Vino Budimir: Vodeći brend novog doba Župe

Vino Budimir: Vodeći brend novog doba Župe

U srcu Župe, u Aleksandovcu nalazi se jedna od najstarijih vinarija Srbije Vino Budimir. Poznata po vrhunskim vinima od prokupca i tamjanike, ovo je vinarija koja u kontinuitetu neguje dokumentovanu tradiciju dugu više 140 godina.

Naime, 1878. godine Živadin Zdravković dobio je odlikovanje od knjaza Milana Obrenovića za zasluge u oslobodilačkim ratovima i to zahvaljujući tome što je godinu dana ranije, uoči odlučujuće bitke za oslobođenje prokupačkog kraja, doneo vino iz svog podruma kojim se vojska pričestila. Tadašnja vlast je to umela da ceni, a priznanje stoji i danas uramljeno na zidu podruma.

Vino Budimir (11)
Vinarija koja je uvela Župu u moderne svetske tokove, Vino Budimir

Kao živa spona s tradicijom i nekim prošlim vremenima, u vinariji se posebna pažnja odaje iskustvu i autoritetu Budimira Zdravkovića, u vinskim krugovima Srbije poznatog kao deda Buda, koji sa više od sedamdeset berbi iza sebe predstavlja svojevrsnu vinsku savest ambiciozne vinarije.

Vino Budimir (1)
Povelja iz 1878. godine koja se danas uzima kao godina osnivanja vinarije Vino Budimir

U novijoj srpskoj vinskoj istoriji, Vino Budimir je možda i najviše poznato po kupaži prokupca i kabernea Sub Rosa, koja je dva puta uzastopno dobila 91 poen Roberta Parkera, a koliko do sada nije dobilo nijedno srpsko vino! Uz nesumnjivu popularnost njihove tamjanike i prokupca, ono što možda i najviše izdvaja ovu vinariju od ostalih srpskih vinarija jeste manir da iz podruma na tržište izlaze berbe stare i po desetak godina, pravi raritet u Srbiji. A u pripremi je još jedan raritet, prva vina od prokupca i tamjanike u amforama koja upravo dozrevaju u tri velika glinena suda od po 850 litara napravljena u Italiji.

Vino Budimir 013
Vino za ponos Župe i Srbije, Sub Rosa

U prostranom dvorištu porodične kuće danas stoji moderna vinarija sagrađena 2006. godine, zajedno s degustacionom salom kojom dominira veliki kamin. Objekat je u stvari podignut u produžetku starog Podruma Zdravković, u kojem deda Buda i dalje u malim količinama pravi vina samo za sebe i na svoj način, ali i vrhunske rakije i konjak.

Vino Budimir (2)
Tradicija se prenosi s kolena na koleno, Natalija Zdravković, deda Buda i glavni tehnolog vinarije Slađana Gajić

Kao svojevrsni iskorak u novo doba, savremena vinarija Vino Budimir kapaciteta pola miliona litara, sa istom pažnjom i posvećenošću proizvodi više od deset etiketa različitih vinskih stilova, a sve u skladu s motom vinarije: Tradicija je budućnost!

Vino Budimir (3)
Superžupljanin iz podruma Vino Budimir, Projekat X 2015

Uz najpoznatije vino Sub Rosa 2009, odatle dolaze i popularna crvena i bela vina Triada, izuzetno intrigantna kupaža prokupca, kabernea i merloa Projekat X, voćno razigrani merlo s tek 5% prokupca i sanjalačkom etiketom posvećen deda Budinoj unuci ...I kao da si anđeo, te fantastični sortni Prokupac boje lila, praktično prvo single wineyard vino od ove sorte u Srbiji, gde treba istaći da grožđe za njega dolazi sa preko sto godina starih gidža (čokota) prokupca na poziciji Gubovac. Ovaj vinski ponos vinarije i Župe, uticao je na to da ljubičasta boja postane i oficijelna boja nacionalnog vinskog praznika Dan Prokupca.

Prokupac Budimir (12)
Prvi single vineyard prokupac, Prokupac boje lila

Izuzetno značajno mesto u istoriji vinarije zauzima etiketa Margus Margi (latinski naziv za Veliku Moravu), rajnski rizling rađen u tradicionalnom stilu. Praktično od osnivanja vinarije ovo je vino u samom vrhu najboljih belih vina Srbije, a deda Buda tvrdi da će ono i doneti novu slavu ovoj internacionalnoj sorti kod nas.

Vino Budimir (4)
Više od decenije među najboljim belim vinima Srbije, Margus Margi

Uz popularnu svežu Tamjaniku Budimir i barikiranu verziju Tamjanika Vera, koja je ponela ime supruge Budimira Zdravkovića, tu su još i Triada Rose, kupaža prokupca i merloa koja se od berbe 2020 radi u modernom, provansalskom stilu, što je još jedan svojevrsni spoj domaće tradicije i svetskih trendova, te prvo slatko vino od tamjanike Slatka mala.

Vino Budimir (7)
Unuka Natalija i deda Budimir, šesto i četvrto koleno vinara u porodici Zdravković

O visokom kvalitetu svih ovih vina neprestanu brigu vodi tim enologa na čijem su čelu tehnolozi Slađana Gajić i šesto koleno porodičnih vinara, deda Budina unuka Natalija Zdravković.

Vino Budimir (10)
Neprekinuta tradicija vinarstva porodice Zdravković, iz istorije vinarije Vino Budimir

Sve u svemu, Vino Budimir je danas vinarija koja na najbolji način utire put župskim vinima u moderne svetske tokove. Nešto što je slavnoj vinogradarskoj kolevci Srbije možda i najviše potrebno!

Vino Budimir (5)
Vina za novu slavu Župe, etikete Vino Budimir

Legenda o Gubovcu

Vinograd na poziciji Gubovac, iznad manastira Drenča, ima neke od najstarijih gidža prokupca u Srbiji. Izgledaju zastrašujuće, kao da su odavno odumrle, sve dok ne poteraju lastare. Tada iz njih sazre rehuljavo ali izuzetno slatko grožđe koje daje vina visokih alkohola i čuvenu etiketu Prokupac boje lila.

Vino Budimir (9)

Vinograd najstarijeg prokupca i još starije legende, pozicija Gubovac

 

Inače, Gubovac je dobio naziv jer je tu, u vreme kada je svojevremeno vladala guba oformljen azil za obolele. Priča koja se prenosi sa kolena na koleno kazuje da su svega nekoliko dana kasnije kao čudom mnogi bili izlečeni. Valjda od nekakvih dobrih zračenja. Tako brdo dobi ime Gubovac, a vinograd legendu.

Foto: Boban Vidović, Ivana Čutura i arhiva
nazad na vrh

Srodni tekstovi