Barik, daska & strugotina!

Barik, daska & strugotina!

Q: Kako prepoznati da li je vino odležavalo u hrastovim barik buradima ili mu je tokom sazrevanja u inoksu samo dodavana hrastova strugotina ili daske? U čemu je razlika
Caberne 59

A: Postupak barikiranja vina tj. odležavanja vina u bariku predstavlja dug, zahtevan, ali i skup posao. Ono zahteva pre svega stručnost, znanje i iskustvo, ali i finansijski momenat, budući da jedno barik bure može da se koristi za dva do tri vina, nakon čega se reparira ili zamenjuje novim. Zato su se razvili jeftiniji postupci kojima vino može da poprimi karakter barika. Vinu se mogu dodavati termički obrađene pločice, strugotine ili čips, kao i hrastove letve, one od kojih se burad i pravi.

Tokom ovog postupka podrazumeva se i unošenje kiseonika kao prilikom odležavanja vina u bariku, kako bi se postigao sličan efekat. Na ovaj način se može postići izvesna aromatizacija vina, ali ona nikad nije fina, kompleksna i potpuno uklopljena sa vinom, kao u slučaju odležavanja u bariku. Što se tiče organoleptike, vino negovano upotrebom čispa, pločica ili letvi karakteriše intenzivan miris na drvo, bez finoće i kompleksnosti.

Dakle, ovim postupcima je teško postići harmoničnost na mirisu i ukusu, kao što se to postiže negom vina u bariku ili drvenom sudu. Ovakva vina najčešće dominiraju samo aromama drveta, prekrivajući sortnost, na ukusu su gruba i neprijatna i prenaglašena „drvenim” ukusom

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama