Kako da prepoznate neispravno vino

Kako da prepoznate neispravno vino

Jedno od najčešćih pitanja ljubitelja vina je: Kako prepoznati da li je vino koje vam donese kelner u restoranu ili koje kupite u prodavnici – ispravno!

Evo nekoliko osnovnih stvari koje će vam pomoći da sami razrešite tu dilemu. Ali, za početak da definišemo prvo šta nije argument za tezu da je neko vino neispravno!

1) Ne znači da je vino loše ako se vama ne sviđa!
Postoji veliki raspon vinskih stilova, tako da ako neki ne odgovara vama, to nije razlog da se vino proglasi neispravnim. Naravno, somelijer je tu da pomogne da izaberete vino po vašem ukusu, ali ste ipak vi jedini relevantni da kažete koje vam se dopada.

2) Ako je etiketa oštećena, ne znači i da je vino neispravno!
Većina vina trasportuje se i po nekoliko hiljada kilometara da bi stigla na vaš sto, tako da uvek postoji mogućnost da se nešto na ambalaži ošteti. Baš kao što u podrumu, među hiljadama boca koje odležavaju, neka može da pukne i da se njen sadržaj prospe na stotinak drugih boca – ali to ni na koji način ne utiče na vino u njima.

3) Vino nije neispravno samo zato ako su se na dnu flaše ili na unutrašnjoj strani pampura uhvatili mali beli kristali!
Ovi kristali su prirodni nus proizvod kod nefiltriranih vina i potpuno su neškodljivi. Sve što je potrebno jeste da vino prilikom dekantiranja pažljivo prespete kako bi „kristalno blago" ostalo u flaši.

4) Ne znači da se vino oseća na pampur samo zato što u vašoj čaši plutaju komadići pampura!
Ako u čaši primetite da na vinu plutaju delova pampura, to je samo rezultat nestručnog otvaranja fllaše, kada otvarač probije donji kraj pampura. U tom slučaju, ako ste kod kuće, vino procedite kroz mrežicu cediljke, a u restoranu obavezno pozovite konobara.

Dakle, ako imate te četiri stvari na umu, evo sad i šta su četiri najčešća stvarna nedostatka koja bi trebalo da prepoznate kod vina!

Oseća se na pampur

U stručnom žargonu, vino koje se oseća na pampur nazivamo engleskim izrazom – corked. Budući da je pampur prirodni proizvod, pojedini mikroorganizmi baš vole da se njime hrane. Za vino se kaže da je povuklo na pampur ako je tokom odležavanja došlo u dodir sa tako „zaraženim" pampurom. Rezultati tog druženja su lako uočljivi: vino će se osećati na vlažni podrum posle poplave ili smrdeti na nešto poput ustajalih prljavih čarapa. Na nepcu će biti oporog ukusa, uz nedostatak voćnosti i grubu završnicu. Ponekad čak može da vam se učini da u vinu ima i razređivača za boju!

Ipak, ako je u pitanju vino koje je još u ranoj fazi kontaminacije, lako može da se pojavi dilema „jeste-nije”. U tim situacijama vam može pomoći samo iskustvo koje posedujete. Jer, što više vina probate, bolje ćete razviti osećaj da prepoznate nijanse, pa samim tim i lakše prepoznate prve tragove „pampurisanja”.

Takođe, ako je vino servirano isuviše hladno u trenutku kada vam kelner daje da ga probate, nećete biti u stanju odmah da osetite karakteristične arome. Ali, kada se temperatura vina kasnije podigne i tada uočite nepravilnost, imate puno pravo da pozovete kelnera i tražite zamenu jer nije vaša greška što vam je doneo prehlađeno vino na probanje!

I zapamtite – ne možete utvrditi da li je vino „korkt” samo tako što ćete pomirisati pampur nakon što se izvadi iz flaše! Mnoga dobra vina jednostavno imaju pampure koji čudno mirišu pa im ništa ne fali i – obratno!

Oksidirano vino

Kiseonik je nevidljivi neprijatelj vina i kada se ono dugotrajno izloži vazduhu postaje oksidirano! Rezultat je ravno, beživotno vino koje je izgubilo žive voćne arome, što znači da je uglavnom bezuskusno, mada ponekad može da povuče i na sirće. Izvežbano oko će takođe primetiti izvesnu zagasitost u boji, a kod belih vina ona može biti od svetložute do tamnožute, pa čak i braonkasta. Kod crvenih vina promena boje je manje uočljiva i kreće se ka crvenkasto smeđoj.

Madersiano vino

Previsoka temperatura deluje destruktivno na vino, pa kad neki stručnjak izjavi da je vino izmaderisano, to znači da je bukvalno kuvano ili reš pečeno. Ovo se najčešće događa kod vina koja tokom leta prevale dug put preko okeana brodom, u nekom od usijanih limenih kontejnera. Konkretno, ovakva vina podsećaju na Maderu, sa divnim aromama badema i kandiranog voća, što je svakako veliki plus za desertna vina, ali užasan i neprihvatljiv minus za suva.

Pre otvaranja flaše, ponekad postoji mogućnost da uočite ovu nepravilnost. Naime, maderizovana vina često žele da iskoče iz sopstvene kože, pa stvore pritisak koji delimično pogura pampur iz boce. Znači, ako pluta zadigne svoju kapicu malo više nego što je uobičajeno, to može biti znak maderizacije.

Prefermentisano vino

Kažu da je vino živo biće, a kao takvo, ono je rezultat porođaja nakon kontrolisane fermentacije. Ipak, povremeno se dogodi da zaostali i inače uspavani kvasci prosto nenajavljeno podivljaju. Tada vino započne svoju drugu fermentaciju koja dovodi do stvaranja mehurića i rezantnog ukusa na jeziku. I ovaj proces ima svojih dobrih strana, recimo u penušavim vinima, tačnije šampanjizaciji, ali kod mirnih vina ravan je smrtnoj presudi.

nazad na vrh

Srodni tekstovi