Kako napraviti vinsku kartu?

Kako napraviti vinsku kartu?

Q: Intersuje me kako se pravi vinska karta i kako da odaberem koje vino mi treba za restoran?
aleksandra vukojevic

A: Jedna od veoma važnih stvari kad je u pitanju restoran i njegov renome, jeste kvalitetna vinska karta. To je često i epitet kojim se opisuju najbolji restorani, a za poznavaoce vina je to više nego dovoljno za  jednostavan izbor i toplu preporuku. 

Za kreiranje vinske karte zaduženi su someliji, odnosno dobri poznavaoci vina, ali i hrane, jer vinska karta treba da prati gastronomsku ponudu restorana. Isto tako je važno da u vinskoj karti postoji određen red, uvek sa ciljem da bude pregledna i jasna. Kvalitetne vinske karte se uvek kreiraju prema stilu vina, počev od laganih ka težim.

Prve stranice rezervisane su za penušava vina. Ona se mogu piti kao aperitiv, dakle pre jela, ali isto tako mogu da isprate i ceo obrok. To poglavlje počinje sa suvim penušavim vinima. Sledeće redove ispuniće polusuva/poluslatka penušava vina, dok su poslednji redovi ove kategorije vina namenjeni za slatke penušavce koji su prilično retki.

U narednom delu vinske karte predstavljaju se bela i roze vina. I ovaj deo vinske karte započinje se vinima laganijeg tela, ka onim težim, zrelim vinima. Uglavnom su to vina iz hladnijih regiona i ona koja nisu imala kontakt sa hrastom. Zatim slede vina srednjeg tela, malo kompleksnije strukture, a zatim vina izrazite punoće, odležala u hrastu.

Tu su zatim crvena vina. Njihov slet započinje slično kao i kod belih, od lepršavih i laganijih, koja nisu izrazito taninska, do komplesnijih, odležalih crvenih vina. Vinska karta završava se u maniru najslađih, sa slatkim i pojačanim vinima.

Vinsku kartu možete kreirati po istom principu, ali prema vinskim regionima. Dakle, nakon sto se navede region ili vinska zemlja, vina iz navedene zemlje se grupišu po prethodno opisanom načinu. 

Pri opisu vina ne treba preterivati, pa pored naziva vina, regije, zemlje porekla i godine berbe, dobro je navesti samo neke osnovne karateristike vina, kako bi se svaki gost snašao prilikom izbora. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi