Greška se skupo plaća

Greška se skupo plaća

Q: 1. Ljubitelj sam dobrih vina i imam malo iskustva u pravljenju. Porijeklom sam iz Republike Srpske, selo Gornji Smrtići kod Prnjavora. Koju sortu crnog i bijelog  grožđa da izaberem za zasad? Napominjem da po stilu obožavam vina Côte du Rhône i bijela alzaška.

(Dražen, Francuska)

2. Da li vam je poznato mesto za sadnju grožđa u Novom Pazaru? Ne znam ni koju sortu da zasadim, a voleo bih probati.
(N.N., Novi Pazar)

A: Podizanje zasada vinove loze je izuzetno zahtevan posao. Potrebno je sagledati i prikupiti informacije o mnogim faktorima pre donošenja bilo kakve odluke. Pre svega treba obratiti pažnju na prirodne uslove: klimatske (osunčanost, broj kišnih dana, prisutnost ranih i kasnih mrazeva, itd...) i zemljišne uslove, zatim sagledati nadmorsku visinu terena, ekspoziciju terena... Nakon što se utvrdi da su pomenuti faktori odgovarajući, pristupa se odabiru pogodnih sorti vinove loze i podloge za analizirani teren i parcelu.

Pored pomenutih faktora koje je neophodno utvrditi, potrebno je sagledati i ekonomske aspekte, tačnije proceniti potrebna ulaganja za podizanje zasada. Dakle, nužno je utvrditi mnoge faktore, uraditi brojne analize kako bi se donela prava odluka. Treba naglasiti da se ovde radi o višegodišnjem zasadu gde bilo kakva greška na samom početku, može da vas kasnije košta mnogo. Ulaganja su visoka, a obrt sredstava je spor. Ipak, ovakve informacije ne bi trebalo da budu razlog odustajanja. Samo je potrebno problemu pristupiti ozbiljno i uz stručnu pomoć.

nazad na vrh

Srodni tekstovi