Kako da čuvate vino

Kako da čuvate vino

Niti su sva vina za čuvanje, niti ima potrebe sva čuvati! Ali, ako je već došlo do toga da imate vina koja treba čuvati za neko kasnije vreme, pravila su kratka i jednostavna: pazite na temperaturu, vlažnost i položaj flaše!

Pravila

* Vlažnost u prostoriji za čuvanje treba da bude između 70 i 95 procenata. Ako je ispod 50 procenata čep se suši i povećava se rizik od kontakta sa kiseonikom što dovodi do oksidacije vina. Ako je preko 95 procenata vlažnosti, pojava buđi gotovo je neminovna.

Prihvatljivo rešenje

Niko od vas ne očekuje da posedujete ukopan vinski podrum u lagumima na obali reke, pa ni da ga gradite po svim propisima za tih nekoliko flaša kojima zaslađujete nedeljne ručkove. U principu, mali špajz u sredini stana (ali bez radijatora unutra), sa sklepanom policom na kojoj će flaše stajati vodoravno, a ne uspravno, sasvim je prihvatljivo rešenje. Nekoliko flaša koje ćete konzumirati tokom narednih pola godine mogu da odleže i stojećki bez posebnog rizika po kvalitet. Ali, ukoliko posedujete zaista vrhunsko arhivsko i izuzetno skupo vino, pa još ako je iz vremenski daleke berbe, što je preduslov ekstremne osetljivosti, možda je najbolje da nabavite vinsku vitrinu koja automatski podešava idealne uslove.

* Temperatura, idealna je između 12 i 16 stepeni C. Još je važnije da ne dođe do nagle temperaturne promene, pa je zgodno da imate dobru izolaciju prostorije, za šta se preporučuje stiropor/stirodur otporan na neophodnu vlagu.

* Ultraljubičasti zraci sunčevog spektra neprijatelj su zdravog starenja, pa je potrebno prigušeno osvetljenje.

* Za mirnu starost vina okolina treba da bude razumna i pastoralna, bez buke, vibracija, zračenja. Bučni motori frižidera, podrhtavanje tla, blizina auto-puta i aerodroma čist su minus jer „stresno” ubrzavaju tok starenja vina. S druge strane, vina na velikim brodovima brže sazrevaju, što je zgodno za pojedine skupe sorte koje zahtevaju višedecenijsko odležavanje. Što će reći, u brodskom restoranu je okej naručiti vrhunska vina i nekoliko godina pre roka „početka upotrebe” – biće jeftinija, a već su razvila „puna jedra” zahvaljujući radu moćnih turbina u mašinskom odeljenju. Živela centrifuga!

Bez pomeranja, molim!

Vina, posebno stara, ne vole previše pomeranje. Ako to već radite, obavezno ih „odmorite“ nekoliko dana pre nego što odlučite da ih otvorite!

Povremeno okretanje flaša koje su poređane horizontalno nije na odmet kod ne preterano starih vina, ali bez mućkanja. Posebno stara vina ne vole previše pomeranje, ako i dođe do šetnje, obavezno ga odmorite par dana pre „oslobađanja” iz flaše.

* Konačno, neka vaša vina ne dele policu s praškom za pranje veša, razređivačem, lakovima za nokte... Nađite im neku iole dostojnu oazu mira i čistog vazduha ukoliko ne želite da vas iznevere u najvažnijem trenutku, recimo kad ponudite tasta da proslavite uspešnu prošnju mlade. Sigurno vam je već previše njegove kisele face, glupo je da vino „dospe” još kiseline na tu vatricu!

Idealna temperatura

Za negu i čuvanje belih vina najpovoljnija je temperatura od 10 do 12° C, dok je za crvena ona nešto viša, 15° C. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi