Kako složiti vino i jaja

Kako složiti vino i jaja

Nekome možda zvuči nezamislivo da jede jaje na oko uz čašu crvenog ili belog vina, ali u letnje dane, kad vam nije do teške hrane, ili ako u frižideru kasno uveče nema mnogo toga izuzev jaja (vina, naravno, uvek ima!) nije loše pogledati šta vam preporučujemo u takvoj situaciji.

Generalno, jaja poput špargli ili artičoka ne spadaju u dobre supružnike u svetom braku s vinom, pre bi se reklo da na nepcu mogu izazvati jezivu manifestaciju kad je ukus u pitanju.

Vina sa niskim kiselinama nemaju šanse uz bogat i kremast ukus i teksturu žumanceta, ali zato postoje trikovi kako da jelo ugodite tako da se poda zagrljajima gutljaja vina. U tom smislu važno je da prilikom uparivanja sa hranom akcenat spajanja bude na sastojcima poput šunke, slanine, kobasice, tačnije najdominantnijim sastojcima obroka koji nisu – jaje!

Iz te vizure nudimo vam sledećih šest predloga:

Jaja na oko uz krompiriće i tostirani hleb

Eggs Potatoes

Najjednostavnija varijanta, ovo čak i gospoda umeju da spreme, a njima će odgovarati i preporuka jer u ovoj situaciji pravi izbor je penušavac! Možda se mehurići neće direktno baviti „okom“ od jajeta, ali zato brut šampanjac jako dobro prati tost i krompiriće pa će se i jaje uklopiti uz suvo vino sa visokim kiselinama, gde će herbalni ili cvetni karakter doći još više do izražaja. Ukoliko u frižideru nema šampanjca, dobro rashlađen sovinjon blan odradiće posao.

Jaja ala Benedikt

Benedict

Gurmanski obrok koji očekujete u hotelu najviše klase zapravo je veoma jednostavno pripremiti kod kuće. Trebaju vam poširana, tačnije veoma sporo kuvana jaja i holandez sos, malo slanine kao prostirka za jaja i pecivo. Holandez sos je frka! Tu ide i luk, i lovor, i korijander, beli biber, sirće, žumanca i mnogo putera, pa možda još po koji začin. Naravno, zemička i neki majonez odradiće posao na brzaka, a da sve bude zdravije umesto slanine ili šunke možete koristiti file lososa. I sve začiniti sa dosta limuna. A vino? Ma uz ovu energetsku bombu neophodno je nešto slasno što će oprati sve začine iz sosa i vratiti boju u obraze. Nešto poput poslusuvog rozea punog jagoda i bresaka i zdravica za izvesnu gospođu Legrand Benedikt za koju je navodno izmišljen ovaj specijalitet.

Kiš Loren

Kish1920x1280

Kiš Loren je jelo koje se daleko više jelo i u Srbiji u neka davna, gospodska vremena. Danas se to uglavnom zove tart, ali nema više tog snažnog ukusa dimljene slanine, jaja i bibera da nadvlada sir koji se sve češće trpa u ovaj specijalitet iako on izvorno sir ne poseduje. A u ovom slučaju odlično se pokazuje uzrečica da treba uparivati sastojke koji rastu jedan kraj drugoga, pa kiš, čija je domovina Alzas, fenomenalno ide uz alzaška vina, kakav rizling možda. To su oni veoma intenzivni rizlinzi, puniji od nemačkih i sa višim kiselinama koje krote ukus jaja a izdižu nivo dimljene šunke ili slaninice. Ako baš niste pri Alzasu, domaći traminac je takođe dobrodošao.

Francuski tost

French Toast

Istovremeno bogat i slasan, ali lak i vazdušast, ovaj tost idealan je doručak za one koji ustaju iza podneva. Popularne prženice, začinjene jagodama, borovnicama i prelivene softom od slatka od jagoda ili lubenice (ukoliko nemate javorov sirup koji ide u originalnoj verziji) venčaće se rado s vinom koje je slađe od njih samih. Zato tu treba potražiti nekakvu kasnu berbu traminca ili tamjanike, ali bi se i ovde prosecco visokih kiselina rado umešao u celu priču, kao kontrapunkt. A ako ste negde na zapadu, probajte dobar Moscato d’Asti ili rizling iz Mozela, ili sortu chenin blanc.

Slana varijanta prženica „Big Egg“

Big Egg

Prženice filovane topljenim kačkavaljima, parizerima, pa još dodatno ojačane omletom, traže nešto ozbiljno voćno, bobičasto da se utka u parizer. To može biti i lagani prokupac ili morava, ali bi iskričavo vino tipa frizante kao što je crveni lambrusko dalo dodatni šmek i popravilo masnikavu strukturu slane torte od jaja

Farmerska jaja

farmerski obrok

Jelo tipa „klin čorba“. U tiganj se natrpa sve što imate u frižideru i zamrzivaču, pasulj, krompiri, paprike, paradajzi, začini, kobaje, pavlaka, pa čak i sir. I zapeče u rerni, a onda se preko svega ubaci jaje na kraju kad sve još cvrči (može i malo parmezana odozgo). E, ovde već imate širi izbor: fini game, ili nešto baš lagano kao što je mladi portugizer, dok bi na zapadu grenaš rešio sve probleme. Ali pazite, ako je malo masnije jelo u pitanju tu varijantu treba obilno zaliti barikiranim šardoneom punim ananasa i vanile, ili sovinjonom toplih krajeva. I gustirati lagano.

nazad na vrh

Srodni tekstovi