Vino i alergija na gluten

Vino i alergija na gluten

Q: Da li smem da pijem vina ako sam alergična na gluten?
Zoričica 79

A: Mnogi ljudi su osetljivi na različite susptance koje se nalaze u hrani i prirodi. Postoji i procenat onih koji su alergični na alkohol, nisu mnogo zastupljeni, ali ih ima. Vino, i pored toga što ga većina evropskih zakona ne smatra alkoholnim pićem, ipak sadrži alkohol, pa oni osetljivi na pomenuto jedinjenje svakako treba i vino da izbegavaju.

Takođe, ima i onih kojima sumpor izaziva alergene reakcije. Njihova alternativa su organska vina, ali ona bez potpunog dodatka sumpora.
Kad je gluten u pitanju, vino ga ne sadrži. Međutim, treba imati na umu sledeće stvari. Prilikom proizvodnje buradi, pinteri ponekad koriste lepak za učvršćivanje dna bureta sa ostalim delom, na bazi pšeničnog brašna, koje sadrži gluten. Takvih buradi je procentualno manje, jer upotreba drugih sredstava za lepljenje je jednostavnije. Isto tako, postavlja se pitanje da li određena količina glutena na taj način uopšte i dopse u vino.

Pojedini stručnjaci smatraju da, iako je određena količina glutena prisutna, da je ona na vrlo niskom nivou. Za one sa ovakvim alergenima najbolje i najsigurnije rešenje je konzumiranje vina koja nisu fermentisala ni odležavala u baricima ili buradima, nego samo u inoksu i boci. Time ćete sa sigurnošći potpuno uživati u vinskoj kapljici.

nazad na vrh

Srodni tekstovi