika talasa. Ne zove se rose bez razloga blush.

Emporio penušavac -šardone i neoplanta

Ovo je onaj novi frajer na plaži koji se jednog jutra samo pojavi i zbog kog se veselo kikoću devojke. Solidna količina šećera - čak 16 grama će vam svakako zasladiti dan ispod suncobrana. Idealan je odmah posle jutarnje kafe, dok posmatrate nehajno odbojku na pesku u vešu marke Speedo.

Podgoričko bijelo, Plantaže

Nije što je ovo lični izbor, već zato što je ovo vino široko raspostranjeno na crnogorskoj obali. Može se kupiti čak i u jedinoj prodavnici na ostrvu, i uz malo sreće mogu vam ga i ohladiti. Pije se uz pogled na gazdu lokalnog plažnog bara, san snova svake kupačice. Uz malo kisele vode progledaćemo čak i flaši od litar kroz prste i provesti jedan dugi dan u ležaljci (naravno, okrenuti ka šanku).

Plavac Mali, Dingač

Ovo je luksuz. Pije se kada padne noć, ispred vatre na plaži. Barik i 15,8 % alkohola greje vas kao poneki hrabri frajer koji je i dalje bez majice na vetru. Ovo vino će u vama probuditi najgrešnije misli - to je sasvim u redu, na moru ste.

Nectar, Samos

Ovo sam naknadno ubacila na spisak jer sam imala priliku da probam nedavno. Desertno vino sorte muscat, sa 14 % alkohola. Teško je opisati rečima. Kao frajera koji potpuno nije vaš tip ali ne možete da prestanete da zurite u njega. U ovom vinu pronaći ćete sve što ste ikada želeli od slatkiša - med, orahe, diskretnu dozu tamjana, suvog grožđa, kapljice znoja sa trbušnjaka onog surfera od jutros, poljsko cveće i njegov divni osmeh. Opšta preporuka je da se ovo vino konzumira uz skupocene slatkiše - pronađite i vi svoj skupoceni slatkiš na plaži.

Živeli!

nazad na vrh