Srpski prokupac i kaberne za lignje

Srpski prokupac i kaberne za lignje

Na poslednjem Wine jam u Beogradu video sam se sa starim prijateljem Aleksandrom Milanovićem, dugogodišnjem saborcem s beogradskog klabinga. Međutim, kako smo sada stariji i naravno iskusniji, obojica smo klabing zamenili novom pasijom – uživanje u dobrim vinima. On je čak otišao korak dalje u toj ljubavi prema vinu, kupio je zemlju, zasadio lozu i počeo da obrađuje vinograd. Rezultat toga bilo je njegovo prvo vino. Poklonio mi je jednu bocu, za početak bez etikete, rekao da probam i da mu javim šta mislim.

AleksandarPo povrtaku kući probao sam ovo bezimeno vino i bio oduševljen. Ako je ovo krajnje amaterski i iz čistog entuzijazma, kako sam Alekasadar kaže, kakvo bi onda vino bilo da je rađeno profesionalno?

Odmah sam nazvao Aleksandra i dogovorio se da posetim njegov vinograd. Morao sam da vidim gde nastaje ovaj vinski nektar. Tako0 sam se našao na starom Kragujevačkom putu u pravcu za Mladenovac. Negde na trideset petom kilometru od Beograda, nalazi se Ralja, mesto u kojem je Aleksandrov  vinograd. Imao oko 500 čokota ili gidža cabernet sauvignona starosti od 11 do 12 godina. Vinogard je okrenut prema jugu, ka Kosmaja, odakle stalno duvao svež povetarac koji u letnjim mesecima ne dozvoljava da se loza pregreje. Po priči bivšeg vlasnika ove parcele nekada davno je tu takođe bio vinograd, što svedoči jedna preostala stoletna gidža. Svi ovi navedeni uslovi u kombinaciji sa idealnim teroarom činilu su da ovaj vinograd daje grožđe odličnog kavliteta.

Vinograd

Zato sam poželeo da mom domaćinu priredim iznenađenje u vidu sljubljivanja vina i hrane, pripremaću jelo baš u samom vinogradu.

Poneo sam sa sobom mobilnu kuhinju: plinska boca, gorionik, tiganj, noževi, tanjiri, namirnice i, naravno, dva vina. Podrazumevalo se da ćemo uživati u njegovom kaberneu iz 2012. godine, koji sam za ovu priliku krstio Ralja,  ali sam i ja  poneo još jedno – Prokupac 2011 vinarije Toplički vinogradi iz Prokuplja. Odabrao sam ovo čisto da bih  video kakav je odnos snaga prokupac versus koaberne!

Jelo koje sam spremao bilo je tradicionalno špansko Chipirones en su tinta ili ti punjene lignje u sosu od mastila. Izabaro sam taj specijalitet španske kuhinje jer sam ubeđen da oba vina imaju snagu da ga isprate, baš kao što bi to učinio i španski tempranillo.

Ralja Cabernet Sauvignon prokupac

Otvorili smo bocu Alekandrovog kabernea, jedan deo je odmah otišao u pripremu jela, a drugi u naša grla. Očistio sam lignje, spremio sos od mastila, tako da je sve brzo bilo gotovo. Servirao sam jelo i zajedno zaključili kako oba vina odlično prate lignje u tanjiru. Za Aleksandra je Prokupac2011 s mirisom šumskog voća i čokolade, zaokruženog ukusa i nežnih tonovia vanile bio idealan spoj sa sosom od mastila i mesom pečenih lignji. 

Moj utisak Ralje je bio da mirisi crvenog bobičastog voća i suvih šljiva u čaši, te slatkog ukusa zrele višnje na nepcu, čine savršen spoj sa punjenim lignjam, njihovim „mastilom” i pirinčem. Šrta da kažem osim da mi je vino (ponovo) izuzetno prijalo. Čak sam ga i pitao da li ima neke vinarske gene, na šta mi je odgovorio je njegov deda po majci doista imao vinograde u mestu Plastovo, inače poznatom vinogradarskom kraju u Hrvatskoj. Onda, druže, mogu da ti kažem samo jedno – nastavi da radiš kao i do sada i pred tobom je blistava budućnoct velikog vinara.

Živeli!

PUNJENE LIGNJE U SOSU OD MASTILA

Chipirones en su tinta
(za dve osobe)

Sastojci:

- 8 manjih lignji 
- 150 g repova škampa 
- 2 crna luka
- 2 čena belog luka
- 300 ml pirea od paradajza
- 1 kašika mastila od lignje
- 2 kašike sitno seckanog peršuna
- maslinovo ulje
- 100 ml crvenog vina
- 3 kašike prezli
- biber
- brašno
- so

Priprema:  

1. Prvo pripremiti punjenje za lignje
2. Lignjama odstraniti krakove, očistit od utrobe, dobro ih oprati i ostaviti sa strane. Krakove  sitno iseckati zajedno sa repovima škampa koje smo prethodno odvojili od škampa i izvadili iz oklopa.
3. Jedan crni luk i čen belog luka sitno iseckati i pomešati sa mlevenim biberom. U tiganj dodati dve kašike maslinovog ulja, dobro zagrejati ulje, dodati mešavinu luka i dinstati na srednjoj vatri dok luk ne omekša.
4. U luk dodati sitno seckane krakove lignji i repove škampa i sve kratko propržiti otprilike 2 do 3 minuta. Zatim dodati 150 ml pirea od paradajza, crveno vino i sve kuvati na laganoj vatri dok kraci ne omekšaju, otprilike oko 20 minuta.
5. Pripremiti sos od mastila.
6. U tiganj dodati dve kašike maslinovog ulja, dobro zagrejati ulje, dodati sitno seckanu glavicu crnog luka, sitno seckan čen belog luka i biber. Dinstati luk dok ne omekša.
7. Dodati peršun i 150 ml pirea od paradajza, sve krčkati na umerenoj vatri 5 do 10 minuta. Dok se sos kuva, u čaši s malo vode razmutiti mastilo od lignje. Dodati sosu i kuvati još 10 minuta.
8. Na kraju pripremiti lignje.
9. Svaku lignju napuniti punjenjem koje smo pripremili, koristiti čačkalicu za zatvaranje lignje, uvaljati svaku u brašno i kratko propržiti na dobro zagrejanom maslinovom ulju, dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Nakon prženja prebaciti ih na papirne ubruse da se ocede od viška masnoće.
10. Punjene lignje poslužiti na kuvanom pirinču preko koga smo prelili sos od mastila.

nazad na vrh

Srodni tekstovi