Magaza i Pinot, gastronomska najava leta

Magaza i Pinot, gastronomska najava leta

U potrazi za aromama i ukusima koji se ređe sreću spojili smo vina vinarije Magaza sa sjajnim zalogajima restorana Pinot po preporuci najboljeg somelijera Balkana, Vuka Vuletića.

Bela vina Tamjanika 2021 i Chardonnay barrique 2019 vinarije Magaza iz Velike Drenove tek što su okačila srebrne medalje sa ocenjivanja Muvina u Slovačkoj, već su u specijalno odabranim čašama.

Magaza Pinot 05

Sa druge strane masivnog drvenog stola u izvanrednom ambijentu restorana koji već imenom Pinot najavljuje vinsku atmosferu, prvi put se pred nama nalazi kompletna ekipa „vinarije u kojoj se rađaju vinogradi, kako smo nazvali Magazu u vlasništvu bračnog para Milanović, Dragice i Bojana. On predstavlja kalemarski i podrumarski deo priče, ona onaj porodičnom tradicijom vezan za vinograd i grožđe.

Vuk Vuletić je kao suvlasnik sredinom proleća otvorio vrata restorana i vinske tvrđave Pinot u ekskluzivnom okruženju kompleksa WEST 65, trenutno najmarkantnije zgrade koja dominira Novim Beogradom. Dok čekamo da se njegove zamisli u kuhinji pretvore u specijalitete koji će se povezati sa vinima, uz prijatan New Orleans džez koristimo jedinstvenu priliku da više saznamo o učesnicima ove degustacije.

Magaza Pinot 08
Vuk Vuletić, zvanično najbolji somelijer Balkana a od skoro i najbolji somelijer Srbije prema gastro vodiču GoMijo (Gault&Millau)

- Kao mala nisam volela vinograd – otkriva Dragica dok se jedva primetni mehurići u nedavno flaširanoj tamjanici lagano razgrađuju ostavljajući kristalno čistu mirisnu tečnost u čašama. – Naša je porodica oduvek gajila grožđe, živeli smo od njega. U doba kad su nastupile zadruge tata je vozio grožđe u Sloveniju, poneo bi muljaču i tamo na licu mesta proizvodio i prodavao vino. A nisam volela vinograd jer bih mnogo vremena u njemu provodila, uvek skidajući zaperke. Precizan, kakav je, tata je ultimativno zahtevao da loza bude sva pod konac. Takođe sam tokom srednje škole sve vreme bila u buretu. Kao najmršavija imala sam zadatak da se uvučem i perem bačve (smeh).

Magaza Pinot 21
Tamjanika iz našeg vinograda, sortno čista kao suza: Dragica Milanović

Tamjanika, kiseline koje u prvi mah živahno prsnu u izrazito suvom vinu da rashlade nepce, zapravo skrivaju tri grama šećera koji će kao kakvo pogonsko gorivo razvijati brojne arome dok se vino bude lagano hladilo u čaši. Ta slast rađa doživljaj dodatnog tela u vinu.

Gotovo istovremeno tri specijaliteta stižu na sto. Osvežavajući gaspaćo od žutog paradajza, babure koja čini se da daje „gric“ jedva osetljive ljutine i komadi lubenice ili manga po želji. Na neki način to je predjelo koje ima ulogu da uz tamjaniku otvori priču. No, nalik na žutu morsku školjku ispunjenu travom i rakovima novitet na jelovniku salata Verano momentalno privlači pažnju.

Magaza Pinot 24
Verano salata, novitet u jelovniku koji privlači pažnju

Povelika tortilja formirana i zarešena u fritezi ispunjena je miksom salata i velikim gamborima savršeno pripremljenim i očišćenim. Komadići manga i avokada plešu čarobni ples u dresingu od indijskog oraha. Bogato!

Tu je i treći zalogaj predviđen da podrži note barika iz šardonea. Već veoma popularni Punjeni pileći file sa blendom plavog sira (gorgonzola) i seckanih badema odležava na pireu od graška i bebi šargarepama zaogrnut sosom na bazi rena i lešnika.

Magaza Pinot 28

Veoma osvežavajuće, slažemo se kombinujući gaspaćo sa Tamjanikom 2021. Samo vino već žuto-zelenkastim koloritom tačno opisuje ono što nas očekuje na nosu i nepcu. Fini nagoveštaji paprike, paradajza na mirisu, Vuletića podsećaju na sovinjonske note („apsolutno je čista sortna tamjanika!“ – uzvikuje uz osmeh Dragica kao savršeni poznavalac tih pet hektara vinograda koje poseduju).

U svakom slučaju ovo je potpuno drugačije vino od onoga što smo navikli od tamjanike da očekujemo. Više voćno nego cvetno, sa zrelim naletima voća i verovatno baš zbog toga fantastičan spoj uz zalogaj lubenice iz gaspaća. Maestralni letnji hit vina za koji Bojan tvrdi da je najbolja tamjanika koju je do sad odnegovao u podrumu.  

Magaza Pinot 14

- Ranije su nam tamjanike bile više herbalne i manje voćne. Tajna je što smo sad malo poboljšali tehnologiju, modernizovali se, i ne spavamo dva-tri dana dok vino ne doteramo kako treba (smeh).

- Inače odličan šardone, lepe boje – dobacuje Vuk koji već proba sledeće vino. – Svežina na nosu i posle četiri godine od berbe, note passion fruita i pirea od manga, dominiraju tropski elementi, slatkasti i limunasti ali nimalo zamarajući. Uglavnom me nervira banana u šardoneu ali tropika je ovde lepa uz malo vanilastih tonova nepretencioznog hrasta jer je drvo dobro inkorporirano. Lična preferencija me između tamjanike i šardonea vuče na drugo vino koje je čisto na ukusu, bez gorčine. Jedno zaokruženo sočno vino sa završnicom koja traje. 

Magaza Pinot 32

Deo šardonea sa 14% alkohola je 13 meseci bio u drvetu, srpskom hrastu od 500 litara dok je polovina odležavala u novom bariku od 225. Nakon punjenja je šest meseci bilo prisutno vrlo primetno drvo a onda se sve harmonizovalo. Primećujemo da je Chardonnay 2018 idealan par uz Verano gde dresing i kiseline iz mešane salate upravo podstiču onaj deo nepca koji zahteva višak kiseline i umiruju ga do zadovoljstva. 

Vuk naznačava činjenicu da ukusa i aroma za trenutak nema kada se uzme gutljaj u usta ali se onda sve diže sa nepca što je takođe primećeno i kod tamjanike. Taj „drop“ (nestanak) aroma i ukusa, da bi se u sledećem trenutku sve javilo još intenzivnije daje dodatnu čar ovim vinima jer se razvija naknadna kompleksnost.

Magaza Pinot 06
Vina su se sjajno pokazala i sa egzotičnim ukusima hrane, zadovoljan je Bojan Milanović

Pogotovo u tamjanici koja neprestano dodaje nove senzacije aroma zrelog voća kako se greje i postaje jasno da ne mora ni biti mnogo hladna. I da ona takođe besprekorno ide uz Verano potiskujući kiseline, gorčine, slasne arome voća i herbalnosti iz mešanih „zeleniša“ ističući nežno prisustvo gambora u jelu.

Možda popularni pileći file nije pronašao dovoljno kiseline u šardoneu da razigra sve note lešnika i plavog sira, niti „ono“ nešto što bi ga svrstalo u VIP društvo vina za uparivanje, ali je zato bonus etiketa Rose Magija pronašla srodnu letnju dušu. Jedino vino ove vinarije sa „imenom“, Magija 2021 napravljena je po ukusu i zamisli Dragice Milanović. Lepe provansalske boje, svež, lagan i pitak, uz blagu aromatiku ruže i jasnu dozu ozbiljnosti, besprekorno je pogodio senzacije jela.

Magaza Pinot 23

Odlazeći, primećujemo jednu do druge, tri čaše savršeno bistrog vina jasno različitih boja. Kao led prozirnu i tek malo zelenkastu tamjaniku, veoma zrelo žuti šardone i nežno roze sa hladnim plavičastim odsjajima Rose. Prava Magija…  |

Foto: Slobodan Vidović

nazad na vrh

Srodni tekstovi