Vino po vašoj meri

Vino po vašoj meri

Upoznavanja sa istorijom i tajnama vina i vinske kulture vode samo prema jednom cilju – potpunom uživanju u vinu.

Nakon što ste napravili Prve vinske korake, a zatim shvatili zašto je u Vinogradu istina, kakva se krije Poruka u boci i kako je to biti U koži vinara, spremni ste za veliki korak da sami donesete sud o vinu koje pijete. Evo nekoliko saveta na šta bi tu trebalo da obratite posebnu pažnju!

Vino nije za solo drinkere

Možete ga piti sami, nehajno uz ručak i ne razmišljati o njemu, možete piti vrhunsko meditativno vino zavaljeni u naslonjaču sa ćebencetom preko kolena i gledati u vatru koja pucketa, ali pravo iskustvo doneće vam tek ako isto vino pijete zajedno u društvu.

Zašto se vino najbolje pije u društvu?

Pa, svi mi imamo različite ukuse i nije loše čuti šta drugi misle, kako ocenjuju i opisuju vino koje pijete. Ne znači to da treba obavezno uvažiti svaki sud, ali kalibriranje sopstvenih čula nije na odmet kad krenete ozbiljno da razmišljate o vinu.

Priprema za sudijski sto

Kako doći do svog omiljenog vina? Tako što ćete svaki put kada ga pijete negde u glavi napraviti omanji blajnd test. Pravilo prvo: dajte vinu vremena. Ne samo u smislu da pravilno ohlađenu bocu otvorite, ispravno poslužite u odgovorajuće čaše i date mu vremena da prodiše, otvori svoje aromatske pupoljke, aerira se, dekantira...

Ne, već da ga pijete nekoliko dana u kontinuitetu s različitom hranom, jednom, pa drugom, pa ponovo prvom, da uporedite različite berbe iste etikete ili iste sorte vina od različitih vinara... U tom smislu vinu treba dati vremena da bi vaš sud bio valjaniji.

Blokada uticaja

Kušanjem raznih vina stvorili ste sopstvenu kolekciju vinskih memorabilija, pravu malu senzornu biblioteku. Zapamtite prostu činjenicu: Niko (za vas) ne ocenjuje vina bolje od vas! Niko nema isti nos, jezik, nepce, iste čulne receptore, još manje zna šta se dešava u vašoj glavi koja „kupažiranjem“ trenutnih stanja, osećanja, pa i fizičke spreme sa vinom generiše krajnji utisak o jednoj etiketi. Konačno, to vino završava u vašem stomaku i tim je priča ličnija, intimnija. Ne dozvolite da vam neko vinski obrazovaniji (pre)soli pamet.

Evolucija ukusa

Ako ste do juče otvarali i nemilice trošili litarske i dvolitarske boce ili sumnjive rinfuze, kada pređete na vrhunska vina odjednom, na sopstveno čuđenje, počinjete instinktivno da odbijate jednostavna industrijska vina. Kako se to ponavlja, primetićete i da sve češće u razgovoru pominjete neke poznatije i skuplje etikete ili makar oštro filtrirate stanje na policama hipermarketa. A onda nešto što već brine (vaš novčanik):

U društvu za stolom predlažete da se kupi ozbiljno skupa etiketa umesto tri-četiri pristojne. Radi probe! Konačno, na užas društva koje vas je smatralo „normalnim čovekom“, počinjete da otkrivate slojeve u vinu, lepotu promena tokom godina jedne etikete, jurite na vinske vertikale pre nego na horizontale koje ste nekad smatrali savršenim načinom da upoznate regiju ili vina određenog vinara.

Degustirajući vertikale, odnosno istu etiketu kroz razne berbe, zapravo otkrivate univerzum evolucije dotičnog vinara. Ali i vašu sopstvenu. Kasno je sad za povratak dvolitrenjacima, ali pravi trenutak za magnume, a vremena za istraživanje... Pa, čitav život je pred vama!

Skupo vino je precenjeno?

Neka su vina stvarno skupa. I svake godine sve su skuplja. A da bi vino bilo skuplje iz godine u godinu, mora da ga ima sve manje. Dobra godina za skupa vina je ona kad je prinos manji, na šta će svaki naturalni poljoprivrednik-vinogradar prezrivo da pljune. Manji prinos, veća cena (i kvalitet?).

Više glasina o sve skupljem vinu, sve veći krug bogatih kupaca. Da li su takva vina precenjena? Na kraju se ispostavi da pravu cenu vina određuje broj nula na vašem računu. Ako imate novca za basnoslovnu etiketu, ona nije skupa. Ako nemate, otkrijte najbolje vino na svetu na jeftinijoj polici.

A gde je istina u vinu?

Uvek i samo u vama! 

VINO ZA POČETNIKE

1. Prvi vinski koraci
2. U vinogradu je istina
3. Poruka u boci
4. U koži vinara
6. Vino je život

nazad na vrh

Srodni tekstovi