Ikona za divu

Ikona za divu

Vino: Sonata Icone 2016, Jeremić
Hrana: Home made ravioli punjeni sirom

Jeremić za Jeremićku! Neverovatna igra slučaja, prosta koincidencija ili sličnosti koje se privlače, ali potrefilo se da jedan od najboljih srpskih sovinjona, poreklom iz smederevske vinarije Jeremić, probamo u društvu mlade operske dive Evgenije Jeremić.

Evgenija Jeremic i Icon Sonata 4

Poznato je koliko Slavoljub Jeremić, vlasnik ove vinarije i tvorac ovih vina poštuje klasičnu muziku i njene protagoniste, a kako bi ova priča dohvatila još jedan viši stepenik magije pobrinuli su se u restoranu Enso pa je u njihovoj vrhunskoj kuhinji za ovu priliku kreirana pasta koja se momentalno uključila na maksimalnu vibratnost vina. Interfejs, drajveri, vina, hrane, atmosfere i osmeha, besprekorno su se prepoznali. I krenulo je...

Za razliku od Sonate Icone koja nas je na prvi nos oborila na leđa zrelim i putenim aromama što kao lava kuljaju iz čaše, opersku pevačicu, profesorku solo pevanja u muzičkoj školi „Mokranjac“ i doktorantkinju Evgeniju Jeremić trebalo je ipak malo „otvoriti“. Srdačna, neposredna, s obe noge čvrsto na zemlji i bez namere da svojim glasom gospodari atmosferom, ova mlada Kragujevčanka odmah nas je osvojila. Kao da to nije ništa otpevati „Travijatu“ ili „Boeme“ na velikoj sceni, ili biti student generacije na FMU, hrabro se i vešto uhvatila u koštac s velikom čašom punom zrelo-žutog vina i zavirila u brojne slojeve ukusa u tanjiru.

Evgenija Jeremic i Icon Sonata 8

Kućni, ručno rađeni ravioli, napunjeni su fontina, specijalnim italijanskim ovčijim sirom, a kao krem im je u sredinu umumpana pena od pekorino sira. Tvist guščije paštete (foie gras) podržan je sa strane tostiranim lešnicima, dok je preko svega izrendan svež tartuf na listiće.

- Baza svemu je sir i trebalo bi da se ukusi i arome fino sastave sa sovinjonom – rekoše dok smo se divili kreaciji u tanjirima koju su dodatno zašarenile sitne latice jestivog cveća. I tada sam podigao pogled i još jednom pretrnuo. Evgenija, u naizgled jednostavnoj haljini, sa bocom Icone sovinjona ispred sebe na kojoj se raspoznaje Jeremićev rukopis na etiketi, izgleda kao renesansni portret lepotice. A plavkasto-ljubičasti cvetići u tanjiru besprekorno odražavaju kompletan koloritni otisak koji gledam. Još jedna neverovatna koincidencija?

- Kakvi divni mirisi – reče i prekide mi san na javi.

Vino koje smo dobili nije baš hladno ali mu to ne smeta, naprotiv. Ova Sonata Icone spada u bogata velika bela vina koja su divna i na višoj temperaturi.

- Nisam ljubitelj belih vina, ali ovo je veoma lepo, intenzivno i po strukturi ozbiljno vino. Iako tako jako miriše, ne mogu tačno da pogodim aromu, na nešto zrelo podseća ali ne znam na šta. Možda na zovu?

Evgenija Jeremic i Icon Sonata 12

Aha, a kakvih ste vi to ljubitelj vina lepa damo i koliko se u vino razumete?

- Moj se tata razume (smeh), ja sam pored njega naučila neke osnove. Šta uz šta ide, a tata ide po vinarijama, proba, donosi kući. Nisam preterani ekspert ali znam šta mi se dopada, koje arome volim. A volim da osetim voćne arome kod crvenih suvih vina, kada pijem da se nasluti neka mala gorčina, možda su to tanini. Dok kod belih, iako ih ne pijem puno, volim tu neku aromatiku dinje, kruške i slično. Dosta toga ima baš u ovom vinu.

Puterasti slojevi sovinjona turbo pojačani najboljim Seguin Moro (Icone) barikom, fantastično se prožimaju sa volumenom mlečnih masti iz sira, sinergija koju ni tartuf ne može narušiti već je dodatno pojačava. A testo sve to prima na sebe i balansira savršeno ukusima, nalik na dugin snop što pleše na mekim belim oblacima. A Jeremićeva vina ste već probali, pitam?

- Znam samo da je iz Smedereva, istraživala sam malo (osmeh). Volim Trijumf od Aleksandrovića, to mi je lepo vino. Znam još par vinarija, Kovačević je standard recimo. Postoji jedna dobra vinarija blizu Negotina, probala sam baš u Krajini njihovo crveno vino i bukvalno se raspametila. Sviđa mi se etiketa Tri Morave crveno vinarije Temet. U jednom periodu sam baš dosta pila belo vino, ali s godinama sve više prepoznajem i konzumiram crvene etikete.

Evgenija Jeremic i Icon Sonata 13

I dok poslednji zalogaji nestaju sa tanjira, možda se tope kao u ustima, pokušavam da saznam kako to izgleda biti operska pevačica u Srbiji i kako se to i zašto uopšte postaje?

- Kad sam krenula aktivno da se bavim muzikom nailazila sam stalno na zatvaranje vrata sticajem okolnosti. Htela sam instrument, ali upisala teorijski smer. Onda sam konačno krenula na klavir, povredila ruku i to je propalo. U pomalo bezizlaznoj situaciji dosta ljudi mi je reklo da imam lep glas. Slučajno se raspitam i upišem solo pevanje. Mislila sam biće to neki hobi, pa i ranije sam išla na neka pop takmičenja. Ali, onda neočekivano na RTS-u gledam snimak Verdijevog „Otela“ iz Londona. Zaista magično: gluma, orkestar, pevači koji bukvalno drže pažnju publike netremice. Poželela sam strasno da se jednoga dana nađem na njihovom mestu.

Primećujem da na sceni verovatno postoje dve osobe u jednoj, ona koja glumi i ona koja peva. Zanima me koja je zahtevnija, a Evgenija priznaje da su obe podjednako teške. I koliko god to čudno zvučalo, jedna drugu ugrožavaju.

Evgenija Jeremic i Icon Sonata 6

- Ako pustite da vas previše povuče emocija, da se previše uživite u lik, to automatski utiče na tehnički, zanatski deo, na glas. Baš kao kad se u životu uzbudite i sve vam se stegne, a kamoli kad se peva dva sata na sceni. Opet, ne valja se previše ni suzdržavati, publika to obavezno oseti i onda ne možete ništa da im prenesete. Taj balans, kao i onaj u vinu, nešto je što zaista mora da se nauči, ali se uči godinama.

Neprimetno stižemo do dna boce. Ostaje mi možda ono najvažnije pitanje: Ima li Evgenija Jeremić neki nedosanjani san u domenu karijere i profesije?

- Jednu ulogu koji sam želela, o kojoj sam maštala od kad sam počela da se bavim pevanjem, a to je „Travijata“, već sam ostvarila. Ali, ako se nekim čudom desi i postanem zaista neko ime u tom operskom svetu volela bih pre svega da se ne promenim, niti dozvolim da me drugi promene. Jer to je jako klizav teren a ja zaista želim da ostanem sa obe noge na zemlji.

foto:Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi