Jubilej vinarije Vino Budimir

Jubilej vinarije Vino Budimir

Ove godine u vinariji Vino Budimir slave poseban jubilej, 145 godina postojanja pisanog dokaza o postojanju vinarije.

Porodica Zdravković se u Župi aleksandrovačkoj još duže od toga bavi vinogradarstvom ali je 1878. od kneza Milana Obrenovića dobijena zahvalnicu za vino koje je te godine dato iz podruma za pričest vojsci pred borbu kod Jankove klisure. Kako je srpska vojska odnela pobedu, knez je osetio potrebu da Živadina, pradedu deda Budimira Bude Zdravkovića nagradi zahvalnicom koja je s ponosom izložena u podrumu vinarije Vino Budimir.

Neće to biti neka velika proslava, objašnjava Zdravko Brkić, već godinama član Budimir tima. Na jesen će jubilej biti obeležen izlaskom na tržište nove berbe popularnog vina Svb Rosa 2011, tačno 145 godina nakon što je zahvalnica stigla u ovu prestižnu aleksandrovačku vinariju.

- Ta bi se berba 2011 danas, bilo gde u svetu da se sada pojavi na tržištu, obeležila na etiketi kao Grand Reserva ili Founder’s Reserve jer ko još kao premijeru izbacuje vino zrelo punih 12 godina? – pita se Brkić.

Vino Budimir 1
Povelja kneza Milana Obrenovića, dokaz 145 godina vinske egzistencije Zdravkovića

Zaista, Vino Budimir je jedna od retkih vinarija u Srbiji koje prodaje RTD (ready to drink ili spremna za uživanje) crvena vina bez da ikada koriste donekle popularnu rečenicu kojom pojedini trgovci i vinari isprćaju kupca: „Vino će vam biti super za dve, tri godine“.

Zapravo, odrednica RTD nije baš neka preporuka u svetu vina jer uglavnom označava etikete koje se mogu konzumirati u kraćem vremenskom roku nakon berbe. Ali kod crvenih vina kakva su Vino Budimir, tvrde u vinariji, to je ozbiljna stvar.

RTD jeste njihov moto, mada što se tih vina tiče, ona mogu da stoje još koliko god godina želite. Uostalom, i njihova bela vina su takvog stila. Na tržištu je Tamjanika Vera berba 2017, a uskoro će na police nova berba rizlinga, gde je ta „nova“  iz godine 2015!

Kada se traži prelomni momenat ulaska u novo doba u vinariji Vino Budimir razlikuju dve epohe. Prva, koja je trajala do 2008. godine, i druga od kada je sagrađena nova vinarija koju svi znaju pod imenom Vino Budimir i kada je odlučeno da se nazove po deda Budi Zdravkoviću koji je verovatno najstariji vinogradar i vinar u Župi.

vinarija-Budimir-128_00088.jpg
Više od sedamdeset berbi stane u jednu čašu radosti Budimir, deda Buda Zdravković 

On je sa 12 godina dobio svoj prvi vinograd i kad neko ima preko 70 berbi u rukama, to je ogromno životno i radno iskustvo. Velika je stvar imati godine koje on ima i pritom ne pričati o godinama, već o broju berbi iza sebe. Njegova je vinska „matematika“ impresivna pri čemu on zbilja pamti sve te dobre i loše godine, i što je još važnije, rado priča o njima. Prava je enciklopedija znanja u vinariji i zato je možda važno razmisliti o vrlo preciznoj poruci koju šalje svojim kolegama vinarima:

- Želim da vam i sinovi i kćeri, i unuci i unuke prave vina, jer ako ne budemo sačuvali tradiciju da ih pokolenja prave, njih će raditi neki zli ljudi koji neće više proizvoditi vina, već će praviti samo profit.

A ako u vinariji Vino Budimir pitate koja im je najstarija berba uključujući i poseban deda Budin podrum, reći će vam da su to dva različita privredna subjekta. Koliko god smešno zvučalo svako ima svoju arhivu, a ona u podrumu Vino Budimir je impresivna jer Aca Rašković, vlasnik vinarije ima jasan cilj. Želi da njegova deca dobiju istoriju u boci a ne u pisanim spisima. Možda neka od tih vina danas nisu najbolja za konzumaciju ali je lepo posle 20 godina rada moći da otvoriš i probaš svoj No.1 i setiš se kako si ga rado pio pre dve decenije.

Vino Budimir 10
Tradicija, osnov svake budućnosti

Ipak, rado podsećaju da poseduju tamjaniku od najstarijih berbi, baš kao i rizling iz 2008. pa čak Trijadu belu iz 2006. godine. A sva ta vina su i dalje živa. Tu više nije pitanje aromatike, međutim činjenica je da se sve te tamjanike i dan danas brutalno drže, pri čemu su to bila sveža vina rađena u inoksu gde niko ne očekuje da vino tog stila može da preživi tolike godine.

Nedavno su u vinariji degustirali berbe tamjanike 2009 i 2013, kao i vino Svb Rosa 2007 tako da ako se bude pravila proslava, gosti će biti u mogućnosti da probaju jako lepu vertikalu berbi 2007, 2009, 2011.

Ono što posebno privlači pažnju brojnih posetilaca koji obilaze ovu vinariju je gotovo potpuna orjentacija na autohtone sorte Župe, tamjaniku i prokupac.

- Župa je kolevka tih sorti i one su bukvalno naša zakletva. Nemamo nijedno crveno vino u kome nema barem malo prokupca, čak i merlo ga sadrži otprilike 5% zbog čega smo vino Kao da si anđeo deklarisali kao „merlo sa poljupcem prokupca“. Kod belih, jedino je rajnski rizling Margus Margi van ovog konteksta – objašnjavaju.

vinarija Budimir 143 00094
Vinograd Gubovac, stogodišnje gidže sa 600 metara visine natkriljuju Župu

Vino Budimir izvozi danas u brojne zemlje sveta ali to nisu velike količine. Uostalom, prvi su put prošle godine prodali više od 100.000 boca, međutim, i prva su vinarija koja je izvezla prokupac u Ameriku. Kreirali su i preko okeana poslali sad već čuveni prokupac brend za tamošnje tržište koji je svež i voćan. Lepršava etiketa sjajno je dizajnirana upravo za tamošnju publiku jer velikim slovima piše PRO-KOU-PAC. I verovali ili ne, ali kad se ta etiketa pojavila na američkim policama prokupac je odjednom počeo da se prodaje. Zašto? Zato što vinski snobovi Amerike vole da pitaju jedan drugoga: „Šta, zar nikada nisi probao Pro-kou-pac? It is fantastic!

Sa druge strane ova vinarija poznata je i po tome što ne šalje vina na velika ocenjivanja. Pravi je raritet sresti je i na vinskim sajmovima, međutim u proleće 2023. godine učestvovali su ipak na nekoliko, od kojih je najveći onaj trodnevni u Milanu gde su bili jedina vinarije iz Srbije. Čak jedina sa Balkana i izazvali neviđenu pažnju. Odatle stiže i zanimljiv zapis koji veli: Italijani kad pomirišu Svb Rosu kažu da vino miriše kao 100 Euros wine. A kad saznaju da je od Roberta Parkera dobilo 91 poen i da u Srbiji košta 25 EUR, onda kažu: „ O, pa onda miriše još bolje“!

Poseban kuriozitet je i činjenica da je osnovna Tamjanika Budimir iz inoksa izazivala ogromnu pažnju italijanskih kolega vinara. Ovo lagano, lepršavo belo vino sa duhom Župe danas se može pronaći na mnogo mesta u svetu. Teško ih je i nabrojati: Engleska, Amerika, Nemačka, Švedska, Belgija… Uglavnom Evropa i Amerika.

vinarija Budimir 003 00056
Ulaz u podrume Vino Budimir i poznavalac vinskih tajni Zdravko Brkić

Daleki istok je još očekuje ali je tamjanika realno nešto izuzetno pogodno za istočnjačku kuhinju. Kad pogledate Michelin vodič kroz azijsku kuhinju, on jasno označava suva muskatna vina i dobro odležali suvi stari rizling kao perfect match uz tu začinjenu hranu. A Vino Budimir poseduje tamjaniku i rajnski rizling, dva izuzetna džokera za taj svet.

I na kraju ako Brkića upitate kako će za pet godina izgledati proslava velikog jubileja, 150 godina postojanja vinarije Budimir, odgovoriće uz osmeh:

- Da mi je neko pre pet godina rekao da ćemo prodati danas 100.000 boca, samo bih se slatko nasmejao. Ali neverovatne stvari se dešavaju u ovoj našoj Župi i vek i po kasnije.   | 

Foto: Slobodan Vidović / Vinarija Budimir
nazad na vrh

Srodni tekstovi