Aledž, mala priča o praznini u flaši!

Foto: Alexandra Foto: Alexandra

Engleski izraz ullage (aledž) označava prazninu između nivoa vina u boci i pampura, odnosno zatvarača, pojam koji nije posebno definisan u mnogim jezicima, pa ni u srpskom.

Zašto je on važan?

Pa, ispostaviće se da iskusni prodavci arhivskih vina baš na osnovu tog detalja mogu da donesu neke bitne zaključke! Naime, odstojavanjem u flaši deo vina može da izvetri kroz pampurni zatvarač. I upravo je to ono na šta kupac ili vlasnik starijih etiketa vina prvo treba da obrati pažnju. Aledž je dobar vodič kada treba oceniti neko vino, tvrde stručnjaci, a njegov nivo otkriva brojne tragove u smislu kondicije ili skladištenja vina pre nego bocu uopšte otvorite.

Bez obzira na starost vina, ako je nivo površine tečnosti ispod sredine visine „ramena boce“ (proširenje ispod grlića), to ukazuje na mnogo veći rizik od kvarenja vina. Neobično nizak nivo tečnosti u boci može ukazati i na loše skladištenje, recimo da je vino bilo izloženo visokim temperaturama ili niskoj vlažnosti, pa čak ukazuje i na to da je moguće došlo do prodora kiseonika što uzrokuje oksidaciju vina.

jfw ple in blt choose old wine2 1440 en
Ako je nivo vina u visini crvene zone imate razloga da odustanete od kupovine

Aukcijska kuća Christie's posvećuje čitavu stranicu svog pravilnika za aukcije upravo aledž problematici. Tu se za bocu vina iz Bordoa kaže da „ako je nivo vina ispod donje granice ramena, onda kupovina tog vina predstavlja veliki rizik i boca se može nuditi na prodaju isključivo ako je reč o ekstremno retkoj ili interesantnoj etiketi“.

Posebno je zanimljiva činjenica da stručnjaci prema rasponu aledža mogu odrediti okvirnu starost vina. Za klaret star 15 godina nivo vina bi trebao biti na „vrhu ramena“, dok „sredina ramena“ ukazuje da je vino starosti tri do četiri decenije.

I dok se za vina u bordoškim bocama često koristi (odokativno) merenje u odnosu na „rame boce“, kod burgundijske boce, koja nema naglašeno proširenje, nivo aledža se izražava u santimetrima. Za vino u burgundijskoj boci staro 30-ak godina smatra se normalnim da aledž iznosi sedam santimetara.

- Aledž može i da prevari. Dešava se da je vino sasvim dobro i u bocama gde je nivo vino poprilično nizak. Zato je potrebno proveriti još nekoliko stvari. Uperiti jak izvor svetlosti u udubljenje na dnu boce da vidite količinu sedimenta i da li je došlo do velikog gubitka boje. Skinite zatim aluminijumski omotač oko čepa i proverite stanje plute, eventualne znake curenja, i na kraju blago pogurajte pampur da se uverite da se ne pomera - savetuje jedan od stručnjaka. |

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama