WineRi 2024: Godina velikog uzleta

WineRi 2024: Godina velikog uzleta

U organizaciji udruženja Kvarner Wines u Rijeci se 8. i 9. marta održao međunarodni eno-gasto festival WineRi uz učešće stotinak izlagača i veći broj edukativnih radionica.

U fokusu su kao i prethodnih godina bile vinarije s Kvarnera, njih desetak, koje su ovu malu vinsku regiju uzdigle u jednu od dinamičnijih u okruženju. Za to je pre svega zaslužan nagli uspon penušavih vina s Kvarnera, a zatim i sve kvalitetniji i stilski raznovrsniji rad s lokalnim sortama u principu malo poznatim široj vinskoj javnosti. Upravo u tome leži najveća draž manifestacije koja prevazilazi lokalne okvire i čija popularnost u regionu očigledno raste.

WineRi by Ivana Cutura 471

Tako su ove godine iz Srbije svoja vina na WineRi predstavile vinarije Erdevik, Kovačević i Tonković. Utisci su iznenađujuće dobri, kako samih izlagača tako i radoznale publike koja je oba dana pravila gužvu ispred štandova srpskih vinarija.

- Ovo mi je apsolutno jedno od lepših iskustva što se sajmova tiče i veoma rado ćemo se pojaviti u Rijeci i sledeće godine – kaže Ramazi Inaišvili iz vinarije Erdevik.

WineRi by Ivana Cutura 97

Istog su mišljenja i predstavnici vinarije Kovačević, dok je vinarija Tonković sada već redovni gost festivala.

Možda je u poslovnom smislu dolazak uglednih srpskih vinarija poput tri pomenute problematičan, uzimajući u obzir probleme u plasmanu srpskih vina na hrvatskom tržištu, ali je svakako odličan promotivni iskorak za sve ambiciozniju vinsku scenu Srbije koja izrasta u potencijalno vodeću u regionu.

WineRi by Ivana Cutura 251

- Nama je u fokusu da WineRi postane prepoznatljiv u čitavom regionu. Na taj način ćemo i vina Kvarnera približiti široj publici. Ali, ovo nije samo vinski festival, već i promocija Kvarnera kao enološko-gastronomske destinacije. To je deo jadranske obale koji nudi mnogo više toga od osunčanih plaža i prirodnih lepota – kaže Žarko Stilin, jedan od suorganizatora WineRi i direktor udruženja Kvarner Wines, ističući značajnu podršku Turističke zajedince Kvarnera.

WineRi by Ivana Cutura 205

Što se hrvatskih vinarija na WineRi ove godine tiče, bilo je mnogo toga vrednog pažnje. Počnimo od domaćih s Kvarnera. Žlahtina je i dalje dominantna, ali njena stilska raznovrsnost, pa i potencijal za strukturnija vina od onih razigranih letnjih postaje očigledan. Tako s ostrva Krk, gde se i nalazi najveći broj kvarnerskih vinarija i vinograda, sada uz mlade i sveže žlahtine pristiže i veći broj u bariku odležalih, te dugomaceriranih vina, gde bi trebalo izdvojiti novitet Hlam 9 vinarije Šipun, te već etablirane oranže Ambra iz Kuće vina Ivan Katunar i Festivum i Amfora iz susedne Katunar Estate Winery.

WineRi by Ivana Cutura 283

Kada je o mladim žlahtinama reč, ona iz Poljoprivredne zadruge Vrbnik pod etiketom Zlatna vrbnička žlahtina i dalje se čini kao sortno najreferentnija, a tu bi negde trebalo da se uvrsta i ona iz vinarije Šipun. Popularnost stiču i penušavci od žlahtine, za šta su dobar primer San Marino Vinske kuće Pavlomir iz Novog Vinodolskog, Valomet PZ Vrbnik, Maličić Šipun i Biser Žlahtine Kuća vina Ivan Katunar.

WineRi by Ivana Cutura 131

Kada je o kvarnerskim mehurićima reč, najveća otkrića su ipak Ružić Brut Nature od gotovo nestale sorte jarbola koju kao monosortnu vinarija neguje u vinogradima OPG Ružić u selu Zvoneća, u brdima iznad Rijeke, te Plovanić Brut Nature vinarije Plovanić vina iz Kastva napravljen od tri takođe lokalne sorte verdić, divjak i jarbola. Plovanić je inače najpoznatiji po kupaži Belica, geografski zaštićenom belom vinu dobijenom kao field blend pet lokalnih sorti.

WineRi by Ivana Cutura 437

Kod crvenih vina Kvarnera posebno mesto zauzima sansigot, još jedna autohtona sorta čije je verovatno poreklo majušno ostvo Susak nedaleko od Cresa i Lošinja. Sorta, pa i vino od nje bili su potpuno zaboravljeni sve dok ih u vinograde i na tržište nije vratio Ivica Dobrinčić iz vinarije Šipun na Krku. Njegov sansigot je i ove godine privukao posebnu pažnju na WineRi, ali valja primetiti da se ovoj sorti posvećuje sve veća pažnja u još nekoliko vinarija s Krka, pre svega u Kući vina Ivan Katunar i Katunar Wine Estate.

WineRi by Ivana Cutura 361

Vinska scena Kvarnera obogaćena je od nedavno i sa dve mikro vinarije – Kapić u Matuljima, nedaleko od Opatije, te Karleuša Wines iz Kastva. I dok su se u vinariji Kapić opredelili za uobičajeni portfolio oslonjen na svežoj i barikiranoj malvaziji, te merlou od kojeg prave i roze, garažna vinarija pomorca Vanje Karleuše krenula je vinskim putem kojim se na Kvarneru manje ide. Naime, u njihovom nevelikom protfoliju nalazi se vino od vranca (kojeg transportuju iz Makedonije!), zatim portugalske turige nasional uzgajane na Krku, te dugomacerirana malvazija iz amfore. Biće zanimljivo pratiti kako će ova neobična vinska priča dalje da se razvija.

Po običaju, uz domaćine s Kvarnera najzastupljeniji su vinari iz obližnje Istre, koji su i ove godine izneli brojne malvazije i terane. Vinarije Tomaz, Degrassi, Rossi, Bastian, Deklić, Franc Arman, Veralda, Radovan, Poletti... sve dobro znana imena koja u vinskom svetu privlače pažnju. Tu svakako treba pomenuti i svojevrsni povratak u javnost nekada popularne istarske vinarije Trapan koja je u međuvremenu prešla na proizvodnju biodinamičkih vina.

WineRi by Ivana Cutura 68

Što se ostatka Hrvatske tiče, udruženje Škrlet, koje okuplja proizvođače vina od ove popularne lokalne sorte u Moslavini, tradicionalno je svake godine prisutno na WineRi. Zbog brojnih vremenskih nepogoda prošlogodišnja berba bila im je jedna od najtežih, ali su zato vina od grožđa kojeg su uspeli da sačuvaju iznad proseka.

WineRi by Ivana Cutura 401

S Plešivice vinar Krešo Ivančić iz Griffin Winery po ustaljenoj praksi donosi vrhunska penušava vina od portugizera i šardonea, a neke od najboljih „mehurića“ hrvatske prikazali su i iz Istre Veralda i Degrassi, te jedno od prijatnijih iznenađenja ovogodišnjeg WineRi, penušavo vino 100+ Pas dosage 2018 vinarije Barun iz Krašića, dobijeno kao filed bland desetak lokalnih sorti iz vinograda starog preko 100 godina!

WineRi by Ivana Cutura 404

Kada govorimo o prijatnim iznenađenjima, a ove godine ih je na WineRi bilo čini se više nego ranije, izdvojile su se vinarije Kraljevski vinogradi iz okoline Zadra, s autentičnim dalmatinskim sortama pošip, plavac mali i crljenak; organska vinarija Kopjar na granici Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije s preciznim vinima od pino noara i šardonea, uključujući i penušavce od tih sorti; zatim prva ekološki sertifikovana hrvatska vinarija Škaulj iz Ravnog kotara s vrhunskim crvenim vinima od kabernea, širaza i merloa; Stručić iz Podravine s ozbiljno strukturnim belim vinima od rajnskog rizlinga, sovinjona, graševine i šardonea; te Bodren iz Međimurja čija čudesna predikatna vina zaslužuju najveći mogući respekt!

WineRi by Ivana Cutura 116

Neka ostane zabeleženo i to da su dve vinarije iz BiH, Jungić i Nuić oba dana s razlogom bile u fokusu publike s izvanrednim crvenim vinima, te da ništa manje interesovanja nisu izazvala ni vina iz makedonskih vinarija Chateau Kamnik i Bovin, dobro poznata hrvatskoj publici od ranije.

Sve u svemu WineRi je izrastao u jednu od najznačajnijih vinskih manifestacija Hrvatske, pravo mesto za sve ljubitelje vina i vinske profesionalce iz čitavog regiona.   |

Vina Kvarnera na dlanu

anterfile (1)

 

O karakteristikama kvarnerskih vina bilo je reči i na izuzetno dobro posećenoj radionici koju su u vinoteci Wine&Co održali Darel Džozef (Darrel Joseph), renomirani vinski stručnjak i predavač specijalizovan za Centralnu i Istočnu Evropu, te ambasadorka Kvarner Wines, somelijerka Monika Neral.

anterfile (2)

 

Tom prilikom predstavljeno je 10 vina od lokalnih sorti iz isto toliko vinarija, ponajviše od žlahtine, najzastupljenije sorte na Kvarneru.

Foto: Ivana Čutura 

nazad na vrh