U vinogradima cara Probusa

U vinogradima cara Probusa

U leto 2021. godine je blizu Sremske Mitrovice a na izlazu iz mesta Veliki Radinci u prisustvu velikog broja gostiju pompezno otvorena porodična vinarija Probus Vineyards znatnih gabarita čija su se vina premijerno pojavila 2019. godine na Salonu u Hyatu.

Modernu, tehnološki izuzetno opremljenu vinariju je ispred državnih zastava i brojnih visokih zvanica zvanično pustio u rad Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije kod nas, a mediji su objavili da je reč o slovenačkoj investiciji u Srbiji. No više od same vinarije, pažnju su privukla vina od kojih je oranž BeliM 2017 odmah posvojio titulu najboljeg oranža Srbije 2021. godine dok su na Decanteru, Asia Wine Trophy, Berlin Wine Trophy i balkanskom nadmetanju BIWC zasijale i četiri preostale etikete.

Probus Vineyards vina 05

Kaže narod da i nad popom ima pop, a sve napred rečeno zapravo je tek uvod u nešto daleko veće i interesantnije a što se vizuelno nalazi tik ispred vinarije na strmim obroncima poteza Šuljamačka Glavica koji tu zadiru u Nacionalni park Fruška gora.

- Ono što se vidi tamo desno je čuvena Majevica, skroz levo Obrenovac i Avala a ovde pravo se pogled po lepom danu pruža do pola Srbije - govori i sam zanesen lepotom prizora vlasnik vinarije Milorad Milošević dok stojimo kraj njegove lične brvnare na nekih 260 metara nadmorske visine a vinogradi nam se strmoglavljuju pod nogama prema savršeno obrađenim poljoprivrednim parcelama kojima je Srem kao slika iscrtan.

Otprilike na polovini puta do podnožja neobična i nevelika betonska građevina na čijem ravnom krovu dominira kupola sa kružnim otvorom na vrhu.

Probus Vineyards vinograd 02

Dok se spuštamo ka neobičnom arhitektonskom zdanju govori nam kako su njegovi tu u Velikim Radincima bili poljoprivrednici, kako ga je otac nagovorio da kupi malo parče zemlje, valja je imati. Tako je postao zemljoposednik u svojoj šesnaestoj godini, a sada je taj komadić Srema samo jedna kockica dole u ravnici i čudesnoj slagalici velikih namera.

Da li težina paorskog hleba ili nešto drugo, tek Milorad u mladosti kreće u Sloveniju, završava zanat, fakultet, pa radi u turizmu. Nakon izuzetno teškog perioda tokom rata kada je sa svojim prezimenom bio direktor slovenačkog hotela u Istri i jedva izvukao živu glavu, vraća se u Sloveniju, postaje hotelijer a kasnije ulazi u ekonomsku diplomatiju i 2000. godine dolazi u Srbiju gde pored Planike u kojoj je bio izvršni direktor i mnogih drugih firmi iz Slovenije priprema povratak na srpsko tržište sve do službenog otvaranja Ambasade Slovenije u Beogradu oktobra 2001. godine.

Probus Vineyards Milorad Milosevic 18

Ali rodno selo nikada nije zaboravio i baš tu 2010. godine kupuje 200 hektara, nove mašine i kreće da se bavi poljoprivredom sve dok ga poznanstvo sa legendarnim novinarem Politike Jelenkom Slatincem iz ovih krajeva nije odvelo na jedan drugi kolosek. Vina i vinogradarstva.

-  Vodili smo brojne razgovore o istoriji Fruške gore i vinu te pada predlog da se na Šuljamačkoj Glavici postavi vinograd a u njemu ploča u spomen cara Probusa. Rekoh dobro, hajde, pa smo zemlju očistili, uzorali, počeli saditi postavili ploču i napravlili velika feštu gde je bilo nekih 400 ili 500 ljudi. Kuvali smo gulaš, družili se, a posle sam kupio još jednu parcelu i tako je počelo. U to vreme radio sam na tome da organizujem poljoprivredni sajam ali se jednostavno nešto u meni prelomilo. Prodao sam zemlju, kompletnu novu mehanizaciju, priču sveo na 40 hektara od čega je 17 pod lozom.

Probus Vineyards viarija 05

Milorad nije imao vinsku istoriju iza sebe, vino jedva da je i pio, ali povukla ga je ta priča o lozi. Vladari Rima nisu bili predusretljivi da se grožđe kao bitan trgovački artikal još u to vreme proizvodi igde van centra Imperije što su i taksativno zabranili 80. godine a vojsci je naređeno da se sva slobodna loza saseče u korenu što se na Fruškoj gori i odigralo.

Dva veka kasnije kada car Aurelius Probus, rodom iz Sirmijuma 280. godine odluči da okrene novi list, on iz centralne Italije donosi grožđe i sadi ga na ovim prostorima. Naravno, ubrzo završi kao i skoro svaki rimski imperator, ali zato loza preživi u Sremu i red je caru (i lozi) pomen postaviti a godina 280. ostaće zacrtana i u zvaničnom imenu firme Probus Vineyards CCLXXX.

Probus Vineyards Milorad Milosevic 18

Iako je građevina u sivoj fazi do ulaza vodi čitav niz platformi sa brojnim stepenicama a pročelje zaista liči na klasičnu rimsku palatu, ali relativno skromnih dimenzija. Međutim dah pred veličinom još uvek praznog prostora zastaje kada se stupi u unutrašnjost. Dva sprata ukopana su doboko u srce vinograda a Milošević očito sve već vidi kao gotovo u glavi, pa pokazuje gde će biti veliki šank, ovde udoban prostor za sedenje, tu odeljak sa knjigama i časopisima, police sa vinima, specijalna arhiva, degustacioni odeljak.

Prostorijom dominira sala ispod kupole, deo koji će u potpunosti biti posvećen Probusu, pravi vinski hram. Kaže nam da nema potrebe da se otvor na kupoli zatvara jer su strujanja, uzgon vazduha toliko jak da čak i kada kiša pljušti, voda ne ulazi kroz otvor u unutrašnjost zdanja.

DJI 0576
Foto: Martin Cindar

- Objekat je zamišljen kao spomenik čoveku koji se kroz celu istoriju pominje uz vino baš kao kad pričamo o bogu Bahusu. Uostalom, evo imamo sad i Probusovu vinovu lozu napravljenu 17 vekova kasnije 1982. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu kao spoj sorti skadarka i kaberne sovinjon. Zbog toga verujem da je jako dobro, kako za Srbiju tako i za vino, da postoji mesto koje se zove Probusov hram vina gde možemo čuti elokventnu priču o vinu i lozi kroz istoriju Fruške gore. Sa druge strane i ja sam kao Probus dugo živeo negde daleko od rodne kuće ali sam se onda setio da postoji taj kraj iz koga sam potekao i poželeo da poput Proba u njega donesem nešto dobro i lepo dok još mogu.

U stvari, Milorad je doneo slovenački način razmišljanja i delovanja. Od zore do sumraka sam orezuje vinograd, svih 17 hektara na kojima sukcesivno sađeni od 2012. godine uspevaju rajnski rizling, traminac, sovinjon blan, šardone, merlo, kaberne sovinjon. Kasnije je sađena tamjanika, a u skorije vreme hektar prokupca a probusa hektar i po.

Probus Vineyards vina 14

Tlo je bogato različitim vrstama stena, od magmatskih do krečnjačkih šiljaka i filita. Kad su kopani temelji za hram bilo je jako mnogo morskih školjki da su unuci trčali okolo, skupljali pune kese i vikali - deda vidi, ovo je ko na moru! Nađeno je dosta novčića i drugih sitnih predmeta iz rimskog doba i sve će to biti izloženo u Probusovom hramu.

Za sad je u opticaju šest etiketa uključujući novitet, pet nat Possible 2020 od merloa i traminca koji je posađen na tri potpuno različite parcele sa kojih stižu osetno različita vina, dok će se na penušavac iz berbe 2017  rađen tradicinalno od šardonea još malo čekati.

Uz minimalne intervencije u vinogradu i vinariji, dugo odležavanje na talogu gde poseban šmek i egzotiku daju korišćena barik burad u kojima je stajao viski ili rum, te dodavanje sumpora samo pri flaširanju koje se često obavi i bez filtriranja, u vinariji se trude da sačuvaju otisak teroara koristeći bogata iskustva jednog od vodećih slovenačkih enologa Uroša Bolčine kao konsultanta. Zato ne čudi da se veliki broj međunarodnih priznanja, od Decantera, Asia i Berlin Wine Trophy nadmetanja do balkanskog BIWC ocenjivanja slio u vinariju u veoma kratkom roku.

Probus Vineyards vina 05

U saradnji sa Bolčinom urađeno je i najbolje oranž vino Srbije BeliM 2017, kupaža 60% rajnskog rizlinga i 40% traminca, a novih će iznenađenja neprestano biti, posebno u autohtonom segmentu gde se od probusa puno očekuje. U bocama su znači sortni šardone, sovinjon blan koji se uzgaja na nešto nižoj parceli ali daje sjajne efekte svežine dok je jedino crveno vino Magis 2017, kupaža jednakih delova kabernea i merloa sa 10% vranca.

Svoju priču šalju i etikete na bocama, koje komuniciraju životne vrednosti, recimo Sauvignon Blanc 2018 sa Try again poručuje da se ne odustaje, a BeliM - veruj u sebe (Believe in Yourself)!

Probus Vineyards Milorad Milosevic 30

- Meni su lično ove poruke na bocama veoma važne jer su to vrednosti koje živim - otkriva Milošević. - Nekih je vina bilo već iz berbe 2015 ali to čuvamo u arhivi dok je 2017. prva koja je izašla na tržište. Prve smo berbe radili garažno sa tehnologom ali i velikom prijateljicom Branislavom Turčinović i ona je najviše zaslužna što se danas uopšte bavim ovim. Nažalost, Brana je 2019. godine izgubila svoju životnu bitku ali uvek će imati posebno mesto u našoj vinariji, vinogradima i u našem srcu.

Kad konačno ulazimo u vinariju, govoreći o svom prvom pravom susretu sa vinom Milošević pominje vinara Stanka Čurina iz Ljutomera. Kod njega je kupovao vina za svoj hotel Črni les kod Maribora i tu čuo zanesenu bogatu i lepu priču o vinarstvu i ljubavi ka vinu.

Obgrljena sa zadnje strane plantažom trešanja Probus Vineyards je arhitektonsko zdanje koje takođe izgleda manje nego što zaista jeste. Degustacioni odeljak nalik na moderni lounge zbog velikih staklenih zidova pruža osećaj dodatnog prostora ali tek ulazak u proizvodne hale, barik odeljenje, buduću punionicu, skladišta, laboratoriju, kroz bezbroj velikih klizećih vrata otkriva potencijal ovih 2.100 kvadratnih metara radnog prostora za proizvodnju i negovanje do milion litara vina.

Probus Vineyards viarija 07

Trenutni kapacitet i godišnja proizvodnja je nešto preko 70.000, a već korišćeni barici uglavnom su od francuskog i američkog hrasta dok su burad u kojima je stajao viski ili rum, a što je mala tajna nekih od ovih vina, prepoznatljivo drugačije boje.

- Nije lako biti vinar i vinogradar ali tu je uvek neka satisfakcija - kaže Milorad kome je 65 godina ali ne staje ni trenutka u želji da realizuje projekte novih vidika. - No, najbitnija mi je porodica, i kad me zove unuk i kaže kako je ponosan na mene, to mi daje snage i motivacije za dalje.   |

Najbolji oranž Srbije na Grand Tastingu

Probus Vineyards viarija 07

 

BeliM, kupaža rajnskog rizlinga i traminca iz vinarije Probus Vineyards, izabrana za najbolje oranž vino Srbije u 2021. godini, biće predstavljena 26. marta u okviru programa oranž vina na predstojećem skupu najboljih vinarija regiona Grand Tasting u hotelu Metropol Palace Belgrade u hotelu Metropol Palace Belgrade

Foto: Boban Vidović

nazad na vrh

Srodni tekstovi