Guduričko utvrđenje dobrih vina

Guduričko utvrđenje dobrih vina

Vinarija Rnjak u Gudurici nedaleko od Vršca poseduje sve što jedna ozbiljna vinarija treba da ima: barik podrum star 160 godina, izvanredna crvena i bela, te originalna roze vina i pripadajuće etikete.

Sve to usred zanimljivog okruženja kamenih zidina rađenih u stilu prošlih vekova preko kojih se ocrtavaju obrisi Vršačkih planina dok čitavo dvorište starog zdanja nekako miriše i podseća na Mediteran.

Čak i stari zarđali predmeti za svakodnevni rad u vinogradu ili podrumu, burići okićeni cvećem, kaktusima i raznoraznim biljem deluju apsolutno šarmantno, pogotovo u kombinaciji sa zrelim smokvama, mozaik stolovima i autentičnim lučnim prozorima koji ovaj vinski svet odvajaju od vinogradarskog što se pruža svuda oko Gudurice.

rnjak vinarija 1

Vinsko selo Gudurica u Južnom Banatu moglo bi biti vinski izuzetno živo, kao Vilanji u Mađarskoj na primer, ali nije. Stare kuće gde svaka poseduje vinski podrum, a mnoge i vinariju, osim nekoliko vinskih entuzijasta čekaju bolja vremena. Tek se tiho priča o nekakvom velikom restoranu u izgradnji ovde koji će se namirnicama snabdevati sa sopstvene farme, možda to razmrda vinare koji i sami, čini se, „odležavaju“ uz svoja vina.

Ipak, nešto je drugačije kada pokucate na masivnu kapiju Rnjak vinarije a ona se raskrili i stupite na kamenu stazu koja se širi u prostrano dvorište.

rnjak vinarija 41

- Dešava se kao nešto, videćemo – promrmljaće naš domaćin Miro Rnjak dok nas lagano uvodi u jedan od dva podruma, onaj u kome se vina čuvaju u tankovima.

Potpuno je očigledan ogroman potencijal, kako samog sela, tako i ove vinarije čiji vinogradi datiraju od 2007. godine. To se pokazuje već pri prvoj čaši sovinjon blana iz uredno poređanih inoks sudova. Vino iz berbe 2023 puca od ekspresije a jedino što ga može ispratiti je šardone iz iste godine, savršeno puterast a svež koji prosto vapi za tipičnom Burgundy Chardonnay bocom.

rnjak vinarija 417 1974

Roze u čaši je prava enigma. Strukturan, kompleksan, visokih svežih kiselina, opojno lepog mirisa i sočnog ukusa. Istina miris i nije nešto sortan na hamburg grožđe ali boja lososa savršeno ide uz neobičnu bocu Rose na kojoj je umesto etikete štampani lik nasmejane kćeri. Od hamburga!? Kako je to moguće, pitamo se, hamburg daje mirisan roze ali ne ovako delikatan.

- To je potpuno drugačiji, poseban vinski hamburg, grožđe koje nema crne nego izdužene rozikaste bobice. Zato je boja baš losos – otkriva Miro dok iz inoksa naliva drugačiji roze, samo za probu.

rnjak vinarija 51

Zašto samo za probu? Zato što nije odlučeno da li će ga flaširati iako je izuzetan, možda još komplesniji od prvog koga smo pili. Rađen je od sorte pino noar, ali na tržištu već imaju jednu etiketu rozea. Sa druge strane pino noar je u neku ruku perjanica vinarije iako su merlo i kaberne sovinjon napunili gotovo sve budžake u kući peharima, medaljama, diplomama. Ali Miro nije radio crveno vino za popularnu etiketu sa sovom (Pinot Noir) ni prošle, ni ove, 2023. godine jer smatra da grožđe nije bilo dovoljno dobro za crveni segment pa je zato roze fenomenalan.

- Ko svake godine ima novi pino u podrumu, svaka mu čast – veli vodeći nas u još praktično novu, savremeno opremljenu i veoma svetlu degustacionu salu za nekih 40 gostiju. - Možemo i mi imati pino svake godine ali to nije to.

rnjak vinarija 424

 Uz put objašnjava sopstveni stav o vinskim ocenjivanjima i takmičenjima. Smatra da su dobra za vinare iz malih sredina kao što je Gudurica kako bi postali prepoznatljivi, ali tu ubraja samo velika nadmetanja.

Iznosi zanimljiv detalj iz 2019. godine sa balkanskog takmičenja BIWC. Merlot 2015 Rnjak je doneo u Guduricu titulu Best of Show Serbia, dok su Cabernet Sauvignon 2015 i Pinot Noir 2015 Rnjak osvojili dve zlatne medalje od ukupno 12 zlata za Srbiju.

rnjak vinarija 101

Toliko o kvalitetu crvenih vina koja odležavaju u šezdesetak barika nevelikog ali perfektno sređenog barik podruma sa šljunčanim podom u koji se spušta direktno iz degustacione sale. Klasični barici su većinom od srpskog hrasta a tu je i arhiva.

Tehnolog zadužen da proverava kako Miro sa svojih 6,5 hektara vinograda radi i čuva ova vina je Stepan Stepa Bogićević, a velika posvećenost ovog tandema se lepo oseti u vinima.

rnjak vinarija 84

Dok uživamo uz lokalne mezetluke u prostranoj sali sa lepim šankom u pozadini i ogromnim prozorskim staklima, na dugim masivnim drvenim stolovima ispod isto tako masivnih greda tavanice, „prelistavamo“ Rnjak portfolio.

Chardonnay 2021 lepog, čistog mirisa prodaje se, ide „kao alva“. Odličan je ali ovaj novi biće još bolji jer odaje neobičan puterast efekat kao da je dodirnuo vrhunsko francusko bure. Rnjak proizvodi po 2.000 boca pinoa, 6.000  kabernea, merloa  zavisno od godine, između tri i pet hiljada. Ukupno oko dvadeset hiljada litara. Probamo premijeru, Cuvee de Rgnac 2018, jedan moćan blend kabernea sa 30% merloa, vino za sve uzraste (18+) i ukuse. Pa i novčanik, sa osnovnom cenom 1.300 dinara to ga svrstava u kandidate za najbolji odnos cene i kvaliteta na tržištu.

rnjak vinarija 138 1971

Zbog izuzetno podatne taninske strukture Cuvee je podjednako pogodan kao aperitivno vino ili uz hranu, čak i nešto jače začinjenu. Ali Rnjak je naizgled ponovo nešto nezadovoljan.

- Imamo taj već čuveni merlo, imali smo lepo vino od kabernea pa rekoh sebi što da ne smanjimo broj etiketa? Hajde da spojimo ta vina i gotovo. A sad eto, umesto dve etikete imamo tri – lamentira klimajući glavom.

A šta vas u čitavoj priči najviše boli, pitamo ga?

Rnjak vinarija 385B

- Mladi ljudi iz sela se teško odlučuju za poslove u vinogradarstvu i vinarstvu, opredjeljuju se za nešto drugo. Odlaze u gradove ili u inostranstvo. Nadam se da će se to promeniti. Iz tog razloga smo i mi ušli u dodatnu investiciju kupovinom legendarnog Berovog podruma koji se smatra kulturnim dobrom vinske Gudurice i cele opštine. Podrum je iz druge polovine XIX veka kada je vršačko vinogorje bilo najveće u Evropi, sa idejom da ovaj vanredni objekat, koji je nekad bio upravna zgrada Vršačkih vinograda, doprinese turističko-vinskom razvoju čitavog kraja.

Priču o već dogovorenom izvozu u Ameriku vina Chardonnay i Cabernet Sauvignon, što će reći „da ih oduševimo njima najbližim sortama na njihovom tlu“, prekida pitanje o tome kakva je bila protekla godina za Rnjak loze. Teška kao kod svih drugih, manjak roda, biljne bolesti?

rnjak vinarija 125 1968

- Nikakvih problema nije bilo. Imali smo dve zaštite više nego uobičajeno ali svakako daleko manje nego što su ih Italijani imali ovog proleća i leta – kaže na naše iznenađenje nehajnim glasom i otpija sve bolji, kako se otvara u čaši pino noar. Cvetni ukus je odmah izuzetan, miris dolazi malo kasnije. Ali to nimalo ne smeta novim redovnim kupcima. Rusi se prosto otimaju o Pinot Noir 2019.

Možda se neko i uplaši u mraku sovinih očiju kad se prepije pinoa, ali ma kako sova zabrinuto ili opako gledala, ova Rnjakova će doneti istinsko zadovoljstvo.  | 

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh