Arome u vinu

Arome u vinu

Q: Pozdrav redakciji. Može li objašnjenje šta su primarne, sekundarne i tercijarne arome u vinu, a da mi obični ljubitelji vina to možemo da shvatimo?
(Ilija Kostić, Kragujevac)

A: Puno faktora odlučuje o tome koje ćemo arome u vinu pronaći. Često se susrećemo s pitanjima kako je moguće da u vinu prepoznamo arome koje po nekoj drugoj logici ne bi trebalo da se nađu u čaši pred vama, kao što su: pokošeno seno, ananas, banana, tartuf... I to su samo neki od primera doživljaja aroma u vinu.

Treba znati da na arome u vinu utiče vrsta loze, njena starost, klima u kojoj raste, kakva je vegetacija, a na kraju i način odležavanja vina i vrsta posude u kojoj vino odležava.

Najčešće poželjne arome koje srećemo u vinu možemo razvrstati na: cvetne note (belo i žuto cveće, bagrem, ruža…), voćne note (breskva, dinja, zrele jabuke, dunje, borovnice, višnje, jagode, ali i ananas, banana...), herbalne i začinske note (pokošena trava, zeleni biber, masline, menta...), zemljane i animalne note (gljive, naročito tartufi, plesan, koža...), note koštuničavog voća, note drveta, vanile, čokolade...

wine smelling

Sve arome u vinu delimo na primarne, sekundarne i tercijarne. Najjednostavniji opis bi bio:

* Primarne arome su sortne, odnosno arome koje se nalaze u moštu, voćnom soku od grožđa pred samu fermentaciju. Pojavljuju se najčešće skupine voćnih, cvetnih i herbalnih aroma.
* Sekundarne arome se razvijaju tokom fermentacije i one su budući nosioci glavnih aromatskih karakteristika i našeg doživljaja aroma u vinu.
*Tercijarne arome nastaju zrenjem i odležavanjem vina, te zavisno od načina odležavanja i svih ostalih gore već pomenutih faktora čine buke (bouquet) vina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama