Autoritet vranca u vinu Premijer

Autoritet vranca u vinu Premijer

Q: Možete li mi nešto više reći o jednom vinu, kvalitet, dostupnost, pa i cenu, ili uputiti na nekoga ko može, jer tražim, raspitujem se ali bez uspeha. Reč je o vinu Premijer Plantaže, berba 2000. godina. Hvala puno unapred.
(Nenad Milinković)

A: Nažalost, berba tog vina nije više dostupna na tržištu, što znači da se može nabaviti samo iz privatnih arhiva.

Inače, Premijer je stvoren iz ideje da se pokaže potencijal Ćemovskog polja, na kojem se vekovima uzgaja sorta vranac. Berba iz 2000. godine bila je prva za ovu etiketu, a vino je promovisano 2006. godine na otvaranju vinskog podruma Šipčanik. Grožđe za Premijer 2000 došlo je s plitkog skeletnog zemljišta mikrolokaliteta Bunar 13, jednog o najtoplijih na Ćemovskom polju, gde je maksimalan prinos oko šest tona po hektaru. Plod je pažljivo probran sa čokota prosečne starosti 30-35 godina, a vino je odležavalo u vrhunskim hrastovim bačvama četiri godine i još dve godine u bocama u idealnim uslovima Starog podruma na Lješkom polju .

Nakon ove berbe Premijer je pravljen još iz berbi 2002, 2007, 2009, 2011 i 2013, što je i poslednja berba na tržištu, a svaka od njih dobijala je mnoštvo zlatnih medalja na najznačajnijim svetskim takmičenjima.

nazad na vrh

Srodni tekstovi