Lastavica iz Dobre Vode

Lastavica iz Dobre Vode

Mala vinarija Vinis braće Nikolić iz sela Dobra voda iznedrila je ubedljivo najbolje ocenjeno crveno vino (96,5 poena) na srpskom nacionalnom nadmetanju 2021. godine, osvojila veliko zlato sa crvenom kupažom na Concours Mondial de Bruxelles 2016, donela bronzanu medalju sa nadmetanja Decanter daleke  2015…. 

Jeste li čuli za njih?

Za tu neobičnu priču vredelo je potegnuti do Jagodine, pa onda nekih desetak kilometara na sever do sela Dobra voda ušuškanog u debelo prirodno zelenilo iz koga samo povremeno izviri duh Mediterana. Kako?

vinis vinarija 09

Filozofski i estetski posmatrano domaćini koji nas dočekuju ostvarili su dugogodišnji san jednog čuvenog srpskog vinara iz Valjeva da poseduje samo tri vina: belo, roze i crveno, dok jedna ptica lastavica kao logo krasi sve jednostavne ali elegantne etikete vinarije Vinis.

- Ta lastavica, to smo mi. Neprestano na putu između Francuske i Dobre vode i uvek se vraćamo ovamo – gotovo u glas kažu supružnici Nikolić, Lida i Milan, kao i Milanov brat od strica Saša Nikolić sa kojim zajedno vodi vinariju.

vinis vinarija 21
Podrum Vinis sređen kao apoteka: Saša Nikolić i supružnici Lida i Milan Nikolić

Kuća ispod koje je vinski podrum se trenutno renovira a mi sedimo u hladovini na tremu okruženi najrazličitijim kaktusima, cvećem, mediteranskim biljem i rastinjem. Ima tu i burića, ukrasne keramike, flamingosa, istina plastičnih ali malo fali da se začuje šum talasa. Uostalom čitavo selo je smešteno u nekoj vrsti plitkog kanjona gde iz zelenila izviruju raskošne kuće i dvorišta, potvrda činjenice da od nekih stotinak domaćinstava, njih 95% živi i radi u inostranstvu. I tek povremeno svrati da udahne ovaj vazduh, mir i prirodu koja je Dobru vodu bogato obdarila. Čisto da se ne čudimo previše čudima koja nas očekuju, pa ni izrazito visokom alkoholu u vinu koji se nimalo ne oseća.

Vinarija Vinis kapaciteta negde oko 50.000 litara nalazi se zapravo u kući Milana Nikolića. Otkopi u brdu sa jedne strane i tek započeti neveliki objekat sa druge najavljuju otprilike proširenje kapaciteta i možda buduću terasicu gde će se jednom primati vinski gosti. Ali sad se moramo fokusirati na besprekorno zalizan podrum, savršeno utegnuta vina i vinograde na čudesno lepim pozicijama gde sunce egzistira od izlaska do zalaska bez prekida.

vinis vinarija 19

Hoćete da probamo vina, pitaju domaćini i odmah sledi iznenađenje. Za razliku od svih drugih vinarija u kojima smo bili nudiće nam prvo anprimer crvena, pa belo i tek onda roze, zapravo bakarno na suncu vino. Etiketa je potpuno nova, bela sa istaknutim plavim slovima i nosi oznaku berbe kao i Chardonnay. Crvena vina, kupaže, nemaju istaknutu godinu na crnoj etiketi sa zlatnim slovima, jedino oznaku Vinis, ali će sortnost stajati na poleđini. No ukoliko u boci jednom bude sortno vino, to će i pisati ispod zaštitnog znaka ptice.

I prvo ćemo probati crveno vino iz berbe 2017 koje će kao najvišeg potencijala ići na tržište tek nakon berbe 2018 za koju sad rade etikete, a dok je još u prodaji berba 2016. To je znak da Vinis vina odležavaju barem pet – šest godina pre predstavljanja publici. Moguće da je to bitan deo tajne velikih uspeha sa početka ove priče. A kako je nastala vinarija?

vinis vinarija 24

- Kad smo počeli da radimo vina radili smo to zato što volimo, a ne da bude biznis. Voleli smo vino, u Francuskoj imali kolekciju a ovde naše njive pa i jedan stari vinograd kao što je svako u selu imao po desetak ari -  otkriva Milan. – Deda Miloje je gajio prokupac, zapamtio sam to rozikasto vino i još nekih pet-šest sorti od kojih je radio dosta jako vino.

Vinogradi se nalaze na tri pozicije sa ukupno 6,5 hektara, gro toga posađeno je 2007. godine. Merlo, kaberne, šardone i malčice sovinjon blana a sad su dodali još nešto kaberne frana koji ide u crvenu kupažu od berbe 2018 kao i marselan.

vinis vinarija 15

Marselan su zasadili 2020. godine u najmlađem vinogradu na 260 metara nadmorske visine. Sad će mu prva berba i prvo vino od njega. No, za budućnost ima vremena, da mi vidimo šta je u čaši.

Merlo iz izuzetne berbe 2017 ima fenomenalne kiseline, aromatski malo više vuče na sitne crne bobice nego tipičan srpski merlo koji prvenstveno asocira na krupnije crno i crveno voće. To je jako sočno vino čiste aromatike gde se tačno vidi šta će dati u kupaži.

Kaberne sovinjon ima jači miris na grožđe, tanini još pomalo štipkaju jezik, telo je punašno ali lagano i pitko protkano gipkim kiselinama. Ima divnu završnicu kao i merlo, samo drugih nota koje se savršeno međusobno komponuju. Zbilja ne treba biti mnogo mudar tehnolog da savršeno spojiš ovakva vina.

vinis vinarija vinogradi 54

-  Ljudi se prosto zbune kad vide šta piše na etiketi, koja je sortnost i koliko ima alkohola - kaže Milan. - Jer nema se taj osećaj, kupaža je od oba vina dobila šta treba a mnogi od našeg kabernea pomisle da je merlo.

Četiri i po godine ova su vina provela u bariku sa 14,5 ili 15 % alkohola za razliku od berbe 2018 koja je u hrastovini bila četiri godine, a 2016. tri i po.

- Tek kad napraviš vino onda treba da vidiš da li može da ide u drvo i koliko. Šteta ga je ne ostaviti duže ako već ima potencijal, pa čak i flaširana berba 2016 koju takođe pijemo zapravo treba još da odležava u boci - objašnjava Milan, a Saša dodaje da ni berba 2011 za koju su dobili bronzu na Decanteru nije otišla. Možda je tek malo pala za razliku od i dalje fenomenalne crvene kupaže 70% merloa i ostatak kaberne sovinjona iz berbe 2012 koja je osvojila veliko zlato u Plovdivu na Concours Mondial de Bruxelles 2016.

vinis vinarija 02

Dok pijemo ova crvena vina javlja se misao kako će sva da nas nadžive ako se ne popiju do tad. Stare, smeje se Milan, ali treba im puno vremena. Pa ni šardone iz berbe 2019 ne strepi od godina pred njim. Zelenkast, potpuno specifičan, drugačiji, originalan. Ne napadan na nosu, više herbalan nego voćni sa perzistentnom i lepom koštunjavom završnicom koja podseća na koricu mušmule. Vrlo pitak, ostavlja na jeziku tek malo puterastog osećaja što asocira na boravak u drvetu iako je vino samo bilo u inoksu.

Godišnje u vinariji Vinis proizvedu 10.000 boca crvenog i isto toliko belog i roze vina a s obzirom na to da vina izvoze u Francusku i Švajcarsku zanima nas kako tamo trgovci i ljubitelji gledaju na činjenicu da su vina sa dosta visokim postotkom alkohola pri čemu je opšti trend spuštanja tog nivoa?

vinis vinarija 28

- Spuštaju nivo istina je ali za standardna vina, ona za komercijalnu upotrebu. Za naša komentarišu da jesu jaka ali to ništa ne smeta jer i njihova vrhunska od 200 i više evra, sva su od 13,5 pa do 14 i više pošto alkohola – naglašava Milan.

- Naša berba 2021. godine imaće još više alkohola, šira je bila na 29 šećera a ova 2022. možda bude još jača jer je puno sunca – smeje se bezbrižno Saša.

Da dužina odležavanja u boci ne predstavlja problem već kvalitet dokazao je i njihov, u tom trenutku šest godina stari Chardonnay 2015 kad je osvojio zlato na pomenutom Velikom ocenjivanju vina organizovanom od strane Saveza vinara i vinogradara Srbije.

vinis vinarija 26

A onda se, uz upečatljivi Rose 2021 koji ima osetno telo i sve što jedan ozbiljni svetski osvežavajući roze treba da poseduje, spremamo u pohod na vinograde koji se nalaze na vrhovima obližnjih bregova postavljeni tako da imaju sunce od jutra do povečerja.

Za rastanak sa vinarijom Vinis probamo „domaćinsku“ sedam godina staru grapu. Ona lepo upakovana i flaširana ima pet godina  iza sebe. Oduševljava pitkost i miris korice mandarine koji dodatno pojačava utisak da smo negde na Mediteranu. Uskoro sledi izvoz kao i premijera konjaka od deset godina, ali tek nakon što se vrhunski destilat ogleda na najjačim međunarodnim ocenjivanjima.  |

Foto: Slobodan Vidović

nazad na vrh

Srodni tekstovi