Neobične arome u vinu (II)

Neobične arome u vinu (II)

Nakon što smo se u prvom nastavku Neobičnih aroma vina upoznali s nekim od nesvakidašnjih mirisa koji mogu da se pojave u  vinu, evo još 10 aroma za koje možda niste ni pretpostavili da mogu da postoje u čaši vašeg omiljenog pića.

Kokice

Dok neki tvrde da mirišu aromu kokica, drugi osećaju samo puterastost teksture, pogotovo u belim vinima odležalim u hrastovim buradima. Uzročnik je žućkasti ili zelenkasti (ko stvoren za bela vina) organski sastojak diacetil. U principu, računa se da ne kvari doživljaj, naprotiv.

Salama

Mesnata aroma koja se najčešće javlja u crvenim vinima centralne Italije u tamošnjim autohtonim sortama poput aglianiko ili taurazi. Sad, da li ova vina idu savršeno sa fenomenalnim lokalnim salamama, a bez njih ne, veliko je pitanje.

Katran

Nadaleko poznata tercijarna nota u nekim od najboljih i najegzotičnijih svetskih vina poput barola, onih nastalih u dolini Rone ili La Manče u Španiji (ili takvim stilom). Ako u završnici osetite miris otopljenog katrana nalik na onaj koji se oseća kad se put asfaltira, nadamo se samo da ne pijete vino dok ste za volanom. Generalno je ovo odlika odličnog vina, ali to ne znači da ćete je voleti.

Pokislo kuče

Teško da je miris mokre i prljave životinjske dlake prijatan. Međutim, kad pluteni čep propadne vino biva njime kontaminirano do te mere da se javlja ovaj miris, kao i sličan miris krede na mokroj školskoj tabli. Organski uzročnik nosi ime TCA, a nastaje uticajem gljivica na plutu ali i buriće ili gumena creva u vinariji. To objašnjava činjenicu da i vino sa navojnim aluminijumskim čepom može biti „kork“, a vi vratite bocu kelneru obavezno!

Bebeće pelene

Ima i gore od mokrih pasa! Oksidativni miris pune pelene poznat je u barikiranom šardoneu koji je dugo stajao u hrastovom buretu okružen nehigijenskim uslovima, bilo da je iz Starog ili Novog sveta.

Biskvit

Slasna reminescencija na suvi slatki kolač željena je u šampanjcu ili šardoneu koji je dugi niz godina odležavao u hrastovini. Uz ovakvo vino biskvit vam i ne treba, a kobasica pogotovo!

Mačji urin

Za razliku od šardonea koji „vuče“ na pelene, barikirani sovinjon može imati ima još goru manu, nalik na poklon koji vam je isfrustrirana mačka ostavila na sred jastuka!

Bombonjera

Željena aroma koja se sreće u crvenim vinima iz baš toplijih vinskih predela, ali se može osetiti i u mladim vinima rađenim karbonskom maceracijom.

Šećerna vata

Ako ovu bizarnu aromu imate u čaši umesto na štapiću na vašaru verovatno je da pijete neko lokalno crveno vino Lombardije, Pijemonta, Trentina ili Alto Adiđe regije, gde se pod imenom schiava kriju brojne autentične i jedinstvene lokalne sorte, kako bele tako i crvene.

Eukaliptus

Divna, osvežavajuća i pomalo rashlađujuća aroma nekih crvenih etiketa Južne Australije ili doline Baroza. Zli jezici tvrde da nastaje tako što par listova eukaliptusa „slučajno“ upadnu u bure. Pa i da jeste tako, važno je da prija. Ali objasnite to zagriženim vinoljupcima.

Saveti o vinu:

Neobične arome u vinu (I)
Neobične arome u vinu (III)

nazad na vrh

Srodni tekstovi