Džejms Sakling po prvi put među Srbima

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Džejms Sakling po prvi put među Srbima

Poslednjih nedelja izvestan broj srpskih vinarija preplavio je društvene mreže ocenama koje je poznati vinski kritičar Džejms Sakling (James Suckling) dao njihovim vinima. Istina, ocene je dao Saklingov saradnik Stjuart Pigot (Stuart Pigott) kada je kao gost jedne vinske manifestacije prošlog decembra proveo nedelju dana u Beogradu, ali činjenica da su se pojavile sa Saklingovim potpisom u svakom slučaju doprinose popularizaciji srpskih vina u svetu.

Nešto pre toga enolog Mladen Dragojlović došao je svojim kanalima lično do Saklinga i izneo pred njega vina koja on pravi u pojedinim srpskim vinarijama. Prema Dragojlovićevim rečima Sakling je bio izuzetno prijatno iznenađen kvalitetom srpskih vina, što je izgleda sada utisak i njegovog saradnika Pigota posle posete Beogradu.

Naime, među pedesetak ocenjenih srpskih i hercegovačkih vina koja su izneta pred Pigota bilo je i nekoliko kojima je dao više od 90 poena. Njegov zaključak je bio da „određeni proizvođači pouzdano proizvode dobra vina“, te da su najočigledniji primer za to vinarije Radovanović, Vukoje i Manastir Tvrdoš za crvena vina, te Kovačević i Deurić za bela.

SWR1 Leute Stuart Pigott 2019 08 16
Upoznavanje sa srpskim vinima, Stjuart Pigot

Zabeležio je takođe i da su pojedina crvena vina previše podlegla uticaju drveta u želji vinara da dodaju snagu i volumen vinu, što je problem na koji je, kako kaže, često nailazio i izvan Srbije.

Sva ta galama koja se u Srbiji podigla na društvenim mrežama oko ocena sa Saklingovim potpisom postaje razumljiva ako se zna da se radi o čoveku koji je na putu da u svetskom biznisu ocenjivanja vina zauzme mesto legendarnog Roberta Parkera koji se pre nekoliko godina povukao u penziju, a do koga su srpski vinari uglavnom imali problema da dođu.

Inače, Sakling je bivši glavni urednik Wine Spectator magazina i svojevremeno šef njihovog Evropskog biroa, a vlastiti sajt Jamessuckling.com pokrenuo je 2010. godine. Važi za jednog od najiskusnijih vinskih kritičara na svetu i, kada se sve uzme u obzir, verovatno i najmarljivijih budući da godišnje degustira više od 25.000 vina! Istina, tu je verovatno računao i ono što popiju preostala tri člana njegovog tima, iako su sve ocene vina na njegovom sajtu objavljene kao da ih je on dao.

meegodard1 e1640870666755
Poslovni i životni partneri, Mari-Kim i Džejms Sakling

No, ovako ili onako, njegov naporan rad se ne može zanemariti, baš kao ni ozbiljan uticaj koji ima na vinski biznis u svetu, posebno u Italiji i Bordou, te Jugoističnoj Aziji budući da živi u Hong Kongu sa korejskom suprugom Mari-Kim Sakling, gde vode i specijalizovani vinski bar.

S nesumnjivim darom da proceni finese vina, Sakling je izrastao i u ozbiljnog biznismena koji je u poslednjih desetak godina uspeo da stvori sopstvenu vinsku imperiju. Lično preferira moćna crvena vina, mada na sajtu objavljuje recenzije vina bukvalno iz celog sveta.

Među profesionalcima poznat je i po velikodušnosti kada su ocene u pitanju, čak su ga kolege prozivale da namerno daje veće ocene u želji da privuče blagonaklonost proizvođača. U svakom slučaju, njegova sposobnost da utiče na cene vina u pojedinim delovima sveta može se uporediti samo s uticajem Roberta Parkera. Zbog toga ga treba shvatiti veoma ozbiljno i svakako pozdraviti činjenicu da se na njegovom sajtu našlo sada i nešto vina iz ovih krajeva. Nadajmo se da na tome neće stati...  |

Foto: Jamessuckling.com, Christiaan Hart, PR 
nazad na vrh

Srodni tekstovi