Otkud banana ili ananas u grožđu?

Otkud banana ili ananas u grožđu?

Q: Možete li mi pojasniti odakle potiču svi ti razni egzotični voćni ukusi koje vinski stručnjaci pronalaze u vinu, budući da se ono pravi samo od grožđa?
(Monika, BG)

A: Jedna od stvari koja često buni ljubitelja vina jesu arome i ukusi o kojima stručnjaci za vino govore prilikom opisa vina. Njihovo poreklo je stvar prirodnih procesa koji se odigravaju u grožđu, a zatim tokom i posle fermentacije.

Vino je kompleksna materija koja nikad ne miruje. Ono je živo i sve dok se ne potroši, reakcije su prisutne. Dakle, reakcije u vinu se stalno odvijaju i doprinose stvaranju određenih ukusa i mirisa. U zavisnosti od kvaliteta vina, načina proizvodnje i čuvanja, stvaraće se različiti ukusi i mirisi koji mogu biti prijatni ili neprijatni.

Prilikom opisa vina, stručnjaci se služe terminima koji će najbolje, tj. najslikovitije, opisati neko vino, a s namerom da večini ljudi približili doživljaj tog vina. Međutim, ovakvim opisom, neupućeni postaju zbunjeni i sumnjičavi. Aromatska jedinjenja, koja daju određene mirise u vinu, opisuju se na ovaj način jer su u pitanju ista ili slična aromatična jedinjenja prisutna i u voću, povrću...

Ukoliko bi se koristili hemijski nazivi za opis određene arome, poput  metoksipirazina, monoterpena ili tiola, to sigurno ne bi bilo ni malo zabavno, a još manje jasno. Dakle, u pitanju su slična ili ista aromatska jedinjenja prisutna u grožđu, kasnije u vinu, a koja se mogu naći i u drugom voću ili povrću.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama