Vino & čokolada: kombinovana strast

  • Tekst  Andrijana Tomov
  • Objavljeno u Vino i hrana
  • Bookmark and Share
Vino & čokolada: kombinovana strast

Čokolada je strast. Naravno, ona vrhunska, ručno rađena od probranih sastojaka. A šta se dešava kada tome dodate malo dobrog vina? Postoji mišljenje da te dve strasti ne treba spajati, ali ako vašu omiljenu čokoladu uparite sa pravim vinom nastaje - „rajski spoj”!

Nevažno je da li spajate belu ili tamnu čokoladu sa vinom. Bitno je da vino bude slatko poput čokolade, ako ne i slađe. U protivnom, ukus bi se mogao transformisati u kiseo. U tom smislu postoje vina koje će se savršeno uklopiti uz par kockica odabrane čokolade. Tako, na primer, mlečne čokolade izvrsno idu uz Pinot Noir, Merlot, Rizling i dezertna vina, a Zinfandel i Cabernet Sauvignon se uklapaju uz crnu čokoladu.

wine and chocolateKada usklađujete vina sa belom čokoladom, birajte „elegantnija”, bela vina. Bela čokolada uvek je mekša i masnija od crne, pa uz nju idu vina poput Muscata ili likerska vina, najbolje Sherry.

Kako su polifenoli najefikasniji u kombinaciji, a u vinu i čokoladi ih ima najviše, svaka dilema je otklonjena! Ostvarili ste dvostruki užitak, a istovremeno poboljšali funkcije mozga i misaone radnje učinili bržim i jednostavnijim.

Nakon Beograda, Novog Sada, Zrenjanina i Subotice, od prošle godine i Niš se može pohvaliti mestom stvorenim za ljubitelje čokolade. U pitanju je „Chocolate passion”, mali lokal na uglu ulica Nikole Pašića i Dušanove, nedaleko od strogog centra grada. Tu vas čeka vrhunski izrađena belgijska čokolada, ručno rađene čokoladne praline, preko trideset različitih oblika i ukusa, specijalna punjenja, crne čokolade sa 50 i 70 % kakaoa, biberom i čilijem... A onda sve to ugodno smestite u neko od dekorativnih pakovanja i uz pravo vino - na pravom ste putu! Ko bi odoleo ovakvoj strasti?

nazad na vrh

Srodni tekstovi