Povratak u srpsku gastronomsku budućnost

Povratak u srpsku gastronomsku budućnost

Radisson Blu Old Mill Hotel u Beogradu bio je domaćin pomalo drugačije večeri uparivanja hrane i vina. Pod nazivom „Povratak u budućnost”, Vanja Puškar, kuvar restorana OMB, u okviru hotela, i somelijer Nemanja Papić, zamislili su enološko-gastronomski događaj na kojem bi predstavili osavremenjenu viziju lokalne kuhinje i domaćih vina. Tradicija i podneblje kroz zalogaje i svetski trendovi u lokalnoj gastronomiji – dva su slogana koja su trebala da sažmu ovu ideju.

radison blu rad blu mirror

Nakon što je Aleksandrovićev penušavac Trijumf poslužen kao piće dobrodošlice uz sitne zalogaje kajmaka i čvaraka, Nemanja i Vanja su „zaronili duboko” u nacionalna kulinarska sećanja i autohtone sorte. 

- Neki se svađaju oko toga da li je sarma kiparska ili grčka, čiji je pasulj, svadbarski kupus... Prisvajati finalni oblik hrane je van pameti! Verujem da je vatra istovremeno otkrivena na raznim delovima planete, a svi će vam u svetu reći da im je roštilj nacionalna kuhinja. Ne, vatra je univerzalna, a ja nacionalnu kuhinju posmatram kroz osnovne namirnice. Sve što u tom smislu vuče sa ovih prostora za mene je autohtono – priča Vanja Puškar, objašnjavajući da ljudi ovde bolje poznaju tuđe nacionalne kuhinje nego sopstvenu! – Zato mi je, pogotovo od kada su i alge postale sastavni deo beogradske kuhinjske scene, još bitniji povratak našim istinskim korenima.

radison blu razna vina

Da nacionalno može izgledati veoma svetski, uverili smo se ubrzo u znalački sljubljenim sledovima vina i hrane za koju su zbog krajnje neobičnog izgleda prisutni najčešće pitali: A, šta je ovo?

 Tako je Tamjanika Villa Vina iskazala svu eleganciju sorte uz krem od kozjeg sira na musu od badema i hrskavim mrvicama šljive. Parfe od pileće džigerice sa kajsijom nalik na male vulkanske gejzire usred crnog vulkanskog peska, iako moćan na nepcu nije naudio Botunjčevoj mirisnoj Jagodi. Naprotiv. Margus Margi, župske vinarije Budimir, dodatno je svežim kiselinama i aromatski nadopunio finu strukturu buš govedine, dok je mangulicom punjena raviola na čvarcima izazvala aplauz uz neobično Maurerovo organsko vino 3 dana 3 godine, šestogodišnji ćilibarski rizling namenjen inostranom tržištu sa dugim stažom u bariku i još mladim, gotovo limunskim kiselinama. 

radison blu jagnjetina

A nakon filea od buš govečeta sa sosom od divljih kupina, koji su se slasno „obavili” oko Jovićevog potrkanjskog Vranca, usledio je, po našem mišljenju, vrhunac večeri – jagnjetina u sopstvenoj redukciji sa kremom od tikvica i isi njokama. Meso koje se topilo na jeziku, dodatno je razapeto između dve etikete, Budimirove Svb Rose i Jelićevog Slovenskog sna. Žustra rasprava kod prisutnih koje od ova dva vina bolje ističe finoću i arome mesa završena je otprilike nerešeno, ali je u svemu tome prokupac, naša autohtona sorta, izašla kao apsolutni pobednik.

Internacionalizacija

U želji da promovišu lokalnu gastronomsku i enološku priču, Nemanja i Vanja misle da koncept „povratka” može da zaživi i regionalno.
- Ovo je deo šire priče. S kolegama iz regiona koje slično misle pripremamo teren sa željom da obezbedimo neku lepšu i šareniju gastronomsku budućnost očuvanjem sopstvenih korena – kaže Nemanja Papić. 

- I dobro je da je takon – zadovoljno ističe Nemanja. – U Francuskoj vam niko neće ponuditi vino, čak ni sortu, koja vodi poreklo iz neke druge države. Jedino kod nas postoji problem da cenimo ono što dolazi sa ovih prostora. Sada se uzdamo u to što je u svetu postao trend da se gostima nude lokalni proizvodi, pa možda ta priča zaživi i kod nas.

radison blu goorancija nemanja

Ovo zanimljivo „naše, a svetsko” gastronomsko-enološko veče završeno je vanserijskim desertima, čokoladnim bombonicama punjenim suvim voćem i strasnim, ali ubistvenim po liniju kakao kuglicama sa listićima presovane kruške i infuzijom od šipka. 

Konačno, treba reči da su pojedine ulaznice za ovo veče prodate na licitaciji, a prihod od njih uplaćen je u Fond Novaka Đokovića.

nazad na vrh

Srodni tekstovi