Komuna: Razigrana vina Fruške gore

Komuna: Razigrana vina Fruške gore

Kada za godinu ili dve maštarija Matije Vlahovića, mladog vlasnika vinarije Komuna, članova njegove porodice i saradnika bude ostvarena i zaokružena, u čarobnom vinogradarskom moru Fruške gore razliće se najneobičnije boje i stilovi vina.

Pored već postojećih etiketa isplivaće tada, od raznih sorti grožđa iz njihovog oglednog vinograda, gizdavi penušavci, oranži, crvena vina od probusa i prokupca. No biće tu i okretnih ali ozbiljnih pet nat lepotica. O čemu se radi?

Vinarija Komuna 22
Matija Vlahović: Drugačiji vinski stilovi za novu generaciju ljubitelja vina

Na zbilja jedinstvenoj lokaciji, pitoresknom jezeru i okolišu, svega tri kilometra pešice severno udaljenom od Rume, nalaze se gostinski objekti vinarije Komuna. Udobno ušuškane u zelenilo i verovatno verno restaurirane stare fruškogorske nastambe nude uz istorijski vredan objekat vodenice duh nekih davno prošlih vremena, a u etno kolibi eno-gastronomske darove vinskim turistima koji se najave ali i namernicima.

Uz osećaj da u ovom okruženju vlada apsolutna internacionalna domaćinska harmonija gde ima još toliko mnogo toga da se opiše i ispriča, opredelili smo se na uspon od par desetina metara ka vinogradu i još nedovršenoj zgradi same vinarije koja sa prednje i zadnje strane čeka nadogradnje od kojih je jedna predviđena za novi barik podrum.

Vinarija Komuna 10

- Trebaće mi malo dodatnih barika i širine da zaozbiljim šardone do mere kako ga ja zamišljam – kaže Matija, ekonomista po vokaciji koji se bavio i proizvodnjom nameštaja.

Uvodi nas u prostoriju sa tankovima trenutnog kapaciteta oko 60.000 litara gde je ove godine sa šest hektara vinograda smešteno nešto preko jedne trećine vina ili oko 25.000 litara od sorti šardone, rajnski rizling, Muscat a petit grain, te nešto merloa i probus!

Vinarija Komuna 27

Probus je ono što nas prvenstveno zanima ali jako ga malo ima.

- Uz vinariju se nalazi mali ogledni vinograd u kome su redovi mladog probusa. Tu smo inače posadili razne klonove prokupca, frankovke, sortu evita od koje planiramo roze jer ima crveno meso i dosta antioksidanasa. Ali i beloruske stone sorte – objašnjava Matija dok priprema još veće iznenađenje.

Iz bureta od 500 litara od slavonskog hrasta vadi i u čaše uliva ćilibarno vino, oranž šardone berba 2021 rađeno u najboljem maniru naturalnih vina. Nenapadno na nosu ima divnu gastronomsku notu trpkosti uz moćnu strukturu koju podupiru snažne sočne kiseline. To je vino sa čak 14% alkohola koje može da se pije čitavo veče, čistih, pitkih aroma sorte uz nežan, prefinjen uticaj bureta koji tanine više usmerava ka usnama nego što opterećuje nepce. Zanimljivo je da će biti pakovano u bočice od pola buteljke (3,75).

Vinarija Komuna 01

- Orange wine 2021 smo uradili prema ideji mog brata Marka koji se bavi ugostiteljstvom. Tokom boravka u Sloveniji probao je ovakva vina i svidelo mu se. Predložio je da ga radimo na divljim kvascima bez dodataka i sumpora. Probrali smo najzdravije grozdove, macerirali 25 dana, non stop mešali i nikakav problem nismo imali. Veoma sam zadovoljan a očekujemo da u buretu odleži barem do sredine proleća.

Kad govori „mi“, Matija misli na veoma mladi tim Komune koji se ne usteže da spoji vizije, teorije i praksu a čine ga pored Vlahovića jedan mladi podrumar i tehnološkinja Tanja Drakulić.

Vinarija Komuna 25

I taman da zaustimo kako bez probusa ne idemo iz podruma, Matija izvuče keca iz rukava:
- Idemo dole do malog podruma kraj jezera gde držimo probus a tu ćete probati i pet nat.

U nekadašnjoj štali koja trenutno igra ulogu barik podruma vide se zanimljivi vekovni obrisi laguma koji će uskoro postati ogledni podrum kome je Matija namenio razvoj mikro proizvodnje specijalnih sorti iz oglednog vinograda. Za prokupac planira da uzmu lepu, veliku bačvu i do 2.500 litara, da od evite rade pet nat penušavac crvenkaste boje, još neki oranž...

Vinarija Komuna 54

- Ali to nipošto ne treba mešati sa redovnom proizvodnjom naših belih vina koja čine gotovo 80% ponude – kaže nešto suvljim, i lakše razumljivim ekonomskim rečnikom.

A da će ovde biti čuda, biće. Prvi penušavac od sorte rajnski rizling, verovatno jedinstvene sortnosti na tlu penušave Srbije, Komuna je eksperimentalno napravila 2015. godine i dobro se pokazao. Taj je odležavao godinu i po na kvascima dok ovih 900 litara iz berbe 2019 koji se spremaju za sekundarnu fermentaciju već pokazuje zanimljive rezultate.   

- Nema tajne – veli Matija - Rajnski rizling, inače problematičan na Fruškoj gori je opet baš ovde najzanimljiviji za penušava vina. Kad se ranije obere ima baš lepe kiseline i neobičnu aromatiku i svežinu.

Vinarija Komuna 38

Na obližnjem bunaru, iz predostrožnosti da ne budemo okupani, naš domaćin uzima stvar oko pet nata u ruke. Dok čekamo da šikne gejzir iz boce (obično tako biva kad se pet nat otvara), objašnjava kako je ovo naturalno vino od muskata, a da je za njegov kvalitet najvažnije potrefiti tačan trenutak flaširanja.

- Gledaju se šećeri a idealan se momenat obično dogodi u tri ujutro (smeh). Prvi put smo napravili tridesetak boca da vidimo da li će da uspe pošto je veoma nepredvidiv. Ali za prvi pokušaj, o, to je jako dobar pet nat.

Vinarija Komuna 50

Slažemo se do koske pri prvom gutljaju ubeđeni da je u boci nešto što bi se dopalo svakome ko proba jer ne poseduje onu težinu kvasca tako primetnu u nekim predstavnicima ovog pravca i stila vinarenja.

Za maksimalnu ocenu susreta prenećemo samo da je probus veoma tamne boje koja prelepo farba čašu. Neko reče, crven kao Probusova krv. I nije pogrešio. Ni ovo vino ne udara po nosu te već sad poseduje atribute da ponosno predstavlja Frušku goru i vinariju Komuna bilo gde u svetu. A tek kad odleži dodatnih godinu i po ili dve u Segvin Moro francuskom bariku i maksimalno harmonizuje snažne ali primetno svilene tanine!

Vinarija Komuna 19
Nebojša Vlahović: Komuna je još nedovoljno otkriveni dragulj vinskog turizma

Dok odlazimo, tamo u pozadini Matijin otac Nebojša Vlahović zadovoljno ispija pet nat do dna čaše a onda uz osmeh vrti glavom i čujemo samo kako tiho izgovara:
- Jedino ne znam koliku će u Srbiji ovo imati publiku...

Posle ove degustacije uvereni smo da zapravo razloga za dilemu, nema!   |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi