Grand Tasting: Regionalni Tour de force

Grand Tasting: Regionalni Tour de force

Jedna od najuzbudljivijih i najprestižnijih vinskih manifestacija u regionu, Grand Tasting je i ove godine uzburkao duhove na srpskoj i regionalnoj vinskoj sceni. Poput vrhunskog vina koje teži harmoniji, ovaj vinski salon iznedrio je još koji dodatni lejer slojevitosti i stupio na stepenik više među vinskim događajima ne samo regiona, već slobodno možemo da kažemo i Evrope.

Grand Tasting 2023 725

Praktično svi koji nešto znače u beogradskim vinskim krugovima došli su na Grand Tasting 2023 kako bi probali najbolja vina odabranih 50 vinarija s područja nekadašnje Jugoslavije, od Slovenije do Severne Makedonije. Ali, ovaj veliki vinski događaj ne bi bio to što jeste da na njega nisu lično vinari došli da predstave svoja najbolja vina. I to je ono što Grand Tasting već u startu izdiže iznad najvećeg broja vinskih salona u regionu.

Grand Tasting 2023 533

Gotovo da je nemoguće opisati šta je sve tu bilo od vrhunskih vina, baš kao što je i posetiocima nemoguće da za sedam sati, koliko je ovaj ekskluzivni salon trajao, obiđu i probaju barem po neko vino sa svakog štanda. Zato su mnogi odlučili da se fokusiraju na manje poznata imena, kojih je ove godine bilo više nego obično. Razlog za to je što su organizatori odlučili da pozive upute na adrese 50 vinarija, umesto na 30 kao prethodnih godina.

Grand Tasting 2023 715

- Dobro je da bude veći broj vinara na manifestaciji, da može više njih ljudi da vide i upoznaju. Naravno, izbor je bitan, da to budu najbolja vina od najboljih. Možda bi ubuduće mogla selekcija umesto po vinarijama da bude po vinima, jer ima još proizvođača koji sa nekim svojim jako dobrim vinima zaslužuju da se ovde nađu. U svakom slučaju drago nam je da smo ovde i da  sve zajedno ide na više lestvice iz godine u godinu – kaže Radovan Vukoje, vlasnik hercegovačke vinarije Podrumi Vukoje 1982 koja je do sada bila učesnik svih Grand Tasting manifestacija.

I ekskluzivna makedonska vinarija Chateau Kamnik takođe je do sada bila redovno pozivana.

Grand Tasting 2023 322

- Ovo je za nas značajna manifestacija jer su u publici sve vrhunski poznavaoci vina. Zato Grand Tasting i jeste jedna od najboljih i najprofesionalnijih manifestacija u regionu i izuzetno nam je drago što smo se i ove godine našli na spisku učesnika – ističe Natalija Kuzmanovska, direktor prodaje u Chateau Kamnik.

Grand Tasting 2023 601

Među publikom ove godine i Ivan Dropuljić, direktor najuglednije hrvatske vinske manifestacije VINO.com koja se već 15 godina održava u zagrebačkom hotelu Esplanade.

- Odlično je. Potegao sam toliko kilometara do Beograda i nisam se razočarao. Malo je manja gužva nego kod mene na salonu ali nije malo ljudi, ovo je upravo odlično – kaže Dropuljić dok obilazi štandove vinarija u društvu Ante Miličevića, inače uglednog vinara iz Kutjeva koji nosi nezvanični nadimak Mister mirišljavog traminca zbog velikih uspeha sa tom sortom.

Grand Tasting 2023 335

Valja primetiti da je u hrvatskoj vinskoj reprezentaciji na Grand Tastingu bilo mnogo vinara koji su praktično ispisali savremenu vinsku istoriju te države. Jedan od njih je i Vlado Krauthaker koji je sve vreme bio u centru pažnje.

- Da li si u Parizu ili u Londonu, nema nikakve razlike od ovoga ovde. Moram posebno pohvaliti organizatora koji je napravio sve šta treba da manifestacija funkcioniše besprekorno.

Grand Tasting 2023 234

Uz Krauthakera još jedna kutjevačka legenda Ivo Enjingi:

- Prošao sam na stotine vinskih sajmova, ali ovako edukovanu publiku još nikada nisam imao. To je ono što i nas vinare navodi da dođemo ovde. Malo je ovakvih dešavanja kod nas u regionu gde je sve na zavidno visokom nivou, uključujući i vina koja mogu da se probaju.

A izbor vina je bio takav da se iskusnijim vinoljupcima pamet zavrti. Vertikale i arhivske berbe na sve strane, zlata i platine sa Decantera, vrhunski ocenjena vina najuglednijih svetskih stručnjaka, među kojima i jedno vino koje je tim Roberta Parkera ocenio sa makismalnih 100 poena... Bez preterivanja, ovde aposultno nema štanda na kojem se nisu našla barem 3-4 vrhunska vina koja zaslužuju maksimalnu pažnju!

Grand Tasting 2023 147

- Ono što se zbilja nije smelo propustiti i u čemu se uživa su vertikale belih arhiva legendarnog vinara Ivan Enjingija i slovenačke Puklavec Family Winery. Od onoga što sam uspeo da probam, istakao bih i vina Ten Barrels Syrah 2017 Chateau Kamnik, Degrassi Terre Rosse Riserva Teran 2012 kao i fantastičan portfolio pino noara slovenačke vinarije Tilia Estate – kaže poznati srpski somelijer Vuk Vuletić.

I Marko Marjanović, somelijer popularnog beogradskog restorana Hrastovina otkriva neke od svojih favorita:

- Srećan sam što sam probao uvek uzbudljive Movia etikete, osetio veliko zadovoljstvo što je tu bio jedan svetski superstar kakav je Aleš Kristančič, pravi spektakl su vina Mihe Batiča koji je možda autorski jedan od najznačajnijih vinara s ovih prostora, iznenađenje mi je mala crnogorska vinarija Marković, zatim fantastični Sanctum, a priznajem da sam tek sada prvi put imao priliku da probam sjajna vina velikog maga Vlade Krauthakera i to od njega lično, gde mi je osim čuvenih graševina još veći utisak ostavio šardone. U stvari, Grand Tasting, osim što je izuzetan događaj na kojem mogu da se probaju enormno dobra vina za koja uglavnom nemamo prilike, ima i tu dimenziju da okuplja na jednom mestu sve te najveće vinare regiona što je u neku ruku i njihov znak poštovanja prema onome šta se dešava na vinskoj sceni Srbije.

Grand Tasting 2023 453

Teško je izboriti se na ovakvom mestu između ličnih afiniteta i onoga što jednostavno mora da se proba. Nema lakog izbora. Okrećemo pažnju ipak novima imenima.

Grand Tasting je po prvi put doveo i dve vodeće vinarije s Plešivice – Korak i Jagunić, iza čijih štandova dve nove mlade vinarske zvezde – Josip Korak i Dominik Jagunič. Plešivica je već izvesno vreme među najdinamičnijim vinogorjima u regionu odakle dolaze neka od najboljih hrvatskih vina danas, a ova dvojica mladih vinara donela su u Beograd mnoštvo opipljivih argumenata zašto je to tako!

Grand Tasting 2023 476

Nova imena na GT23 iz Hrvatske su bili i Baraka iz okoline Šibenika, Tomaz iz istarskog Motovuna, Veralda iz okoline Buja u Istri, Štampar iz Međimurja, te Saints Hills s Pelješca, što uz uveliko etablirane veličine kakve su Degrassi, Coronica, Kozlović i Stina daje sliku o aktuelnim dometima hrvatske vinske scene.

- Impresioniran sam onim što sam video. Potpuno je jasno da su se vinari potrudili da donesu ono najbolje, uključujući i neke starije berbe kojih nema na tržištu, pa čak i vina za koja znam da inače ne prodaju – primećuje Mirko Niškanović, direktor i glavni enolog vinarije Deurić iz Male Remete. – Čini mi se de je Grand Tasting u regionalnim okvirima postao stvar prestiža, da nije svejedno ko će izlagati a ko neće!

Grand Tasting 2023 386

S tim stavom se slaže i Zdravko Brkić na štandu Vino Budimir ističući edukativni momenat koji je privukao posetioce na njihov štand da osete razlike u formatu pakovanja vina ali i vrše poređenje berbi u vertikalama čuvenog župskog prokupca.

- Kada bi bilo više takvih mogućnosti na sajmovima za desetak godina bi Srbija imala još bolju vinsku scenu. Ovde nema one publike koje dođe da proba što više vina za što manje novca, već posetilac za relativno skupu ulaznicu dobija da proba samo vrhunska vina. Žao mi je što ne mogu da odvojim više vremena da probam mnogo toga što sam video da su vinari doneli, ali od onoga što sam uspeo oduševio me je premijerni Kovačević penušavac koji još nema etiketu, zatim novo vino iz Tikveša sa poteza Babuna...

Prvi put se u GT eliti našla i domaća vinarija Tri Oraha.

- Ne znam kakva je ranije bila posećenost ali ovo je sjajno – kaže direktorka vinarije Ana Vraneš. – Publika je malo drugačija nego na ostalim sajmovima, organizacija bez greške. Što se mene tiče bolje ne treba.

Grand Tasting 2023 579

Kada se sve uzme u obzir, Beograd je tog dana verovatno bio jedna od najuzbudljivijih vinskih destinacija u Evropi. Brojni gosti iz inostranstva, vinski trgovci, distributeri, ugostitelji, novinari, ambasadori, sve to ukazuje da vina iz regiona postaju zanimljiva i ostatku sveta. Uostalom, praktično sve vinarije prisutne na Grand Tastingu već uveliko rade izvoze svojih vina i na najzahtevnija tržišta u svetu.

- Cele godine sam na vinskim sajmovima širom sveta ali uvek nađem vremena za Grand Tasting zbog dobre atmosfere, strasti, vinara koji tu dolaze, publike koja razume vino, Beograda... Ovo je za mene uvek poseban dan – kaže u dahu Aleš Kristančič iz vinarije Movia koja je do sada bila redovni učesnik ove prestižne manifestacije.

Grand Tasting 2023 135

 Među profesionalnom publikom i onim najzahtevnijim vinoljupcima koji su uvek u potrazi za novim velikim otkrićem, našao se i poznati glumac Rade Šerbedžija, ovaj put u ulozi svojevrsnog medijskog promotera mlade vinarije Burnum iz okoline Knina.

- Ovo je pravo bogatstvo svih nas koji živimo u ovom delu Balkana. Vino je naša zajednička istorija i meni je srce puno kada vidim ovoliko lepog i pametnog sveta ujedinjenog oko vina. A vina, šta reči? Fantastična, ne bih znao odakle da krenem. Obožavam bela iz Slovenije, Goriška Brda posebno, i crvena iz Makedonije, Barovo i Bela Voda. Mada me je na prečac oduševila ovde crvena kupaža vinarije Batič iz Vipavske doline, pa onaj Dingač Saints Hills, pa Istrijani: Coronica, Kozlović, Veralda...

Oko poznatog glumca sve vreme se tiskaju novinari i vinari koji žele da mu poklone neko svoje vino, da se fotografišu zajedno, popričaju...

Grand Tasting 2023 310

 Kroz sličan tretman prolazi i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil koji se posebno zadržao na štandu kalifornijske vinarije Daou Vineyards koja je na ovogodišnjem Grand Tastingu dobila status specijalnog gosta kao jedina vinarija izvan regiona.

- Za mene je Grand Tasting izvanredan pokazatelj razvoja vinske scene u Srbiji i čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Dolazeći u Srbiju nisam očekivao da ću pronaći i ovako kvalitetna vina. Odatle i moje veliko poštovanje za vinare s ovih prostora – izjavio je ambasdor Hil.

A na pitanje da li će ispratiti Salon do kraja smeje se i kaže da ne može jer mora na još jednu „srpsku stvar“, na zakazanu partiju  tenisa, očigledno aludirajući na nacionalni sindrom Đoković.

Grand Tasting 2023 495

Slovenačka selekcija nikada brojnija, dobro znana imena: Istenič, Movia, Ščurek, Tilia Estate, Batič, Puklavec Family Estate, Klet Brda... Nama pažnju privlače četiri manje poznate vinarije, debitanti na Grand Tastingu: Šturm, Sanctum, Gjerkeš i M-enostavno dobra vina. Sve četiri deluju poput malih vinskih dragulja još nepoznatih srpskim ljubiteljima vina. Ali, očigledno ne još za dugo, budući da je jedna već našla uvoznika, a preostale tri pobudile veliko interesovanje.

- Drugi put smo ovde pisutni kao učensik i čini mi se da je Grand Tasting bogatiji nego ranije, više izlagača, više dobrih vina, brojne vertikale... Šteta što čovek nema više vremena i dva želuca – smeje se Željko Jungić vlasnik vinarije Jungić iz koje su doneli raskošne vertikale.

Grand Tasting 2023 248

Iz Bosne i Hercegovine takođe nekoliko bitnih „novajlija“ – Milas iz Ljubuškog, uzbudljive žilavke, blatine i neverovatan merlo, te Carsko vino Grgo Vasilj iz Međugorja takođe sa žilavkama, blatinama i originalnom kupažom kabernea i blatine David.

Tu su i srpskoj publici već dobro znani „kralj trnjaka“ Nuić, te ponajbolja manastirska vinarija u čitavom regionu Podrumi manastira Tvrdoš nadomak Trebinja, gde među brojnim arhivskim vrancima stoji i uzbudljivi raritet Velika Rezerva 2016.

Kada smo kod vranaca, crnogorske Plantaže su ponovo priredile iznenađenje i iz arhive „iskopale“ velika pakovanja berbi starih više decenija, a tu je i mlada vinarija Marković koja je na Grand Tastingu debitovala upečatljivim vrancem i širazom, te za to podneblje neuobičajenim vinima od tamjanike.

Grand Tasting 2023 378

Vranac je dominirao i na štandu Bovina iz Severne Makedonije, gde su se našle i najekskluzivnije etiete – A’gupka, My Way i Era – sve tri među najcenjenijim i najskupljim vinima u regionu.

Tikveš  je po običaju doneo pregršt najnagrađivanijih vina iz linija Barovo, Bela Voda i Domain Lepovo, ali i apsolutnu premijeru, vina koja će ići pod oznakom Domaine Babuna.

- Malo je reći da sam oduševljena. Grand Tasting pomera granice, ovo je nivo i po čak i u odnosu na prethodne godine po izboru vina, vinarija, posetioca, utisaka. Hercegovina me oduševila, pa Slovenci, Tomaz i njegovi Brut Blanc de Teran i malvazija Sesto Senso... Sve je izuzetno – oduševljeno govori Gordana Nijemčević iz vinarije IN (Ilić-Nijemčević).

Grand Tasting 2023 463

Naravno, ovakvo pokazivanje „vinskih mišića“ nije moglo da prođe bez adekvatnog odgovora srpskih vinara. Tako je Vinarija Aleksandrović iznela pred posetioce pet berbi čuvenog Regenta; Milijan Jelić arhivu vina Morava iz četiri berbe od kojih je najstarija iz 2005. a najmlađa iz 2011. godine; Matalj je doneo tri berbe jednog od najboljih crvenih vina regiona Kremen Kamen; Cilić je ponudio trenutno najskuplji srpski merlo Manifest u boci od šest litara; Vino Budimir vertikale Sub Rose, Prokupca boje Lila i Projekta X; Deurić vertikalu kupaže Axiom crveni; Temet se pohvalio velikim pakovanjima iz Ergo linije; Doja je iznela najbolja vina iz linije Breg; Sagmeister nekoliko berbi furminta, kadarke i lipolista, tri vina koja su ga vinula u vrh srpske vinske scene; Radovanović je pokazao snagu šumadijskog kabrenea; Erdevik svoje velike adute, od šardonea do širaza; Kovačević najbolje iz premijum linija R i S; Tri Oraha moćne „crnjake“ od kabrenea i merloa; Lastar svoje najbolje pinoe...

Grand Tasting 2023 788

Za štandom vinarije Sagmeister Špela Stržišar, suvlasnica vinarije Sanctum.

- Veoma interesantna vina, kompleksna, karakterna, izuzetne punoće – kaže dok uživa u poslednjim kapima lipolista i furminta koje su ostale u bocama.

Na pitanje da li ima sličnosti sa slovenačkim vinima tog tipa uz osmeh konstatuje:

- Ovo što sada pijemo nije slično ničemu što sam ikada probala!

Grand Tasting 2023 353

Glumca Nebojšu Milovanovića, jednog od glavnih aktera serije Tajna vinove loze, zatekli smo kako nosi dve boce vina.

- Bio sam na raznim sajmovima vina i mogu da zaključim kako je Grand Tasting sakupio nešto što se može smatrati vinskim vrhom regiona. Čini mi se da su to prepoznali i izlagači kojima je u interesu da se pojave jer ovo je sada stvar prestiža. Inače, nosim kući rizling od Jungića koji je sjajan, bilo da je iz berbe 2012, 2019 ili 2017. Drugo vino je od prijatelja iz male crnogorske vinarije Marković koja nudi i crnu tamjaniku. Da apostrofiram još nekoga jako je teško jer su sve veoma ozbiljna vina koja traže i vreme i sve ostalo, a ovo je ipak jednodnevni salon.

Grand Tasting 2023 616

Činjenica je da ni pet dana ne bi bilo dovoljno da se upoznamo sa svim adutima ovogodišnjeg Grand Tastinga. Ali, isto tako je činjenica da je maltene sve što ste ovde mogli da probate vredno pažnje. To je prednost dobre selekcije vina koju su uradili sami vinari. Ipak je ovo predstvaljanje najboljih vina iz najboljih vinarija!

Evo zato za kraj šta kaže Luciano Visintin iz vinarije Veralda, čovek koji je osvajao najveća svetska priznanja za svoja vina, uključujući i platinu na Decanteru i naziv Best in Show za refošk Xtrian:

- Ponos je biti ovde među svim ovim velikim vinarima. Svi koji rade u vinogradu, rade zemlju, za mene su pozitivni ljudi. Zbilja nije važno ko je odakle. Vinari donose dobru energiju i sad među 50 ili ne znam koliko biti izabran veliki je uspeh. Kada ovde dođe jedan Istenič koji je pionir u mnogo čemu, pa gde drugde to možeš dobiti! Zato, čim smo dobili poziv da dođemo, odmah sam rekao idemo. Grand Tasting se ne propušta!

Grand Tasting 2023 245

Za one koji su to ipak propustili, ostaje kao uteha sledeća godina...  |

Korak više

Grand Tasting 2023 671

 

Novost na ovogodišnjem Grand Tastingu bile su radionice za kojima je vladalo veliko interesovanje, kako među profesionalcima, tako i među publikom željnom da napravi korak više u vinskoj edukaciji.

Održano je ukupno četiri ovakva predavanja uz degustaciju probarnih vina, a moderatori su bili ugledni vinski eksperti Matjaž Lemut (Moderni slovenački Pinot Noir), Igor Luković (7 arhivskih vranaca), Paul Balke (Velike kupaže) i Toma Jakopović i Ivo Kozarčanin (Biseri Plešivice). 

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi