Moravska: Vinska oaza u zemlji piva

Moravska: Vinska oaza u zemlji piva

Podatak da u Češkoj postoji čak 1.700 vinarija, što će reći tri puta više nego u Srbiji, te da se tamo proizvodi oko 58 miliona litara vina godišnje, što je gotovo duplo više nego kod nas, sigurno će mnoge iznenaditi.

Iako se u Češkoj vino proizvodi još od 2. veka, kod nas se relativno malo ili gotovo ništa ne zna o njihovim vinima. Situacija, nažalost, nije mnogo drugačija ni u ostatku Evrope i sveta.

Zašto je to tako?

1
U Češkoj se vino pije više nego u Srbiji

Jedan od razloga bi mogao biti taj što Česi praktično svo vino koje proizvedu sami i popiju, veoma malo toga ode u izvoz. Drugi bi mogao da bude taj što vino u Češkoj egzistira u dubokoj senci piva kojeg se prema aktulenim statističkim podacima u toj zemlji popije 146 litara po glavi stanovnika, što je najviše u svetu! No, uprkos tome, prema podacima OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) u Češkoj se istovremeno popije i oko 25 litara vina godišnje po glavi stanovnika, što je (ponovo) daleko iznad proseka u Srbiji.

Sa 18.000 hektara pod vinogradima, Češka je mala vinska zemlja, negde na nivou Slovenije i Hrvatske. Vinogradi se nalaze u dve vinske regije, Moravskoj na jugozapadu uz granicu Slovačke i Austrije odakle dolazi oko 96% ukupne proizvodnje vina u Češkoj, te Bohemiji, na severu države.

2
Vinska tradicija duga bezmalo 2.000 godina

Moravska se nalazi na geografskoj širini francuske Šampanje i može da se pohvali sa više od 300 vinogradarskih sela, gde u nekima od njih ima i po nekoliko stotina vinarija! Prizor kakav ne možete da sretnete baš često. Fokus je na belim vinima koja čine više od dve trećine proizvodnje. To su po pravilu precizna i zavodljiva vina svežih kiselina, harmonična i punog ukusa. Glavnu reč tu imaju pino griđo, rajnski rizling i šardone, a zatim i sovinjon blan, traminac, zeleni veltlinec (Gruner Veltliner), velški rizling (grašac) i palava. Ova poslednja je lokalna, stvorena ukrštanjem sorti Gewurztraminer i Müller Thurgau, izrazito aromatična i veoma popularna. Baš kao kod nas tamjanika, s tim da su palave često s osetnim zaostatkom šećera.

U crvenom segmentu pino noar i frankovka su glavni, a zatim su tu u vinogradima još i cvajgelt, lovrijenac (Saint Laurent), kaberne sovinjon, portzugizer, merlo... Ta vina su uglavnom lakšeg tela, srednjih do nižih alkohola, ali intrigantne mineralnosti i sa svim onim karakteristikama tipičnih kontinentalnih vina Evrope.

Valja primertiti i to da otprilike trećina crvenog grožđa završi u proizvodnji rozea, kako onih moderno bledunjavih, tako i tamnijih „ružica“.

3
Susret s vinima Češke, grupa iz Srbije na studijskom putovanju Moravskom

Zahvaljujući ambasadi Republike Češke u Beogradu, koja je u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede Republike Češke i njihovim Nacionalnim vinskim centrom organizovala studijsko putovanje po Moravskoj, imali smo prilike da u nekoliko dana obiđemo desetak vinarija gde je svaka na svoj način zanimljiva, od onih tradicionalnih malih porodičnih, preko modernih koje posebnu pažnju posvećuju vinskom turizmu, pa do velikih industrijskih koje i te kako drže do kvaliteta. Sve u svemu, bezbroj iznenađenja i za iskusnije poznavaoce vinskih prilika što ukazuje na to da je Češka danas jedna od bolje čuvanih vinskih tajni centralne Evrope. Dokle će to tako da bude, teško je reći.

U moru utisaka, skrenućemo pažnju tek na nekoliko vinarija koje su nam se našle na putu i čija vina nije tako lako zaboraviti.

Thaya Moravska (39)
U korak sa trendovima u svetu, enolog vinarije Thaya  Jakub Smrčka

Jedna od njih je Thaya, mlada, dinamična i moderna vinarija s proizvodnjom od 200.000 boca i vinogradima koji se prostiru na više od 100 hektara. Izgrađena na temeljima i tradiciji male vinarije, njihova široka i stilski raznovrsna paleta vina na neki način objedinjuje sve ono dobro što češka vina danas nude, a u šta smo imali prilike da se uverimo. Pogotovo u belom segmentu gde dominiraju harmoničnost, svežina, čiste arome, pikantna mineralnost, zaokruženi ukus, niski alkoholi, te u najboljim uzorcima autentični dodir teroara u kojem se prepliću zemlja, klima i tradicija. Slika i prilika aktuelnih svetskih trendova, a glavne zasluge za to pripadaju mladom enologu Jakubu Smrčki.

Autentičnu vinsku priču, ali i nešto drugačije iskustvo, nude i dve male vinarije, jedna specijalizovana za frankovku Vino J. Stavek, te biodinamička Dobra Vinice, koja je među prvima pokrenula proizvodnju naturalnih vina u Češkoj.

J. Stavek Moravska (1)
Frankovka kao inspiracija, Jan Stavek

Porodica Stavek od kraja 19. veka već pet generacija živi i uzgaja vino u selu Nemčički. Danas u vinariji Vino J. Stavek glavnu reč ima mladi doktor enologije Jan Stavek koji uz oca Jaroslava pravi neke od najboljih frankovki na koje smo u Moravskoj naišli, ali i veoma strukturna roze vina za koja kaže da su mu poseban izazov. Kao pokazni primer nudi upečatljivu roze kupažu frankovke i merloa Čtvrte.

Originalna vinska priča nastaje i u lagumima podruma Dobra Vinice. Vinariju je 1992. sa suprugom Andreom osnovao danas pokojni Petr Nejedlik. Njih dvoje su bili pioniri organske scene u Češkoj kada su nadahnuti revolucionarnim vinima Joška Gravnera i njegovih sledbenika iz okoline Goriških Brda u Sloveniji počeli i sami da primenjuju milenijumima stare gruzijske tehnike pravljenja vina u amforama. Danas se u dugačkim podzemnim hodnicima iskopanim u peščaru još u 15. veku nalazi na stotine bačvi i amfora, te hiljade boca vina veoma cenjenih među ljubiteljima naturalnih vina u svetu.

Dobra Vinice Moravska (1)
Pioniri organske proizvodnje u Češkoj, Andrea Nejedlikova

Posle smrti supruga prošle godine Andrea je preuzela na sebe ključne poslove u vinariji. Na bezmalo 20 hektara vinograda u Nacionalnom parku Podiji uzgaja uglavnom burgundske sorte šardone i pino noar, ali tu su i izvanredni rajnski rizling i sovinjon. Proizvodi u skladu sa prirodom prateći biodinamička pravila a vina mogu da se razvrstaju u tri linije: Natura su svežeg karaktera iz mlađih vinograda, naglašene sortnosti i mineralnosti, Premium liniju čine duže macerirana i kompleksnija vina koja odležavaju u buradima različitog formata, pa i u onima od bagrema, te Qvevri gde grožđe fermentiše u glinenim posudama od 1.000 litara pa se zatim prebacuje na odležavanje u hrastovu burad. Tu je i veoma popularni pet-nat kojeg u vinariji zovu Creme, prvo takvo penušavo vino u Češkoj!

Za sva vina važi da se fermentacija odvija na divljim kvascima, bez ikakvih aditiva u podrumu, te da u bocu idu direktno iz bureta bez filtracije.

Jedlička Moravska (1)
Vina po uzoru na prethodne generacije, izvršni direktor vinarije Jedlička Adam Bednar

Vino je porodični posao i u organskoj vinariji Jedlička gde su takođe okrenuti tradicionalnim metodama proizvodnje po principu kako su radile prethodne generacije u ovom delu Moravske. To podrazumeva upotrebu kvasaca iz vinograda i nešto dužu maceraciju kod crvenih vina na koja su posebno ponosni, pre svega na dve kupaže – Cuvee Kacary (pino noar, lovrijenac i andre) i Cuvee Tufary (kaberne sovinjon, merlo i lovrijenac).

Zamecke vinarstvi Bzenec + Mikrosvin Moravska (13)
Degustacija u srednjevekovnom podrumu, Zamecke vinarstvi Bzenec

Nasuprot ovim porodičnim manufakturama, impresivna vinarija Zamecke vinarstvi Bzenec gazduje sa 540 hektara vinograda u vinogradarskim podregijama Mikulovsk i Znojmo. Pogoni vinarije nalaze se unutar kompleksa oronulog zamka gde se vino proizvodilo vekovima. Kako je vreme prolazilo smenjivali su se vlasnici i tehnologija, da bi danas iz starih i novih dozidanih podruma izlazilo čak 4,7 miliona boca. Pa ipak, uprkos tako velikoj proizvodnji, ovo je jedna od najnagrađivanijih vinarija Češke, čak osam puta progalašavana za najbolju u državi! I to s razlogom, pogotovo ako uzmete u obzir odnos cene i kvaliteta vina. Posebna atrakcija su splet kilometarskih podrumskih hodnika i odaja ispod zamka i imanja u kojima odležava na stotine hiljada litara vina.

Sonberk
Vinarija Sonberk nudi sve za potpuno uživanje u vinima

U tom delu Moravske, u neposrednoj blizini brda Palava, po kojem je i sorta palava dobila naziv, nalaze se i vinarije Mikrosvin i Sonberk, takođe među uspešnijima kada su u pitanju nacionalna priznanja. Fokusirane na bele sorte, obe nude moderna i harmončna vina, dovoljno kompleksna i za najzahtevnija nepca.

Skalak Moravska (12)
Vina za svačiji ukus, enolog Petr Sojak iz Vinne sklepy Skalak

Vinne sklepy Skalak i Obelisk su ambiciozne nove vinarije čiji su vlasnici ušli ne tako davno u svet vina s velikim kapitalom iz drugih biznisa, nešto što je izgleda svuda u svetu poslednjih decenija uzelo maha. U pitanju su impresivne građevine s dobrim vinima kojima treba dati šansu u godinama koje dolaze.

Obelisk Moravska (1)
Moderno i ambiciozno, vinarija Obelisk

A godine koje dolaze učiniće i da Moravska konačno zauzme vidljivije mesto na evropskoj i svetskoj vinskoj mapi. I ko zna, sa sve izraženijim klimatskim promenama koje u ovaj deo Češke donose duža i toplija leta to bi moglo da se dogodi veoma brzo.  |

Vino na dva točka

Vina na dva točka

 

Za sve ljubitelje biciklizma i vina Južna Moravska je idealna vinska regija za posetu. Poseduju oko 1.200 km označenih biciklističkih staza koje spajaju sela duž glavnog vinskog puta koji se proteže između Znojma i Uherskog Hradišta.

Nacionalni vinski centar

Nacionalni vinski cenatr

 

U mestu Valtice nalazi se dvorac koji su sagradili italijanski biskupi u 13. veku, a pripadao je porodici Lihtenštajn sve do Drugog svetskog rata. Unutar ove impozantne građevine nalazi se Nacionalni vinski centar, a od pre dvadestak godina i Nacionalni salon vina u kojem se svake godine izloži 100 najbolje ocenjenih vina u Češkoj. Pravo mesto da se sagleda vinska scena države i gde svako izloženo vino možete da probate i kupite!

Foto: Ivana Čutura, PR Sonberk, PR Vinne sklepy Skalak

nazad na vrh