Najbolja „mala” vina Crne Gore

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

rambo
Krajem aprila, 
u poznatom budvanskom hotelu i spa resortu Splendid održana je ekskluzivna vinska degustacija proizvoda malih crnogorskih podruma pod nazivom „Najbolja vina iz malih crnogorskih vinarija”.

sveto-savic-najavaVoditelj hepeninga je bio profesor Svetozar Savić, autor knjige „Vino”, poznavalac i konsultant nekih od prisutnih izlagača koji predstavljaju ekstrakt onoga što kvalitetno vinarstvo Montenegra nudi u ovom trenutku. A to, po kvalitetu, zaista nije malo i vredno je upoznati i degustirati. Ovaj događaj privukao je i Eurosong predstavnika Crne Gore, Antonija Pušića koji inače nije poznat kao veliki obožavalac alkoholnih pića. Ali popularni Rambo Amadeus je čovek najširih interesovanja, te se uvek nađe mesta za istraživanja u drugim aspektima kulture kakva je i ona vinska, posebno kad „pouka” stiže iz verodostojnog i elokventnog izvora kakva su predavanja profesora Savića.

Uostalom, dobro vino i dobra pesma uvek su išli ruku pod ruku, a znati nešto više o crnogoskoj vinskoj sceni, nije na odmet.

Ovom prilikom predstavljene su sledeće vinarije i njihova vina:

Vinarija Vučinić

Vinarija Vučinić-Zenta smeštena je u Podgoričkom sub-regionu, lokalitet Rogami, na samom sastavu reka Zete i Morače, a na obodu zidina Duklje, samo jedan kilometar od Podgorice, na nadmorskoj visini od 50 metara. Podrum i vinograd svojim kvalitetom i estetskim utiskom predstavljaju biser u Crnoj Gori. Vinograd obuhvata 8.000 čokota u špaliru uz primenu savremene mehanizacije. Instaliran je sistem kap po kap, a berba je ručna i probirna. Sortiment u vinogradu čine: vranac 6.000 čokota, te kratošija i kaberne sovinjon po hiljadu. Radni kapacitet podruma je 40.000 litara a jedan deo podruma zadire u brdo čitavih 25m. Paleta vina u ovoj vinariji proizvodi se kroz standardnu vinifikaciju ili barik proizvodnju u plemenitim hrastovim buradima od 225 litara. Pored kabernea, Vinarija Vučinić proizvodi i Vranac, Vranac Barrique i Kratošiju, a i kiti se velikim brojem regionalnih nagrada među kojima treba izdvojiti dve zlatne medalje OIV-a na međunarodnom ocenjivanju vina u Zagrebu 2011, i veliku zlatnu medalju na Royal Wine Challenge u Pragu 2010. godine.

Kaberne sovinjon, 2009, vrhunsko crveno vino s geografskim poreklom odležava u bariku čitavih 12 meseci. Dinamična voćnost, visoka ekspresivnost, snaga i satenska taničnost naprosto opčinjava.

Kratošija, 2010, jedinstveno sortno vino u Crnoj Gori; u njegovom bukeu prepoznaje se izdašnost crvene zemlje, osvežavajuća sortna kiselost, aroma i tehnološko umeće koje obezbeđuje istinsku personalnost ovom vinu. Ako možda niste znali – kratošija, crljenak kaštelanski, primitivo i zinfandel su jedna te ista sorta DNK.

Vinarija Krgović

Vinarija Krgović locirana je u Podgoričkom sub-regionu, nekoliko kilometara severno od Podgorice, na nadmorskoj visini 45 metara, u blizini lokaliteta Duklja. Na ovom području nalaze se i ostaci najstarijeg ilirskog, rimskog, a kasnije i slovenskog naselja na teritoriji današnje Crne Gore. Vinograd čini 10.500 čokota na 2 hektara: vranca, kaberne sovinjona, sanđovezea, moskato bjanka, pino grisa, sovinjon blana i vionje u špaliru, koji se održavaju uz upotrebu savremene mehanizacije, uz navodnjavanje kap po kap, a berba je ručna i probirna. Vinarija je kapaciteta 30.000 boca godišnje. Pored kaberne sovinjona, proizvode i roze, šardone i vranac.

Arhonto Cabernet Sauvignon, berba 2010, proizveden je u limitiranoj količini od 4.000 boca. Vrhunsko je suvo crveno vino koje odležavanjem 12 meseci u bačvama od francuskog i slavonskog hrasta dostiže maštovitu harmoničnost, purpurno crvenu boju koju upotpunjuje aromama crnog jagodastog voća. Zrelost se naslućuje kroz miris kutije za duvan i plemenitim taninima što nadahnjuju nepca. Arhonto Rose nudi izvanredan osvežavajući karakter koji duguje sortama sanđoveze i kaberne sovinjon. Neodoljivo je privlačne losos boje, kreirane tokom vinifikacije kratkim kontaktom pokožice i soka. Pravo je osveženje na vinskoj sceni Crne Gore.

Vinarija Janković

Vinarija Janković je smeštena u Podgoričkom sub-regionu, nekoliko kilometara južno od Podgorice na nadmorskoj visini 50 m, na lokalitetu Balijača, na obodu Ćemovskog polja. Vinograd čini 5.000 čokota, u špaliru, s jednogubim gijovim uzgojnim oblikom, te sistemom kap po kap, uz kontrolisani prinos i ručnu probirnu berbu grožđa sorti kaberne sovinjon i merlo. Vinarija ima kapacitet 7.000 litara. Primenjuje se tradicionalna prerada grožđa uz standardnu vinifikaciju na 23 stepena C, te odležavanje 6 meseci u metalnim sudovima nakon čega sledi razlivanje u flaše i skladištenje na temperaturi od 12 stepeni C. Vinarija je vlasnik valikog broja medalja u regionu.

 S posnog Ćemovskog polja stiže Kaberne sovinjon 2009, vrhunsko crveno vino. Nežna tekstura, fluidna pitkost, elegantna robusnost i voćni karakter učiniće da istinski uživate u ovom luksuznom proizvodu.

Vinarija Sjekloća

Vinarija Sjekloća predstavlja prvu registrovanu privatnu vinariju u Crnoj Gori. Smeštena je u Crmničkom sub-regionu, lokalitet Limljani, na nadmorskoj visini 30 metara, samo 1 kilometar od mora i Skadarskog jezera. Vinograd obuhvata 11.000 čokota u špaliru, koji se održavaju bez mehanizacije, navodnjavanja, a berba je ručna i probirna. Sortiment čine vranac 85% i kratošija 15%, ali je značajno istaći da je trećina čokota starija od 100 godina. Kapacitet vinarije iznosi 15.000 litara a vina su višestruko nagrađivana. Pored brojnih regionalnih zlatnih medalja treba istaći: Zlatna OIV-a 2005. godine; Decanter 2009., bronza 2010. i 2011.; Bachus Madrid srebro 2009. i 2010.

Crmnički vranac 2007, je vrhunsko crveno suvo vino s geografskim poreklom. Proizvedeno je po tradicionalnom postupku od groždja čiji su karakter izgrađivali i čokoti vranca i kratošije stariji od 100 godina. Nastaje u kontrolisanim uslovima, vinifikacijom samotoka iz mošta koji se ne presuje, uz odležavanje od 12 meseci u hrastovim buradima (350 l) od slavonskog hrasta. Veoma je osobeno i namenjeno je pravim ljubiteljima koji prepoznaju i cene njegovo poreklo. Ima živu rubin-crvenu boju, a u izvanrednom bukeu prepoznaju se pored latica ljubičica i voća, čokolada kao i prefinjena mineralna nota. Dobra balansiranost alkohola, kiselina i tanina daje na nepcima satensku eleganciju.

Rezerva familija Sjekloća Crmnički vranac 2003, je još jedan biser iz istog podruma familije koja poseduje izbor sopstvenih crvenih vina od 1994. godišta. Tamno je rubin boje, razvijenog mirisa i lepe strukture. Na ukusu je voćno uz prefinjenu aromu hrastovine. Zaokružena integracija ekstrakta i tanina, kao i odličan sadržaj kiselina daju ovom vinu prepoznatljivi crmnički karakter.

Vinarija Asanović

Vinogradi braće Asanović su u Podgoričkom sub-regionu na lokalitetu Donji Kokoti, jugo-zapadno od Podgorice, na 50 metara nadmorske visine. Čine ih 4.000 čokota u špaliru, obrada je mehanizovana, s instaliranim sistemom kap po kap što uslovljava klimat okoline Podgorice, a berba je ručna i probirna. U sortimentu preovlađuje vranac koji zahvata polovinu vinograda, kaberne sovinjon i merlo, šardone, župljanka i smederevka. Kapacitet vinarije iznosi 8.000 litara, a jedna je od retkih u CG koje, uz crveno, proizvode belo i roze vino. Od velikog broja regionalnih nagrada, za 5 godina čak 17 zlatnih i 2 srebrne, najznačajnije su: 3 puta Šampion kvaliteta zanatskog tipa (Novi Sad).

Uz vranac proizvode šardone, šardone barik, kaberne sovinjon i rose.

Vranac barik iz Lješkopolja 2010, vrhunsko je suvo crveno vino s geografskim poreklom. Spravljeno je po tradicionalnom postupku muljanjem grožđa vranac i vinifikacijom kljuka u kontrolisanim uslovima, zatim odležavanjem od 13 meseci u francuskim hrastovim buradima zapremine 225 litara. Njegova ohola purpurno-crvena boja opčinjava, a omamljujući miris ukomponovan nežnom notom barika odlično je izbalansiran sa aromama maline, kupine i džema od ribizle. Na okusu se oseća koštičavo crveno voće i zaokruženi prijatno astrigentni tanini.

Kometa 2010, je belo vino, kupaža šardonea, župljanke i smederevke. Njihov odnos je tajna, ali ko je ikada probao šardone, znaće da nežna osvežavajuća nota kiselosti potiče od srpske sorte – župljanke koja se adaptirala na crnogorske uslove – klimatske i zemljišne, dok su radni, stručni i emocionalni kapaciteti entuzijaste g. Asanovića doveli vino do prave poetske privlačnosti.

Vinarija Stigma Radonjić

Vinarija Stigma Radonjić locirana je Bjelopavlićkom sub-regionu, lokalitet Ostrog, na 250 metara nadmorske visine. Jedna je od najvećih i najsavremenijih privatnih vinarija u Crnoj Gori. Vinograd ima 17.000 čokota bez naslona, koji se održavaju ručno, bez navodnjavanja, a berba je ručna i probirna. Pored vranca dominiraju kaberne, sirak, merlo i vionjer. Kapacitet vinarije iznosi 60.000 litara a ponosi se velikim brojem medalja u regionu.

* Podostroški vranac 2008, je vrhunsko crveno suvo vino, sa 14.6% alkohola nastalo u najkvalitetnijim italijanskim sudovima od inoxa, u kontrolisanim uslovima, na temperaturi 22oC tokom vinifikacije. Da bi ga osetili kako treba, neophodno je agresivno dekantiranje i najmanje tridesetak minuta aeriranja. Vino je robusno i puno. Na mirisu se oseća nežna nota bibera koja je prekrivena aromama višnje, maline i kupine. U šarenolikom bukeu dominiraju miris ljubičice i nezrelo koštičavo crveno voće. Tanini su snažni ali zaokruženi.

Vinarija Gojnić

Vinarija Gojnić, Crmnički sub-region, lokalitet Donji Brčeli proizvodi vrhunsko crveno suvo vino koje dospeva od grožđa iz vinograda na 300 metara nadmorske visine. Čokoti su locirani na čuvenim crmničkim terasama koje su okrenute u pravcu sever – jug, sa istočnom ekspozicijom. Održavaju se bez mehanizacije, berba je ručna i probirna. Sortiment je čuvena crmnička dobitna kombinacija: vranca i toliko grožđa kratošije koje čini samo začin. Kapacitet vinarije je 2.000 litara.

Volat vranac 2011, vrhunsko je crveno suvo vino s geografskim poreklom. Nastalo je po tradicionalnom crmničkom receptu od grožđa vranca i manjeg udela kratošije. Miris zrele višnje i idealan odnos kiselina, te zaokruženih tanina donosi istinsko uživanje.

Vinogradi i podrumi Braća Rajković

Vinogradi i podrumi Rajkovića nalaze se u Podgoričkom sub-regionu, lokalitet Ubli i Prisojni dio, a vlasnici duži niz godina baštine porodičnu tradiciju uzgoja vinove loze i spravljanja vina uz primenu savremenih naučnih dostignuća. Vinograd čini 2.550 čokota, od čega 70% na krevetu i 30% u špaliru. Održavaju se bez mehanizacije, bez navodnjavanja, a berba je ručna i probirna. Sortiment čini vranac 60%, kratošija 20%, i čubrica 20%. Kapacitet podruma Rajkovića iznosi 5.000 litara, a oni i ne žele više! Ali žele da svaka kap bude vrhunskog kvaliteta. Vlasnici su tridesetak regionalnih nagrada: Budva, Split, Mostar, Zagreb, Prag, Novi Sad, Beograd u zanatskim kategorijama.

Pored vranca proizvode i Bijelo vino, blend šardonea, župljanke i smederevke

Stup vranac 2010, je vrhunsko crveno vino sa geografskim poreklom. Ima rubin-crvenu boju koju duguje vrancu i lokalnoj, manje poznatoj, sorti – čubrici. Pitko je, osvežavajuće, sa zaokruženim taninima. U epicentru bukea tek se naslućuje nežna nota cimeta koju zaokružuje zrelo sitno voće: malina i kupina.

nazad na vrh

Srodni tekstovi