Grand Tasting: Živelo vinsko prijateljstvo!

Grand Tasting: Živelo vinsko prijateljstvo!

Kada su kvalitet i ekskluzivnost vina u pitanju, Grand Tasting je ponovo pokazao da je i dalje bez premca u regionu. To se možda i više nego ikada videlo na četvrtom izdanju ove prestižne vinske manifestacije koja je u subotu 24. februara u beogradskom hotelu Metropol Palace okupila vrhunskih 50 vinarija iz regiona.

GT 24 373

U suštini, ako ste redovan posetilac ovog vinskog samita na vrhu lako se da zaključiti kako je ove godine Grand Tasting otišao i stepenicu više! Jer, samo ono što je posetioca čekalo u predvorju glavne dvorane, a što se dešavalo u dva odvojena prostora, verovatno bi bilo dovoljno za ozbiljnu vinsku manifestaciju. A u pitanju su dva nova segmenta koja su okupila veći broj vinarija srpskog novog i starog talasa – GT Plus i GT Lounge.

U GT Plus vina su ispraćena brojnim mezetlucima, sirevima, te dirljivom promocijom linije vina Živjelo prijateljstvo Ivice Matoševića, istaknutog promotera malvazije i Istre. Naime, dugogodišnji predsednik udruženja Vinistra i prijatelj pokojnog Vlade Divljana, Matošević je u spomen na druženja sa poznatim muzičarem svojih šest vina opremio etiketama sa Vladinim pesmama.

GT 24 219

U tom delu Salona prava niska manje znanih vinskih bisera iz različitih vinarija, sve kandidati za glavni program nekog narednog Grand Tastinga: Rnjak, Eden, Bora, Madžić, Stemina, Ivanović, Tri međe i oblak, Sagmeister, Stari Hrast, Botunjac, Štampar, Ralević...

Takođe nov segment GT lounge pripao je ove godine vinariji Rubin koja je uz bogati izbor arhivskih vina donela i svoje najčuvenije destilate, među njima i 50 godina star konjak Hedonic čija je cena na polici blizu 4.000 evra!

GT 24 207

Ali, pomenimo od njihovih vina fantastičan pino noar iz berbi 1991 i 1993, zatim čudesni Italijanski rizling 2003, rad Vladana Nikolića i Milovana Popovića, predikatni sovinjon sa 20 grama šećea iz berbe 2008, eksperimentalne novitete kao i vrhunske penušavce Vronsky koje zapravo tek treba otkriti.

- Srećan sam što postoji Grand Tasting, događaj koji okuplja elitne vinarije regiona. Prilika je da se probaju raritetne berbe, zanimljive sorte, posebni stilovi vina što praktično nije slučaj ni na jednoj drugoj manifestaciji u Srbiji. Posebno mi se sviđa što imamo presek regionalne vinske scene i priliku da upoznamo najbolje iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore – kaže Aleksandar Marinković, urednik popularnog bloga Dnevna doza vina.

GT 24 361

Na ulazu u glavnu salu su velikani. Tikveš s udarnim etiketama koje haraju svetskim ocenjivanjima, Bovin sa popularnim crvenim „teškašima“, te Plantaže sa draguljima iz arhive Starog Podruma.

A tek šta se dešava na masterclass radionicama! Gran Teran Morena Koronike pokazao je uticaj istarske crvene zemlje kroz vertikalu sedam berbi počevši od one pre 20 godina. Jednu od najuglednijih vinarija sa Pelješca Saints Hills predstavio je vlasnik Ernest Tolj. Pet berbi dingača fasciniralo bi samo po sebi da kao kruna nije došao ET 2020, plavac mali s Dingača kojeg je Wine Enthusiast ocenio sa 99/100 poena i promovisao ga kao najbolje ocenjeno hrvatsko vino ikada! Kada smo kod Saints Hills, u izložbenom delu njihov Rose od plavca malog sa 11% alkohola opčinio je publiku na GT bez ostatka.

GT 24 296

Radionicu je održao i hercegovački vinar Radovan Vukoje predstavivši pet berbi Carskog vina, žilavke koja dolazi s vodećeg položaja još iz doba austrougarske monarhije. Priča Podruma Vukoje 1982, inače učesnika svih dosadašnjih Grand Tastinga, nastavljena je i u glavnoj sali gde su se posetioci tiskali da probaju Belu Selekciju 2018, jedno od 100 najboljih vina sveta po oceni magazina Decanter, ali i mnoge druge vinske dragulje ove čuvene hercegovačke vinarije.

GT 24 336

Kada smo kod radionica, najveće interesovanje vladalo je za onu na kojoj je bard srpskog vinarstva Mija Radovanović predstavio sedam berbi svog kabernea kroz rezerve i grand rezerve, počev od 2011. godine, među kojima i najbolje crveno vino Srbije za 2023. godinu Cabernet Sauvignon 2017 Grand Reserva.

I dok izuzetno popularni grk i druge autohtone sorte iz Dalmacije privlače enormnu pažnju u delu gde je stacioniran korčulanski „vinski trijumvirat“ kojeg sačinjavaju Luka Krajančić, Frane Milina Bire i Ivan Batistić Zure, predstavljajući lično svoja najbolja vina, lutamo naizgled bez plana među štandovima kako bi probali što više toga. Među brojnim vertikalama nalazi se i ona vinarije Bikicki gde u dekanterima različitih boja čekaju četiri berbe svojevremeno najboljeg oranža Balkana Uncesored.

GT 24 94

Vinarija Kovačević je na Grand Tastingu 100% obojena organskim bojama, a posebno privlače pažnju potpuni noviteti od sorte probus. Zanimljivo mirno vino Pro Pro 2021 kao i tradicionalni Brut Zero penušavac od iste sorte i iste berbe.

 Slovenačka Klet brda nam ponosno predstavlja Janez Zobec zadužen za izvoz, a posebno vino A plus sa starom i novom, zlatastom etiketom, da podvuče osvojeno zlato sa Decantera. Ova bordoška kupaža, autorsko vino gde je blend drugačiji svake godine u zavisnosti od kvaliteta grožđa, ali i čuvena linija Bagueri koja je proslavila tri decenije postojanja, sve je to sad upakovano u izvrsne, uočljive i elegantne etikete.

GT 24 74

Idemo ukusima i aromama u istarski Motovun. Klaudio Tomaz ima novu velelepnu vinariju a u Beograd je doneo pretpremijerno Avangarde 2023, sjajnu svežu malvaziju koja će tek za nekoliko dana zvanično pred publiku. Teran Barbarosa je ponos vinarije, varijanta Superior od dehidriranih bobica nakon četiri godine odležavanja u velikim hrastovim bačvama još stepenik više, ali su posetioci oduševljeni novitetom velike svežine Blanc de Noire, penušavcem od terana.

- To je eksperimentalna proizvodnja ali se na tržištu dobro prihvatio – veli Tomaz kome je ovo drugi dolazak na GT. –  Jedva sam čekao da se u jednom danu svi ovako podružimo, puno prijatelja, poznanika a berba do berbe nikad nije ista. Uvek nešto novo, uvek očekujemo neki novi komentar i lepo sećanje koje ostaje za sledeću godinu.

Santa Elena 2019 vinarije Ipša, ćilibarna malvazija iz jednog od najviših vinograda u Istri, provela je nakon maceracije 16 meseci u francuskom hrastu pinterije Kaduz. Deo obnovljenih barika i drugi paljenih iznedrio je njihovo najekskluzivnije vino, priznaje vlasnik vinarije Klaudio Ipša, a eleganciju Santa Elena i ekstrakt je teško zaboraviti.

GT 24 91

Livio 2022 je još jedan novitet iz motovunskog kraja a potpisuju ga braća Benvenuti. Malvazija iz single vineyarda je nakon maceracije i fermentacije na niskoj temperaturi očuvala divne sortne arome gde je godinu dana odležavanja u hrastovoj bačvi od 2.000 litara dodatno doprinelo kvalitetu. Fantastično vino nosi ime oca Nikole i Alberta Benvenutija, a poseban šmek je čitavom GT ugođaju dala prisutna buduća generacija, osnovac Karlo te njegovi mlađi brat i sestra, što samo govori koliko je vinarija Benvenuti i porodična priča.

I vinarija Škegro iz Ljubuškog u Hercegovini pravi je primer porodične manufakture nekoliko generacija, a u Beogradu su bili otac Mirko i sinovi Ante i Bariša koji su između ostalog doneli i višestruko nagrađivania vinia iz Carsus linije u magnum pakovanjima – Žilavka 2022, Blatina 2018 i Trnjak 2017. Slika i prilika krševitog teroara zapadne Hercegovine.

GT 24 106

Do njih jedna od bolje čuvanih hercegovačkih vinski tajni, vinarija Milas, po drugi put na Grand Tastingu, ovog puta s Merlot Barrique 2013, naslednikom legendarne berbe te iste eteikete iz 2011. godine. Uz taj raskošni, strukturni i nadasve moćni merlo, tu su i njihove autentične žilavke i blatine.

Meko i podatno svojih skoro 15% alkohola predstavlja Velika Rezerva Vranac 2016 hercegovačke vinarije Tvrdoš, jedno od prvih BiH vina nagrađeno zlatom na Decanteru.

GT 24 129

- Samo 3.000 boca vina koje odležava pet godina u francuskom bariku dobijemo iz vinograda posađenog 1982. godine, a čuva se samo za ova vina pošto daje vrhunski kvalitet – objašnjava direktor Podruma manastira Tvrdoš Tihomir Kuduz napominjući da su veoma zadovoljni svojim drugim učešćem koje u zbiru znači za prepoznavanje njihovih vina.

Sa Mitrom Deurićem, vlasnikom fruškogorske vinarije Deurić probamo njihovu vertikalu pino noara: berbe 2017, 2018, 2019, 2020 i 2022 koja se nedavno pojavila na tržištu. Ovo vino, nekako uvek ispod radara uz sve druge etikete, zapravo je istinski dragulj teroara.

GT 24 195

Otisak teroara prožima i sve berbe vina Vranac Potrkanjski vinarije Jović, od kojih onaj iz 2011. godine ostavlja bez daha elegancijom i završnicom. Prava poslastica je i vertikala njihovog Rajnskog Rizlinga, a uz crvenu perjanicu Dionizije 2019, blend vranca i kabernea u magnumu, ponuđen je i onaj iz 2021. godine koji još nije na tržištu. Konačno, posebnu pažnju zavređuje i pretpremijerno predstavljen Chardonnay 2019 koji je još uvek u tanku.

- Fantastično je, pravi posetioci koji vole i poznaju vino, a ne šetači koji samo prolaze i kažu hajde ovo da probamo – oduševljen je Jova Jović trudeći se i sam da bude delom posetilac, a ne samo izlagač. – Ne izlažemo mnogo ali jedinstvenu priliku da se vidimo sa kolegama i probamo šta nude zasigurno ne propuštamo.

GT 24 155

Fruškogorci Erdevik i Chichateau nude sjajna vina gde su ona iz Erdevika nagrađena brojnim Decanter trofejima, dok garažne vinare iz Šišatovca nadmetanje ne zanima. Zato vertikala šardonea Chi kreće zelenkastim primerom iz čuveno loše berbe 2014. To je eliksir herbalnih tonova, krajnje osvežavajuć i pitak dok berbe 2015, 2016 i 2018 iskazuju čudesnu moć i dužinu završnice „montiranu“ na lepe arome iz 2014. godine.

- Grand Tasting je super priča, praktično jedini u regionu vinski cherry pick event, gde vinarije dolaze samo po pozivu. Pogotovo i zato što mislim da je najvažnije da prostor od Vardara do Triglava treba da nastupa zajedno na trećim tržištima. U tom smislu GT bi mogao biti nekakav nukleus održive vinske budućnosti na svetskoj sceni – kaže Đorđe Stojšić iz vinarije Chichateau.

GT 24 333

Sjajno zvuči činjenica da publika podjednako želi da proba najbolje ocenjeno srpsko vino na Decanteru, Grašac 2020 Vinčić baš kao i sjajne Pet Nat penušavce od pino noara i traminca ili barikiranu varijantu grašca iz 2020 godine. To su slatke muke, za razliku od onih koje ima vlasnik vinarije Saša Vinčić u želji da istovremeno bude i u Novom Sadu na još jednom vinskom događaju.

Verovatno je najviše premijera doneo uvek zanimljivi Gregor Mikuž iz Štajerske. Vinarija M-enostavno dobra vina obogaćena je sa tri duge maceracije. Muškat žuti je macerirao 66 dana!

GT 24 74

- Nisam fan te sorte ali smo ga napravili tako da ga i ja volim popiti – smeje se uvek raspoložebni Mikuž.

Vino je odležalo 18 meseci u bačvama, odrađena je malolaktika i dodato vrlo malo sumpora. Silvanec zeleni je ista priča a treći je pino noar, malo kraće maceriran. Jer volimo da bude „utegnut kao dama u crvenom“, smeje se vinar. Sovinjon XBlanc je prvo vino nove linije. Ranije su sortu radili u inoksu, ali kako su mala vinarija a već pomalo poznata i vino se dobro prodaje, prešli su na negovanje u drvetu da još podignu standarde. Odležavanje je maksimalno devet meseci jer Mikuž ne voli mnogo uticaja hrasta ali želi mikrooksigenaciju da vino unutra živi svoj život i razvija se drugačije nego u tanku. Tu je i sovinjon Extrem 2020 sa malo više tela, zlatni sa Decantera ali i pino sivi GoodFella. Kraća maceracija...

GT 24 122

- Nama je bitno da vina iskažu puni karakter sorte, kad dobiješ čašu pinoa da to mora biti pino sivi sa posebnim fokusom na eleganciju – iznosi vinsku filozofiju do kraja.

Nikola Mladenović Matalj koji vodi vinariju Matalj iz Negotina ne krije zadovoljstvo što je deo ove značajne vinske manifestacije.

- Publika je ovde generalno edukovana, mnoštvo somelijera, vlasnika restorana, uvoznika vina, pa sve do hrvatskih, slovenačkih i makedonskih vinskih publicista.

GT 24 142

Matalj je na GT izneo drugo izdanje kupaže kaberne fran i kaberne sovinjon, Zemna 2021 koje je na tržištu tek mesec dana. A šta o njegovim vinima misle posetioci možda se najbolje čita iz komentara hrvatskog stručnjaka Tome Jakopovića.

 - Biću iskren, vino je još mlado ali sam fasciniran tonovima koje je već razvio Bukovski Cuvee 2020 – objašnjava Jakopović, koji je posebno bio oduševljen vinom Kremen Kamen 2017 za koji kaže da na senzornom krugu gde svaka od skoro 20 analitičkih karakteristika ide do 10 poena, kod ovog vina se ni jedna ne bi se spustila ispod devet!

Na štandu vinarije Plančić momentalno uživamo u veoma aromatski intenzivnoj bogdanuši Ager 2022. Magdalena Plančić, ćerka i desna ruka Antuna Plančića vlasnika stogodišnje vinarije sa Hvara zadužena je za PR.

GT 24 444

- Potrudili smo se doneti najbolje od svih vina, a sva su vezana za autohtone sorte otoka Hvara. Tu je sedam različitih vina, tri bela, crvenih četiri, a imamo i dve premijere koje još nisu u prodaji. Prvi put na neki salon donosimo vina bez etikete samo da čujemo impresiju publike no definitivno ih publika želi što pre na tržištu. Jedno je vino uz oznaku single vineyard kupaža četiri različite sorte: plavac mali i darnekuša kao balkanski deo, a ostatak je kaberne i merlo. Odlučili smo vino napraviti po starom receptu kako su ga moji pranona i pradjed proizveli. Berba je 2020, vino je više premium klase sa nekih 15% alkohola.

Tu je i nestandardan Rose, divne nešto tamnije boje od sorte plavac mali sa središnjeg dela otoka Hvara gde je peskovito tlo te nije jak, trpak i robusan. Dobro ohlađen pravi je roze, ali na višoj temperaturi fenomenalno pokriva sve karakteristike sorte kao i svako crveno vino.

GT 24 281

Za njihovim štandom i mali kuriozitet, vino iz vinograda na Hvaru koje se vezuje uz ime hrvatskog premijera Andreja Plenkovića pa ga nezvanično i zovu „Plenkovićevo vino“.

- To je kupaža četiri sorte koja još nema ime. U pitanju je vinograd kojeg je svojevremeno podigao Plenkovićev stric. Nabavio je 5.000 sadnica plavca malog i posadio, ali kada je došla prva berba shvatio je da tu nije sve plavac mali već da je šarolik asortiment – objašnjava Antun Plančić. - Par decenija kasnije kad smo mi preuzeli vinograd, uspeli smo identifikovati sorte. Ali i dobili vino koje pokazuje svetsku priču, pomiruje aromatiku Bordoa i karakter i telo plavca. Univerzalna kupaža koja može bilo gde u svetu dobro da prođe.

GT 24 219

I vino je baš takvo. Možda ćemo uskoro imati i neko „Vučićevo vino“ pa da biramo...

Vinariju Antunović u velikom naletu popularnosti u Hrvatskoj uz višestruko nagrađivana vina koja uveliko prelaze granicu 90 bodova u svetu, predstavio je Branimir Turk, sin Jasne Antunović. Doneo je i svoje prvo vino Cabernet Franc 2020 a otkriva da mu se na GT sviđa prostor, enterijer, organizacija, ljudi koji prilaze stolu...

- Niko se još nije pojavio a da ne zna dosta toga o vinu. Probrani izlagači, probrana klijentela – potvrđuje.

U neposrednoj blizini veliko uzbuđenje. Otvara se magnum prestižnog Chateau Kamnik vina Terroir Vranac Grand Reserva, čist vranac od mestimično prosušenih bobica sa metalnom etiketom koju krase brojne svetske medalje.

GT 24 478

- Ovde se uvek dobro osećam – kaže Natalija Kuzmanovska iz vinarije Kamnik. - Radujem se da dođem na druženje sa najboljom ekipom izlagača, posetilaca, organizatora. Već smo nekoliko puta dolazili ali to jednostavno ne može da dosadi jer od dobroga niko ne beži.

Chateau Kamnik iznosi samo velike volumene boca, raritete kakav je Ten Barrels Cabernet Sauvignon 2006. Jedno od njihovih prvih, ali i druga arhivska vina koja i sami veoma retko otvaraju. Bili su tu Cuvee de Prestige 2012, Ten Barrels Syrah 2017 svetski vicešampion u syrah konkurenciji, pa Signature Merlot 2012, sve dragulji iz krune skopske vinarije koja je verovatno, kao prva iz regiona upravo izvezla vina u Brazil i Koreju.

GT 24 133

Iz južne Dalmacije vina od ekološki gajenog autohtonog grožđa donela je vinarija Rizman. Tribidrag 2020 je privukao momentalnu pažnju, fino, elegantno, meko crveno vino koje asocira na tvrdu voćnu bombonu. Brime Plavac 2018 jako je daleko od nekadašnjeg poimanja grubog vina sorte plavac mali već se iskazuje u sofisticiranoj formi kao i Syrah 2019 gde su arome još izraženije, a nama ostaje da se nadamo kako će ova zanimljiva vina juga uvesti vinoteka Teroar koja je već iskazala interesovanje.

Debitant ove godine na Grand Tastingu, vinarija Grgić s Pelješca, svojevrsno vinsko zaveštanje u domovini najznačajnijeg hrvatskog vinara Miljenka Grgića koji je svetsku slavu stekao u Kaliforniji, bila je jedna od većih atrakcija, a uz po dve berbe pošipa i plavca malog, publika jemogla da proba i čuveni kalifornijski Grgich Hills Estate Zinfandel 2017!

Puno slasti i originalnosti za stolom je vinarije Bodren iz Hrvatskog Zagorja. Iako u sefu čuva barem šest zlata sa Decantera, vinarija čuvena po ledenim vinima ponosno predstavlja penušavac Jasminka with Vuglec & Bodren nazvan po enološkinji Jasminki Šaško. A ponudu su dodatno proširili i vinima odležalim na dnu mora.

GT 24 377

- Tu su ledeni beli pino, traminac, berba isušenih bobica, još jedan takav kuve... Prema interesovanju posebno bih izdvojio penušac koji čine šardone 50%, silvaner, i dva rizlinga sa dodatkom ledenog vina. Ljudi su oduševljeni – kaže Boris Drenški, vlasnik i vinar. – Doneo sam i malu bocu By the Way penušavca. To je moja kreacija od šardonea, pinoa belog i rajnskog rizlinga, a liker u njemu je ono jedinstveno što zovem „moja mašta“ i koji vodi na herbalne note. Inače, zbilja je odlično ovde, veliki prostor, komoditet ful, gosti super dobri. Ne traže puno, ne ponavljaju, kažu manje mi toči. A to je jako važno na ovakvim skupovima.

Koliko ćemo samo propustiti divnih priča i vina, pitamo se. Usput probamo Ergo crveni 2017, sjajno vino vinarije Temet uz usmenu najavu vlasnika Nebojše Aleksića novih premium vina koja uskoro kreću na tržište.

GT 24 147

- Ovo je najveće iznenađenje – vuče nas neko za rukav ka stolu blizu izlaza.

Prvi put na GT je organska vinarija Lakićević iz Leposavića sa Kosova.

- Probao sam dosta toga, mnogo mi se dopao širaz kod „komšije“ iz vinarije Sanctum – objašnjava Slaviša Lakićević. - I kod Simčiča sjajan novitet, Sauvignon Vert. Stručnjaci najviše traže crvena vina koja su im fenomenalna dok obična publika uglavnom bela: tamjaniku, šardone, solaris, ali je hit Parus sovinjon blan.

GT 24 475

Zalazimo ponovo u sekciju GT Plus i uživamo u premijeri Frank 2021, čistog kaberne frana vinarije Bora koji još neće na tržište ali su zato tu berba 2020 i sjajno vino iz godine 2019 odležalo u srpskom i mađarskom hrastu 12 meseci. Kao osice ljudi se tiskaju da probaju merlo vinarije Madžić, premijerni merlo Rnjak Skala 2019, sjajna vina Koste Botunjca, Ivanovićev No. 1/2, slast kasne berbe iz Edena...

I da, onaj Rubin što smo pomenuli na početku. Tehnolog Violeta Živić predstavlja nam predivan, strukturan, prilično uljast i totalno živ italijanski rizling iz 2003. godine, pa merlo barik 2012, pa kaberne barik 2015, merlo dupli barik iz berbe 2019 koji je 12 meseci bio u bačvi od 500 litara, a potom pola godine u buretu od vinskog destilata. To je za sad eksperimentalno vino kojeg nema u prodaji. Naravno, nema ni pino noara iz 1991. što je odležavao u betonskim cisternama a onda skoro 30 godina u boci! Pečurke, mokra zemlja uz pravu pino boju sa bakarnim odsjajima nudi sve što je iz teroara grožđe preuzelo pa se sada savršeno oseća u ovom vinu. Stena, zemlja, sve. Slično je i u berbi 1993 uz više kiseline ali manje kompleksnosti, a kad na vinima starim 30 godina lepo i lako raspoznate različitost berbi, znači da je reč o velikom vinu.

GT 24 361

Shvatamo na kraju: savršenstvo u vinu zavisi isključivo od vašeg ukusa, baš kao što uspeh manifestacija kakva je Grand Tasting zavisi od dobre energije ljudi iz čitavog sveta koji su se ovde ponovo okupili. Pa, do sledeće godine i jubilarnog petog izdanja...

Živ(j)elo prijateljstvo!

Foto: Ivana Čutura 

nazad na vrh

Srodni tekstovi