Vina negotinskog Raja

Smiljana Arnautović, vlasnica vinarije Raj Smiljana Arnautović, vlasnica vinarije Raj

Vinarija Raj iz Negotinske krajine predstavila je u Srpskoj kući vina na Novom Beogradu čitav portfolio svojih vina uključujući i Game iz berbe 2017, vino koje se na tržištu pojavilo krajem 2022. godine i koje je upravo osvojilo titulu Best of Show Serbia i Veliku zlatnu medalju (Grand Gold Medal) na prestižnom Mundus Vini nadmetanju u Nemačkoj.

Sve u svemu, vlasnica vinarije Smiljana Arnautović donela je za ovu priliku vina Bela Tamjanika 2021, Zenit 2020, Crna Tamjanika 2020, Game iz berbi 2015 i 2017, te Plot 2012 koje je najtraženije crveno Raj vino u ovoj vinoteci.

Raj vinarija SKV 428

- Plot 2012 je kupaža kabernea i merloa iz naše prve berbe – objašnjava Arnautović moguće razloge velike popularnosti ovog vina kod publike koje uprkos poznih godina ne pokazuje znake starenja. - Od početka smo ga pravili kao blend jer je grehota u Negotinskoj krajini ne praviti kaberne koji jako dobro uspeva u tom podneblju. Možda on kao sorta kupcima nije preterano interesantan pošto ga ima dosta na tržištu kod nas i u svetu. Svi ga prave ali zbilja je neverovatno koliko mu odgovara klima u Krajini. Bukvalno u ovom kraju ne može niko da napravi loš kaberne.

Sledeća berba vina Plot na tržištu biće tek 2020 iako su kupažu radili svake dobre godine, da bi je ubrzo rasprodali. I ova nova je već spremna za piće a Smiljana potcrtava kao neobičnu berbu 2022 kada je svo grožđe dospelo na branje u isto vreme iako su kaberne i merlo iz različitih epoha pa su bili u prilici da kupažu naprave direktno u vinogradu.

Raj vinarija SKV 435

- Nestrpljivo čekamo da vidimo šta će biti sa tim vinom – kaže Smiljana koja se u rad vinarije uključila tek 2014. godine po povratku iz inostranstva gde je završila studije umetnosti. Dotle je ideje za etikete i dizajn radio marketinški tim, a onda je ona preuzela taj zadatak u povremenoj saradnji sa dizajnerom Milanom Petrovićem koji je autor nove „crne“ etikete baš za premijum Game 2017 koji se evo pozlatio u Nemačkoj.

Raj vinarija SKV 542

Čuveni avangardni umetnički pokret Zenitizam predstavljen i kroz časopis Zenit bio je inspiracija za istoimenu Raj etiketu semijona iz berbe 2020. Smiljana navodi da njihov semijon dosta dobro uspeva ali da ga ne mešaju sa sovinjonom što je klasična Bordo kupaža jer rezultati nisu zadovoljili.

Čini se da je zbog specifičnog podneblja semijon u Zenitu razvio neke note koje nisu inače toliko izražene. Tu je prvenstveno snažna mineralnost ali i još upečatljivije začinske note.

Raj vinarija SKV 549

- Ovo vino izbacujemo nešto kasnije nego ostala jer mu treba vremena da se u boci smiri i sve u njemu uskladi. Ekstrakt je i dalje jak ali treba osetiti miris šire tek kad stigne iz vinograda. Čisti ananas i samo ananas. Od početka ima tu divnu voćnu notu, začine, miriše na neke trave koje su inače kod nas u vinogradu. A nakon smirivanja u boci samo dalje razvija kompletnu aromatsku sliku uz sočne kiseline i beskrajno dugu završnicu.

Treba napomenuti da je ovo vino sa cenom od oko 800 dinara maksimalno pristupačno i veliki favorit za svaku best buy kategoriju, ali ono što nas posebno intrigira je da neko vreme po sipanju u čašu miruje, gotovo bez mirisa. Sve dok odjednom ne počne da se otvara i otpusti sve te zanosne arome. Znači treba imati malo strpljenja sa Zenitom…

Raj vinarija SKV 490

- Kod srpskog potrošača je miris jako bitan. To sam shvatila, i već na mirisu ljudi odlučuju da li će im se neko vino dopasti ili ne što je šteta jer kada se dozvoli da se otvori, gotovo svako vino može da iznenadi. Takođe se dogodi i obrnuto, da miris momentalno oduševi a posle toga sve u trenutku nestane.

Najkomercijalnije vino vinarije uopšte je naravno Bela Tamjanika koje u Raju proizvedu oko 2.000 litara. No priča o crnoj tamjanici zauzima daleko više mesta.

Raj vinarija SKV 568

To smo vino prvi put primetili na jednoj od vinskih manifestacija u Beogradu zaključivši kako je reč o samom vrhu kad su vina ove autohtone sorte u pitanju, posebno suva. Crna Tamjanika 2021 opravdava taj status i što je najvažnije u vinariji je imaju puno! Iako se dobro prodaje, rod sa 4,5 hektara, što je verovatno najveći vinograd ove sorte u Srbiji, uprkos znatnoj redukciji prinosa daje puno prilika za inovacije pa Smiljana najavljuje razna iznenađenja.

- Berba 2021 je bila toliko rodna da je dobijeno oko 9.000 litara pa smo naredne rekli OK, ne treba nam toliko i krenuli da eksperimentišemo. To znači da sada imamo jedno bure od 500 litara slatke crne tamjanike iz kasne berbe koja još pomalo i lagano fermentiše. Nama kao oprašivač sjajno služi merlo pa imamo kombinaciju crne tamjanike i merloa zajedno, onako kako su ubrani. Sa treće strane smo obrali merlo kada je sazreo, odrađena je karbonska maceracija pa smo ga potom spojili sa tamjanikom. Još uvek ne znamo šta će biti…

Raj vinarija SKV 538

Šta će biti ne zna se, ali sorta je svakako neobična tvrdi Smiljana. Kao što je vino specijalno, specijalno se ponaša u vinogradu a i u podrumu. Zapravo ponaša se kao belo grožđe, u vreme berbe bukvalno je nema, a onda odjednom nabije širu šećerom toliko da je gotovo nemoguće dovoljno se brzo organizovati i obrati je u pravom trenutku. Inače je bujna, mora se skidati lišće a zbog oprašivanja u slučaju ovih vinograda idu četiri reda tamjanike pa red merloa.

- Nakon branja crna tamjanika fermentira do kraja i dobijamo suvo vino koje odležava u običnom buretu jer ne želimo arome iz hrastovine poput vanile već da kroz mikrooksigenaciju ublažimo neželjene efekte koji kod crne tamjanike umeju da štrče. Naš način vinifikacije razvije i jednu malu trpkost koja dodaje ozbiljnost vinu a meni se lično ono mnogo sviđa.

Raj vinarija SKV 518

Crna Tamjanika se prema njenom mišljenju i služi kao belo vino, malo rashlađena iako se neke arome delimično priguše, ali je baš takva sjajna za tople dane. Ovo vino najviše ide u izvoz, u Belgiju, Švajcarsku, u Milano. Išlo je i za Ameriku ali to nije zaživelo pa su pregovori ponovo u toku.

Konačno pijemo Game 2015 koji iskazuje sve sortne odlike ozbiljnog crvenog vina i tek je nešto manje kompleksan od berbe 2017 koja je prava poslastica. I nema crnu etiketu već belu, ali to je, kao i miris i ukus ovih gamea, samo razlika u „oku posmatrača“. Sve ostalo mnogo obećava i ispunjava obećanja uključujući best buy referencu.|

Foto: Slobodan Vidović 
nazad na vrh

Srodni tekstovi