Najbolje ocenjeno vino Balkana!

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Najbolje ocenjeno vino Balkana!

Bela voda red, vino vinarije Tikveš upravo je ocenjeno sa dosad na Balkanu nezabeleženih 95 poena od stručnog tima čuvenog vinskog nosa Roberta Parkera i časopisa Wine Advocate

- Ovo priznanje je kao kada u svetu filma osvojite Oskara – izjavio je generalni direktor vinarije Tikveš Igor Ilievski, iskreno srećan na prijemu koji je tim povodom vodeća makedonska vinarija organizovala u beogradskom hotelu Hyatt.

tikves-marko-i-dishaIgor Ilievski i Marko Stojaković

Naime, čuveni vinski nos Robert Parker ocenio je vino Bela voda red 2012 sa 95 poena, poenom više nego u prethodna dva navrata. To je najviša ocena koju je dobilo neko vino iz ovog dela Evrope, a reč je najverovatnije o jedinstvenom vinu na svetu sa odnosom kvaliteta i cene tikves-Bela-voda-i-Barovopošto će ovaj, još uvek neflaširani eliksir, prema najavi stajati svega oko 15 evra!

Ali, to je samo vrh ledenog brega. Parkerov tim iz magazina Wine Advocate ocenio je ukupno osam vina i berbi iz Tikveša i dodelio u proseku natprosečne ocene: crveno vino Barovo iz berbi 2011 i 2012 dobila su po 93 poena, belo vino Barovo iz 2012 i 2013 sakupila su po 89 poena, dok je Bela voda white iz berbe 2012 dobila 90 poena i 92 poena za berbu 2013.

Vinsko ludilo

Zašto je Bela voda dobila 95 poena?
- Mala je nijansa naizgled između 94 i 95 poena, ali smaram da polako sve detaljnije ulazimo u tajne tog plavca i tog vranca. Pokušavamo da idemo više, mic po mic. Daj Bože da dođemo do 100 poena, ali nisam siguran. Nismo mi toliko poznat region da se Parker usudi da da sto poena, ali i ovo je već ludilo.

tikves-Bela-VodaZanimljivo da je proizvedeno svega 15.000 boca vina Bela voda red, od čega po trećina idu na domaće, srpsko i američko tržište.

- Dok sam ja prvi tehnolog u vinariji, neće se ovog vina više ni proizvoditi – tvrdi Marko Stojaković, najavljujući i neke bitne novosti iz Tikveša. – Kupili smo malu vinariju Lepovo sa 11 hektara vinograda i želimo da tu imamo nešto plus. Zašto, kad već imamo proveren i prepoznat kvalitet? Zato što smo primetili da bi Barovo i Bela voda kao brend išli možda daleko brže da nisu pod imenom Tikveš. Jer, brend vinskog giganta u ovoj situaciji pomalo koči tu specifičnu, najvrhunskiju vinsku priču. Zato pripremamo novo poglavlje pod imenom Domain Lepovo.

Pored izuzetne časti da probamo vino od 95 poena, ali i ostala izuzetno ocenjena vina, gala prijem u Hyattu otvoren je tamjanikom Special Selection 2013, koja verovatno predstavlja sam vrh ove sorte u regionu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi