Mačkov rizling uz dezert

Mačkov rizling uz dezert

Pre nekoliko meseci moja supruga radila je na uređenju enterijera stana naših drugara Dušanke i Miroslava, koji su inače od nedavno uplovili u bračne vode.

Konačno su svi radovi oko uređenje bili gotovi pa su nas pozvali da vidimo kako je sve ispalo. Kao što red nalaže, trebalo je nešto doneti na useljenje, supruga je kupila neku od sitnica koje uvek trebaju u kući, a ja sam bio zadužen za piće.

Odlučio sam da ponesem bocu rajnskog rizlinga Incognito 2013 vinarije Mačkov podrum. Na najlepšim južnim padinama Fruške gore, na nadmorskoj visini 280-320 metara, gde blagi povetarac stalno „pirućka“, nalaze se vinogradi gde raste ovaj rajnski rizling, a vinarija Mačkov podrum smeštena je u fruškogorskoj prestonici, u Irigu.

Incognito 2013

Preci Save Jojića, osnivača Mačkovog podruma, bavili su se vinogradarstvom i proizvodnjom vina generacijama unazad, a zaštitini znak ili „špic namet“ familije, kako bi Sremci rekli, bio im je mačak. Otuda i naziv vinarije Mačkov podrum.

Odlična geografska pozicija i klima, promišljen spoj tradicije, na kojoj su nadograđene savremene vrednosti, kao i odlučnost da opravdavaju očekivanja tržišta, samo su neki od „sastojaka“ koje ova vinarija ulaže dok pravi „vina s dušom“.

Naravno, spremio sam još jedno malo iznenađenje za naše drugare, ukusni tart od vinogradarskih breskvi. Pošto nije bila sezona svežih breskvi iskoristio sam domaći kompot koji pravi majka moje supruge. Taj kompot je jedno savršenstvo ukusnih zalogaja.

Tart i vino sam unapred ohladio tako da kada smo došli do Dušanke i Miroslava, nakon razglednja stana mogli smo da pređemo na uparivanje vina i hrane.

Dusanka i Miroslav

Miroslavu se na početku učinilo malo čudnim da rajnski rizling može da se upari s poslasticom kakva je tart. Po njemu, više je odgovaralo neko dezertno vino, ali sam ga brzo razuverio, rekavši mu da prvo proba. Čim je to uradio počeo je zadovljno da klima glavom, to je bilo to.  Pikantne kiseline, arome vinogradarske breskve i voćni ukusi bile su idalan pratilac maslaca u prhkom testu i kompota od breskvi. Pozitivno je bila iznenađena i Dušanka, za koju je Incognito, osvežavajućeg ukusa s aromama jabuke i belih rada, davao  savršen spoj sa filom tarta i kao med slatkim breskvama.

Nastavili smo dalje da uživamo u ukusnim zalogajima i pitkom vinu, Miroslav je želeo da mu predložim još nekoliko dobrih kombinacija vina i hrane, što sam naravno prihvatio s velikim zadovoljstvom. Stan je bio odlično uređen, uživali smo u toplom ambijentu, arhitekta je zaista dobro obavio posao pa smo nazdravili u to ime.

Živeli !

 TART OD BRESKVI 

Sastojci:
- breskve u konzervi od 850 ml
- 500 g ella sira
- 200 ml slatke pavlake
- 5 jaja
- 250 g brašna
- 190 g šećera
- 125 g maslaca
- 1 kašičica rendane kore limuna
- 1 kašičica gustina
- šećer u prahu
- so

Priprema :

1. Izručite brašno na radnu površinu, dodajte soli i 90 g šećera. Napravite  udubljenje u sredini brašna i doddajte iseckani hladni maslac, jedno jaje, tri kašike mlake vode, pa sve izmešajte varjačom da nastanu mrvice. Brzo mesite testo rukama da ne počne da se lepi od maslaca. Uvijte testo u foliju i držite u frižideru 30 minuta.

2. Procedite breskve. Zagrejte rernu na 200 stepeni.

3. Ella sir izmešajte sa 100 g šećera, malo soli, slatkom pavlakom, gustinom, četiri jajeta i korom limuna.

4. Razvijte testo između dve providne folije. Obložite nauljeni pleh za tart i podignite ivice. Sipajte preko testa krem od sira, poređajte breskve i stavite u rernu da se peče 40-45 minuta.

5. Sačekajte da se tart od breskvi ohladi i onda pospite šećerom u prahu.

nazad na vrh