Prokupac, najozbiljniji adut vinske Srbije

Foto: Martin Candir Foto: Martin Candir

Iz godine u godinu Dan prokupca, već šest jeseni, sve je  sadržajniji. U okviru proslave ove autohtone srpske sorte u Nedelji prokupca imali smo i konferenciju, i festival, i press karavan koji je obuhvatio nekoliko vinarija.

I dok je konferencija Prokupac - rođen u Srbiji održana u hotelu Radisson Collection u Beogradu bila teorijski osvrt na prošlost, sadašnjost i budućnost sorte, praktičan utisak stečen je na Salonu prokupca, centralnom događaju ove manifestacije u Event centru Promenada beogradske Beton hale.

nenad kostić foto konferencija (5)

Među brojnim štandovima vinarija imalo je dosta toga da se vidi i proba, a zaključak je da prokupac zauzima sve značajnije mesto na ovdašnjem vinskom nebu. Uz vinarije koje se dugo godina bave njime, poput Braća Rajković, Vino Budimir, Ivanović, Doja, Despotika, Milijan Jelić, Temet, Botunjac ili Čokot, bilo je i onih koje su tek nedavno stupile na scenu izazvavši odmah pažnju, kao što je slučaj s vinarijom Matijašević i njihovim prokupcem Čukundeda, zatim prokupcem iz Podruma Todor koji je svojevremeno osvojio prvo međunarodno zlato za ovu sortu na nekom nadmetanju, pa prokupci vinarije Grabak koji poslednjih godina gotovo poslovično donose nagrade iz Londona i Bergama.

Salon prokupca Bukovski cuvee (1)
Uskoro i negotinsko crno, za sad Bukovski Cuvee kao novo vino vinarije Matalj

Bilo je i čini nam se nekoliko premijera, a među njima izdvajamo pre svega vino Gaga 2017 Ivanović, stopostotni prokupac koji je osmislio i izveo jedan od župskih čuvara ove sorte, pokojni Dragoslav Ivanović. Novitet je i Prokupac Rezerva 2017 Yotta, vino koje će se tek naredne jeseni pojaviti na sceni, kao i Bukovski cuvee 2018 vinarije Matalj, dugo najavljivana kupaža prokupca i sorte začinak (30%) koja ime nije dobila po čuvenom američkom piscu već položaju vinograda Bukovo.

Recimo još i to da je veoma dobar utisak ostavio sortni prokupac braće Predraga i Nenada Đurđevića koji u župskom selu Dobroljupci imaju vinariju Đurđevića vino sa četiri hektara vinograda starosti između 20 i 50 godina. Njihov prokupac iz berbe 2020 nosi na mirisu čitavu kolekciju bobičastog crnog i crvenog voća koje uz laganu strukturu daje utisak da ste probali voćni i mirisni oblak savršene pitkosti.

Salon prokupca Đurdjevic predrag (3)
Đurđević Predrag, Prokupac neobičnog stila

Za goste iz inostranstva, posebna atrakcija bio je dvodnevni obilazak nekoliko vinarija južno od Beograda.

Prva je stanica bila spektakularna Vinarija Temet, inače već dve godine zaredom proglašavana za najbolju u Srbiji koja je u noćnoj varijanti izmamila uzdahe oduševljenja i gotovo neverice kod gostiju iz Francuske, Belgije, Poljske, Švajcarske, Singapura, Makedonije i Izraela koji su se prvi put našli pred njom. Domaćin Nebojša Aleksić nije štedeo ni vremena ni truda da prisutnima uz obilazak vinarije i vrhunski servis brojnih sledova hrane iskaže potencijal visokog dometa prokupca, kako sortnog tako i onog u kupažama. Naravno, na početku se našlo mesta i za penušavac od tamjanike koji je veselo pozdravljen. Usledio je rafal crvenih etiketa od kojih većina iz potpuno novih berbi, na početku taninsko sortno Tri Morave crveno 2018kome ni beli luk u rolnicama od tikvica sa kozjim krem sirom nije mogao ništa. Berba 2019 već sada pokazuje izuzetne rezultate, posebno vino s položaja Beli kamen koje će na tržište dogodine pod etiketom White Stone.

temet 5819 result

Tri Morave reserva 2016, zlatna na Decanteru i 2019. godine proglašena za najbolje crveno vino Srbije bilo je kruna ove večeri ali u varijanti iz 2017. godine, dok je nepodeljene pohvale prisutnih osvojilo i Ergo crveno 2017, kupaža prokupca, merloa i kaberne sovinjona rađena u bariku od 500 litara. Jedno bogato, puno vino, gde odnos slasti i kiselina skida maske i navlači na lica osmehe bez rezerve.

Elegantna arhitektonska rešenja, savršen sklad linija, muzike i Temet vina kao svojevrsni aftertejst potrajao je u sećanju sve do jutra koje je svanulo mračno, vetrovito i hladno. Nada da će se nebo razvedriti kako bi imali priliku da iz nove vinarije Čokot dr. Radovana Đorđevića vidimo Župu kao na dlanu nije se ostvarila. U svakom slučaju imali smo priliku da među prvima vidimo tek završeni objekat ove vinarije na vrhu brda kraj sela Starci.

nenad kostić foto (13)

Uz obilazak pogona u kojima tamjanika burno fermentiše, šunke se suše pod betonskim krovom, a sve veći broj petstolitarskih buradi od srpskog hrasta ispunjava prostor, probali smo sveže ubrano grožđe prokupca velike slasti. A onda u degustacionoj sali i malu vertikalu tri berbe Experiment Prokupca rađenog na prirodnim kvascima i dve berbe etiketa Radovan 100% Prokupac. Onaj iz berbe 2018 koji nakon 18 meseci u starom drvetu i godinu dana u boci pruža obilje voćnosti, te berbu 2019 za koju naš domaćin tvrdi da je dala najbolje vino koje je ikada napravio.

radovan 5840 result
Nova vinarija Čokot, prvi put u javnosti

Na drugom kraju Župe u selu Gornja Zleginja čeka nas vinarija Braća Rajković, jedna od najzaslužnijih za održanje tradicije uzgoja prokupca. U malom vinogradu između rodne kuće i prenatrpane vinarije nalazi se ogledni vinograd četrdesetak sorti, a tek nešto manje ih ima i u vinogradima. Dragomir Rajković objašnjava kako su shodno mogućnostima pažnju uvek poklanjali vinu, a ne objektu, te nakon kratkog obilaska skučenog prostora vinarije gosti s oduševljenjem doživljavaju tradicionalnu domaćinsku atmosferu u nevelikoj prostoriji unutar kuće gde zidove krase ikone.

Na stolu je Prince Rskavac 2017, jako voćan i izraženih ali mekih tanina sa 14% alkohola, ove godine proglašen najboljim prokupcem u Srbiji na Nacionalnom nadmetanju. Tu je i berba iz 2018. godine, nižeg alkohola i sa više svežine, a potom i berba 2019 flaširana pre svega tri dana, ali izrazito tamne boje i visokih dometa u najavi. Zanimljivo je bilo ovom prilikom probati grozd prokupca rskavca za koji kažu da je potpuno drugačiji klon. Sitnija bobica, tvrđa rskava koža, krupnija semenka, ne čudi da se od njega dobijaju visoko taninska vina jake obojenosti.

Rajkovic 134515 result
Novo vino vinarije Braća Rajković, Carmenere 2018

Priču ljubaznih domaćina krunišu na kraju njihova čuvena kupaža 33, koja je posle četiri godine u buretu istinski veliko vino iz berbe 2012, zatim kasna berba traminca suvog stila i njegova botritična ledena berba, te desertno vino od crne tamjanike, kao i nova etiketa Sofia Carmenere 2018, jedno toplo i razumljivo vino netipične sorte za Župu.

Do vinarije Doja u Toplici stižemo novim asfaltnim putem. Moderan objekat kojeg čeka još završetak apartmana u jednom delu već poseduje impozantan barik podrum najboljih svetskih proizvođača gde je prokupac uglavnom u buradima od 500 litara. Iako pod sivim oblacima, besprekorno uređeni stariji i novi vinogradi odaju počast novom srpskom vinogradarstvu uklopljeni u fantazmagoričnu pozadinu planinskih lanaca u pozadini.

Prostrana degustaciona dvorana biće naredna dva sata „uzletna pista“ brojnih etiketa i svakojakih đakonija u tanjirima. S obzirom da se ovde pored prokupca posebna pažnja posvećuje i tamjanici, mali istorijski omaž ovoj beloj odomaćenoj sorti priređuju Igor Luković i Tomislav Ivanović, idejni pokretači manifestacije Dan prokupca, dok se sveža, mirisna i sočna Tamjanika 2020 Doja blista u čašama. Najnoviju berbu etikete Chardonnay Pinot Grigio probaćemo uz pršute i sireve, baš kao i Rose 2020 od čistog prokupca gotovo unikatne provansalske boje kad je o ovoj sorti reč.

nenad kostić foto Doja(12)

Slede značajno začinski Prokupac 2018 iz osnovne linije i barikirani Chardonnay iz iste berbe odnegovan devet meseci u srpskom hrastu. Pun uticaj vrhunskog Segvin Moro drveta posle dve godine odležavanja poprimio je Breg Prokupac 2017, što ipak nije uticalo na izrazitu voćnost koja je u ovom premijum vinu izvedena do maksimuma zahvaljujući nešto kasnijoj berbi. Sočne kiseline udružene sa finim taninima koji mogu dodatno da rade garantuju podizanje ovog vina i u godinama koje slede.

Konačno, nakon degustacije klasično dobre etikete Caberne Sauvignon-Merlot iz berbe 2018 posluženi smo vinom Breg Caberent Sauvignon 2017. Osećaj ovako velikog vina u čaši, snažnog na nosu, ozbiljne svežine i tanina sa besprekornom harmonijom svih parametara bio je svojevrsni vrhunac, ali nije bacio u senku izrazito pozitivne zaključke prisutnih o prokupcu kao sorti i svemu onome šta su doživeli tokom ovog putovanja koje je još jednom pokazalo da je prokupac sve ozbiljniji adut vinske Srbije.  |

Foto: Nenad Kostić, arhiva

nazad na vrh

Srodni tekstovi