Tikveš: U poseti Golijatu - 1. deo

Tikveš: U poseti Golijatu - 1. deo

Sva čuda sveta

Ukusi jesu različiti, ali činjenice su proste i jednostavne: vinarija Tikveš je najveća u jugoistočnoj Evropi, njihovo vino Bela Voda crveno koje potpisuje jedan od najboljih svetskih enologa Filip Kambie sa 95 poena ubedljivo je najbolje ocenjeno vino Balkana svih vremena od strane Roberta Parkera

tikves-winery-bela-vodaTakođe, firma je u krugu 30 najinovativnijih vinskih brendova u svetu, dok iza imena Tikveš stoji gotovo 130 godina rada, uspeha i razvoja – koji je sve brži i ambiciozniji!

Najbolje ocenjeno vino Balkana

Tikveš je jednostavno sinonim za grandioznost. Iako se vinarija nalazi u nevelikim Kavadarcima, glas o njoj i njenim vinima daleko se čuje. A vesti su sve zanimljivije. Kupljena je i pripojena firmi vinarija Fonko, sada pod imenom Domain Lepovo, merka se jedna organska vinarija u Makedoniji, a nedavno su u Srbiji kupili i Podrum Erdevik, kapaciteta čak 10 miliona litara!

7-tikves-1No, za grupaciju M-6, sastavljenu od velikih investitora, koja je na čelu vinarije uvela Tikveš u svetske vinske vode, ništa nije preveliko ako se zna da se samo pogon vinarije i podrumi sa restoranima i arhivom prostiru na punih deset hektara! Za neke bi tolika površina pod lozom bila dokaz da su uspeli u ovom vinskom poslu... 

Uostalom, ovde se bave, eksperimentišu, kako sami kažu „igraju” sa čak 23 različite sorte grožđa koje „uguraju” u oko 40 raznih etiketa vina, a gotovo kompletan makedonski rod šardonea, tamjanike, traminca sliva se u rezervoare i najbolje barik buriće na svetu Icone, koje ne mogu baš svi ni da kupe, ma koliko para imali. Sve ovo navedeno dovoljan je razlog da se zaputimo na jug, u Kavadarce.

tikves-2a

U poseti vinariji Tikveš nismo mogli imati ljubaznije i elokventnije domaćine od generalnog direktora Igora Ilievskog i prvog tehnologa vinarije Marka Stojakovića. Ali, da bi se priča o grandioznosti u potpunosti razumela, neophodno je krenuti od samog početka, tačnije iz Bellevue Best Western hotelske sobe, usred popularnog izletišta udaljenog desetak kilometara od centra makedonske prestonice.

Lele...

Na pitanje kakva će biti berba 2014. godine i koliko su loše vremenske prilike uticale na kvalitet grožđa ili smanjenje prinosa, domaćini su jednoglasno odgovorili retoričkim pitanjem: „Pitajte srpske vinare koje ćete vino piti iz berbe 2014, jer ove sezone prinosi su manji za 30%, pa Makedonija neće imati dovoljno sirovine ni za sopstvene potrebe, kamoli za izvoz”.

Hotel je okružen divno uređenim jezerima u kojima plivaju labudovi, zlatne japanske i druge patke, šarani... Preko vitkih mostića natkrilile se senice, da od vrelog sunca zaštite grandiozne  okrugle stolove za obedovanje nad vodom. Pa dokle god pogled dopire unaokolo, dečja igrališta, palme, banane, bungalovi. Pravi raj na zemlji, baš kao što na prvi pogled izgleda i novi centar Skoplja, nad kojim kranovi što paraju nebo danonoćno izdižu basnoslovne arhitektonske zamisli.

brod-na-suvom

Čudovišne mermerne građevine, metalni brodovi izgrađeni na suvom, jer je Vardar tu preuzak da bi im korito i okvasio korito, zatim stotine kipova, vodoskoci i drevni konjanici koji se propinju do neba, gigantski tržni centri nekoga će podsetiti na Beč, nekoga na drevnu Atinu, a nekome će biti totalni kič. Ipak, jedno je sigurno, ovo novosagrađeno blještavilo na pozadini koju teško da pas ima za šta da ujede, samo još više doprinosi da velike stvari u krajnjem kontrastu izgledaju još veće.

4b-Tikves-upravna-zgrada-skopjeUpravna zgrada Vinarije Tikveš

Tako će možda i brojni milioni uloženi u Tikveš, sa novom upravnom zgradom u centru Skoplja, u kojoj se kao podstanar čak nalazi konzularno odeljenje ambasade Finske, izgledati kao ćup zlata na kraju duge u odnosu na kompletnu socijalnu sliku divnog makedonskog naroda. 

Ali, dok je arhitektura novog centra omaž prohujaloj slavi i vekovima, ono što se radi u Tikvešu, očigledno, zalog je budućnosti.

6-vodenicaGurmanske čarolije u Vodenici

Iako se iste večeri u izuzetnom ambijentu vodećeg skopskog restorana Vodenica upoznajemo s nekoliko desetina originalnih specijaliteta, gotovo svim što se od crnog, crvenog, plavog i žutog paradajza i paprike može i zamisliti, oduševljavamo tikvešovim Grenache Blanc i Vrancem Special Selection, naša tikveška avantura zapravo kreće od kapije vinarije u Kavadarcima, pa nekoliko desetina kilometara uzbrdo kroz gotovo netaknutu prirodu ka lokalitetu Barovo, gde se u strogo redukovanoj proizvodnji rađa sirovina za crvena vina od 93 Parker poena i belo od poen niže. Pratimo kroz brda beskonačnu transportnu traku koja je ovde nekada prenosila iskopana mineralna blaga na obradu, a danas, kad se zemlja ispostila, sirovinu što se doprema tankerima preko okena. Poslednji dodir sa civilizacijom? Teško da se tako može nazvati, jer etno selo postavljeno pod nagibom od nekih 45 stepeni i naizgled nenastanjeno zrelo je za naslovnicu Nacionalne geografije, a mi se pitamo: kako ovim kamenitim putem uopšte prolaze drumske krstarice prepune grožđa?

Nekako viteški

Nije tajna, dobro je poznato, da su vinarstvo i vinogradarstvo u neku ruku oblik viteške borbe čoveka sa prirodom ali i tržištem, dok u pivu leže pare. Velike pare. U slučaju Tikveša, ulazak grupe investitora M6 bio je onaj čarobni štapić koji je veliko i nezgrapno pače izgradio u perspektivnog labuda. Ali, da bajka bude potpuna, tvrde upućeni, veliki uloženi novac u tu svrhu stigao je iz pivskog biznisa. Eto kako pomiriti dva sveta, pivare i vinare. 

Nastavak 2 deo
Nastavak 3 deo

nazad na vrh

Srodni tekstovi