Idealan Halloween obrok

Idealan Halloween obrok

Noć veštica ili popularni Halloween, kad se klinci maskiraju i dobijaju slatkiše od „prestrašenih“ odraslih, traje sve dok ne kukurikne prvi petao. Idealan obrok za ovaj zapadnjački praznik ali i ostale hladnije dane otkrili smo u Vinskoj kući Kovačević u Irigu. Jedino što tamo pevac neće kukuriknuti...

Moram priznati, sa izuzetnim nestrpljenjem smo u prepunom restoranu Vinske kuće Kovačević čekali da probamo specijalitet krajnje neobičnog naziva „Perkelt od salašarskog petla u bundevi“ venčan sa popularnim roze vinom Rosetto Kovačević.

vinsna kuca kovacevic 01

Kako bi nas pravilno po sremačkim shvatanjima pripremili za tu čaroliju, kao obavezan uvod usledila je ozbiljna Sremačka zakuska u kojoj su se šepurili domaći kulen, kobasica, čvarci, šunka, slanina, mladi kravlji sir i kajmak, sve made in Fruška gora. Suhomesnate, pa i one začinjenije arome na nedra je primio čisti sortni i raskošni Rajnski rizling iz berbe 2017. vino koje može poslužiti kao savršen aperitiv ali i hrabro izdržati nalete složenih mesnih i crvenih aroma. A onda se na kolicima pojavila velika bundeva čiji je šešir zamotan u foliju, praćena damom koja je zaslužna za uspeh i popularnost ovog neobičnog ali i tradicionalnog specijaliteta. Perkelt da, ali od pevca, to je svakako put kojim se za pridošlice veoma retko ide...

vinsna kuca kovacevic 03

Mira Prokić iz Iriga je chef kuhinje već dve ipo godine u Vinskoj kući Kovačević, gde je praktično od samog njenog otvaranja, a perkelt ili paprikaš od salašarskog petla se ovde u restoranu sprema kao jedan je od najtraženijih specijaliteta nadaleko čuvene kuhinje.

Ako se gleda po sirovini, štos je u domaćem petlu, znači ne onom uzgojenom sa farme već njegovom srećnijem kolegi koji je svoj životni vek proveo trčkajući po dvorištu. Služi se u bundevi koja se prethodno zapeče u peći na drva i u koju se zatim sipa perkelt čime ovo jelo dobije potpuno drugačiji šmek. Gornji odsečeni deo bundeve je praktično poklopac jedinstvenog prirodnog lonca koji čuva sve arome da ne izađu napolje, a prilikom služenja se kutlačom zagrebe i pečena bundeva koja donosi slast i dodatnu finoću teksturi ovog sremskog gastronomskog iznenađenja.

vinsna kuca kovacevic 10

- Bundeva daje dodatni miris i ukus, jednu novu notu a poseban događaj su zapečeni na puteru domaći rezanci koji se služe uz petla i na koje smo u kuhinji izuzetno ponosni - objašnjava Mira.

Zaista, debeli, reš-hrskavi i pomalo robusni rezanci podsećaju na kombinaciju pomfrija i testenine ali na daleko višem nivou. Ručno su rađeni, bez ikakvih aditiva i boja, a ovako pripremljeno jelo i način serviranja u prirodnom sudu zapravo predstavlja drevni specijalitet iz vremena kad se čovek trudio da napravi što više hrane u onome što mu priroda podari.

rieslin i predjelo

Perkelt naravno ne može da se kuva u bundevi jer bi se raspala ali zato savršeno ide uz Rosetto čije sveže kiseline čine kontrateg povrću i začinima u paprikašu ističući arome i slast vina. To potvrđuje i Mira Prokić dodajući da se već prilikom kuvanja ovo roze vino dodaje i sjedinjuje sa mesom i začinima.

Začuđujuće je meso meko i podatno, svileno ako se zna da je reč o ptici koja je slobodno šetala a da nije prethodno obrađivano ni na jedan način. Proces kuvanja traje oko tri sata pa su rezultatom bukvalno oduševljeni kako domaći tako i strani gosti već od samog starta, kad se velika bundeva pojavi na kolicima u sred restorana i slasni mirisi krenu da se šire. Pritom, ovaj specijalitet dostupan je gotovo čitave godine a ne samo oko Noći veštica.

vinska kuca kovacevic

Što se zimskog jelovnika tiče, njega ovde još uvek čuvaju kao najstrožu tajnu ali smo saznali da je kao novitet moguće probati ekstra cenjene specijalitete od raritetnog autohtonog govečeta - buše. Novijeg datuma je paprikaš od ovog mesa, kao i burger. Kako se Miroslav Kovačević sve više okreće u pravcu organske i biodinamičke proizvodnje i to ne samo vina, tako će se i jelovnik transformisati, ali i usmeravati energija na osnaživanje lokalnih domaćinstava koja se opredele za ovaj način proizvodnje.

kovacevic bermet beli

Naša domaćica lično, najviše uživa u paprikašu, medenim rebrima koja su još jedan od aduta restorana, kao i ćuretini s mlincima, dok gosti gotovo podjednako naručuju - sve. Počevši od potaža od koprive pa do sezonskih slatkiša: bundevare, kitnkesa ili kruške u belom bermetu. Upravo smo tom kruškom završili upoznavanje jesenje ponude ali i krajnje neobičnim desertom, pudingom sa makom u sosu od bermeta. Zvuči nestvarno ali se puding od vanile zaista kuva sa makom pa preliva sosom od crvenog bermeta i višanja. Evo, voda odmah pocuri na usta pogotovo ako uz to zahvatite čašu punu slatkog i aromatičnog bermet vina Kovačević!

kovacevic bermet

I znajte, ako naručite pevca u bundevi baš za Helloween night, ne očekujte i nije istina da se tog dana na bundevi izrežu rupe za oči i usta. Da ne bi perkelt iscureo a pevac ipak kukuriknuo i namah razbio gastronomsku čaroliju.

nazad na vrh

Srodni tekstovi