Ponovo 100 poena za Casanova di Neri!

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

giacomo-neri-brunelloPerjanica vinske kuće Casanova di Neri, čuveni Brunello di Montalcino Riserva Cerretalto 2007 ocenjen je ponovo sa maksimalnih 100 poena, ovog puta od prestižnog magazina Wine Enthusiast. Ovo slavno toskansko vino, koje po pravilu svake godine dobija veoma visoke ocene, dostupno je i kod nas posredstvom distributerske kuće Passione Italiana, a može se kupiti i u Online prodavnici Vino.rs.

Ovo je treći put da Casanova di Neri dobija za svoja vina najviše ocene od vodećih svetskih kritičara. casanova-di-neri-cerretalto-2001Pre ovoga,  Brunello di Montalcino Cerretalto 2001 i Brunello Tenuta Nuova 2006 takođe su dobili po 100 poena od Jamesa Sucklinga, jednog od najuticajnijih vinskih kritičara na svetu i bivšeg šefa evropskog biroa magazina Wine Spectator.

Iza najnovije „stotke“ stoji sud Monice Larner, evropskog i regionalnog „vinskog nosa” Wine Enthusiasta. Njena čula momentalno su opčinili boja, tekstura i prepoznatljive arome crnog voća, čokolade, začina i duvana, a duga, perzistentna i elegantana završnica, samo je kruna brižljivo izbalansiranih kiselina u sadejstvu sa telom i bogatom taninskom strukturom. „Čuvajte ovo vino desetak godina ili duže“, napominje Monika i dodaje da je potrebno samo nekoliko trenutaka nakon sipanja u čašu da prepoznate čudesnost, intenzitet i neprolaznu lepotu ovog vina. Jednostavno – ovo je lifetime vino!degustazione2-S

Već pomenuti James Suckling je takođe nedavnop isto to vino ocenio sa 95 poena, a zanimljivo da je tom prilikom svega poen manje dao za Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2008, koje je u proseku tri puta jeftinije od Cerretalta, a što Tenuta Nuova s razlogom svrstava u red vina sa odličnim odnosom cene i kvaliteta!

Inače, za oba vina Suckling preporučuje da se konzumiraju između 2016. i 2035. godine, a  na listi Top 100 za 2012. godinu WE magazina, Brunelo di Montalchino Tenuta Nuova 2007 dobio je 97 poena!

interview-with-giacomo-neri-brunello-di-montalcino-coverEvo i kako je Giacomo Neri, vlasnik vinarije Casanova di Neri, prokomentarisao najnovije visoke ocene za svoja vina:

- Iskreno, kada sam saznao da ću biti na vrhu liste Top 100 Wine Spectatora sa vinom Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2006, izgledalo mi je to kao ostvarenje sna. Novih sto poena su potvrda i nagrada za težak rad i ispravnost filozofije kojom se vodimo. Tajna uspeha je u sreći da imamo vinograde koji daju vina prepoznatljivog karaktera i velike individualnosti, ali i u trudu i vrhunskoj posvećenosti da grožđe u našim podrumima sa velikom pažnjom pretvorimo u vino. Naravno, tu treba dodati i onu poželjnu trunku spremnosti da se rizikuje u datom momentu! 

nazad na vrh

Srodni tekstovi