Grenache blanc u trojci

Grenache blanc u trojci

Vino: Grenache blanc 2015, Tikveš
Hrana:  1. Pastrmka 2. Piletina 3. Torteline desert

O vinu: Vino svetlo žute boje sa diskretnim nijansama zelene. Na mirisu ne preterano napadni cvetni i voćni tonovi, te dominantan miris sveže zelene jabuke. Na ukusu snažne primarne sortne arome svežeg voća kao i na mirisu uz značajno prisustvo jabuke, citrusa, dinje. Veća koncetracija alkohola u odnosu na kiseline i sa manjom dozom mineralnih tonova. Servirano na 12 stepeni Celzijusa.

granache blanc

O hrani: Imamo tri preporuke koje bi se odlično uklopile uz ovo vino: 

1. Sporo kuvana pastrmka sa kandiranim citrusima na pireima od zelenih jabuka i svežih borovnica; 

Vino rs 2

2. Nadimljena i opečena sous vide piletina sa pločicom od parmezana i limunove kore na grilovanim bukovačama šampinjonama i granny smith jabukama;

3. Desert od ručno pravljenih tortelina obogaćenih usitnjenim komadima limunove trave i bagremovim medom. Punjene kandiranim bobičastim voćem servirane su na kremi od vanile.

uparivanje vinai hrane 01

O vinu i hrani: S obzirom na entuzijazam enologa iz vinarije Tikveš i činjenice da je to jedina vinarija u ovom regionu koja ima zasade ove zanimljive  sorte grožđa delom zaslužne za kvalitet jednog od najboljih belih vina iz doline Rone, Chateauneuf du Pape, moj dragi kolega kuvar i moja malenkost smo se potrudili da se detaljno posvetimo ovom vinu i odlučili da ga uparimo sa više jela kako bi dokazali da se isplati biti maštovit i avanturističkog duha. Napravili smo jela koja neće dominirati nad ovim vinom već samo pojačavati ukuse voća iz njega, odavati ukus svežine i pojačati dozu kiselina koje ovoj sorti možda nedostaju. U tom smislu smo samo koristili voće koje smo osetili na mirisu i ukusu vina, uz minimalnu dozu začina i sa izborom mesa koja nose ovo vino i nisu dominantna, ali su zato jako sočna pošto su spremana sous vide  tehnikom. Time smo i zadržali sve hranljive vrednosti iz sastojaka. Grenache blanc 2015 se pokazao kao odličan saputnik i partner ovim obrocima pa je tako ovo naša preporuka za lagani ručak ili večeru gde ćete maksimalno uživati u raznovrsnosti ukusa i mirisa koje nam ovo vino nudi.

uparivanje vinai hrane 02

Vino i hranu uparivali Enis Šok sommelier SERSA i kuvar Zdravko Štrbac

foto Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi