Gde ima najbolji rajnski rizling?

Gde ima najbolji rajnski rizling?

Q: Pio sam kod prijatelja bijelo vino Julien Schaal 2018 Kastelberg, rajnski rizling, skroz me oduševilo. Možete li  mi preporuči neke rizlinge koji mogu kod nas da se kupe i gdje. I ako Vas mogu pitat, kakvo je Vaše mišljenje gdje na svijetu prave najbolji rajnski rizling?
Pozdrav iz Sarajeva
(Esad Halilović)

A: Rajnski rizling je godinama na našem području bio jako potcenjena vinska sorta. Donekle razumljivo, uzimajući u obzir kakva su vina od te sorte nuđena potrošačima u Jugoslaviji tokom 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, kao i nedostupnosti vrhunskih etiketa rajnskog rizlinga. Paradoks je što je u pitanju sorta kojoj je nadimak „kralj belih sorti“!

Danas je stvar potpuno drugačija i dostupne su neke od najboljih etiketa i na vašem tržištu. Pored uvoznih, moram napomenuti da se tom sortom sad ozbiljnije bavi ne mali broj naših vinara u okruženju i da postižu zavidne rezultate.

Vino koje ste naveli proizvedeno je u Alzas regiji Francuske, poznatoj po vinima belih sorti, a izuzev rizlinga veoma su cenjena njihova vina od pino blana, sivog pinoa, gevurctraminera, te muskatna slatka vina. Međutim, najbolje etikete i najbolje ocenjiena vina od rajnskog rizlinga u svetu dolaze iz susedne Nemačke, posebno iz vinskih regiona Mozel i Rajngau.

Kompanija Frutela Group, koja je uvoznik i distributer visoko kvalitetnih pića za tržišta BiH i Srbije, ima i prodavnicu u Sarajevu gde se možete uveriti u širinu ponude vina sa svih meridijana. Između ostalih, preporučio bih vina nemačkog proizvođača Schloss Johannisberg iz Rajngaua, koja uključuju izbor rajnskih rizlinga sa najboljih položaja u više kategorija, gde sam siguran da možete pronaći stil rizlinga koji vam najviše odgovara. I svakako bih Vas ohrabrio da „zaronite” u tajne ove sjajne vinske sorte „dužinom i širinom” njenog nesumnjivog potencijala.

Nije loše znati:

  • Rizling je sinonim za elegantno ali strukturno građena vina, izrazite svežine, visoke mineralnosti, pikantnih kiselina
  • Proizvodi se u svim kategorijama slatkoće, od suvog (ispod 4 g/l rezidualnog šećera) do veoma slatkog (preko 300 g/l rezidualnog šećera), koji zbog ekstremnog nivoa neprevrelog šećera i kiselina u simbiozi mogu na nepcu dati trigeminalnu senzaciju ili osećaj ljutog!
  • Sjajan je za odležavanje zbog svojih karakteristika
  • Dobrog je potencijala u adekvatnim uslovima čuvanja, starenjem dobija na kompleksnosti i vrednosti
  • Senzacija petroleja, najpoželjnije isparive arome odležalog rizlinga, znak je da u čaši imate dobar izbor!
nazad na vrh

Srodni tekstovi