Bajka o vrancu i zecu

Bajka o vrancu i zecu

VINO: Vranac Vukoje 2012
HRANA: Zec

 O vinu: Vranac, naša velika sorta, od sredine prošlog veka svoje kvalitetne grozdove raširila je i po vinogradima Hercegovine odaklenam dolazi ova jedinstvena čaša crvenog vina punog tela i raskošnih aroma.Već pri samom osluškivanju melodije udaranja mlaza Vranca Vukoje 2012 u zidčaše imam osećaj da pravo uzbuđenje tek nailazi, dok ljubičaste nijanse utamno rubin boji vina otkrivaju karakteristični kolorit Vranca. Raskošnocrno voće šepuri se u mirisu otkrivajući svežinu šljive, borovnice i crnihribizla sa nežnim prelazom u džemaste note, a iza njih aroma drvetaelegantno nastupa bez pretenzije za dominacijom. Već pri prvom gutljaju pređašnja zapažanja su potvrđena, plus oplemenjena karakterističnomsvežinom – kiselinom poput granitnog stuba oko kojeg se kao puzavica uvijajuelegantni tanini sa nežnim notama začina. Vino koje se može pre jesti negopiti, suvo, 13,8% alkohola, potencijal odležavanja najmanje 5 godina.

Poslužite ga na 15°C, lagano uživajte i pustite da temperature raste do18-19°C, dozvolite Vrancu Vukoje da vam se predstavi.

Zec restoran Enso 498

O hrani: Zaštitni znak i najpopularnije predjelo restoranaEnso je Zec.  Meso celog zeca se konfitira u čistoj pačijoj masti, koja ovomjelu daje posebnu notu. Meso se služi u obliku bajadere, a servira na kulijuod spanaća, koji osim dodatnog ukusa, ima i dekorativnu funkciju. Jelo jesavršena kombinacija ukusa i tekstura, pa je tako preporuka da svaki zalogajsadrži pomalo od svakog elementa jela na tanjiru, jer da budem iskren,ukoliko želite savršen zalogaj na svojim nepcima ovo je pravi putokaz. Mesozeca je jakog ukusa i mekane teksture, koju upotpunjava hrskava i kiselaturšija, a ublažava kremasti kuli od spanaća, kao i sladoled od banane,karija i jogurta. Ovo jelo idealno uvodi nepce u priču koja sledi, ali je zaiskusne gastronome i odlična završnica. Uroš Ivošević i Nedeljko Jerković suglavni krivci za ovaj savršeni zalogaj.

O vinu i hrani: Zašto Zec? Crveno meso je bilo logičan izbor!? Ne baš.Zec odlične teksture uz pačiju mast predstavlja savršen temelj za voćno džemasto – taninsko vino kao što je Vranac Vukoje 2012. Takođe, tu svojemesto pronalaze i začinske note iz vina. Na talasu zečetine nežne kiselineiz turšije se odlično stapaju u izražajnu svežinu vranca, i sve to obogaćenovoćnošću. Harmonija prosto pleše na nepcima i traje dugo. Nežna strukturaaroma drveta u Vrancu izuzetno dobro nadograđuje kremasti kuli od spanaća,a ponaročito sladoled od banana i karija.

Vino i hranu uparivali Dejan Živkoski, Predsednik SERSA, te Uroš Ivošević i Nedeljko Jerković, kuvari restorana Enso, Mitropolita Petra br. 8, Beograd, gde je hrana i pripremljena; Tel: 063 594924

nazad na vrh

Srodni tekstovi