Svetsko zlato za Solaris Lakićević

  • Objavljeno u Info
Svetsko zlato za Solaris Lakićević

Vinarija Lakićević iz Leposavića osvojila je zlatnu medalju za vino Solaris 2022 od istoimene sorte grožđa na prolećnom međunarodnom ocenjivanju PIWIWine Award International po PAR® sistemu koji organizuje kompanija Wine System. Vino je dobilo 90 PAR® poena.

Ocenjivanje u Frasdorfu (Nemačka) koje već deset godina utire put razumevanju rezistentnih PIWI vina održano je početkom maja a bavilo se dvema krucijalnim kategorijama. Prva se odnosi na čista, bistra, moderna voćna vina reduktivnog stila savremenog vinarstva dok je druga rastući trend ćilibarnih, prirodnih i nesumporisnih vina.

Solaris 2021 sa 13,5% alkohola i 3,34 gr/l zaostalog šećera opisan je zvanično kao vrlo originalno vino slamnato žute boje sa ćilibarnim odsjajima, intenzivnim balsamičnim mirisima, sušenim voćem i lekovitim biljem gde se ističe menta. Grandiozno belo vino sa punoćom u sred nepca i trajanjem nastalo je odležavanjem 12 meseci na talogu u tanku.

- Ne iznenađuje osvojena medalja, aromatični Solaris 2021 već je doneo zlato sa balkanskog nadmetanja BIWC, ali sam očekivao i veći broj poena na osnovu opisa vina koji me posebno raduje - kaže Slaviša Lakićević. – Treba reći da sortu souvignier gris od koje su dva vina najbolje ocenjena na nadmetanju sa 98 poena imamo i mi, a od nje ćemo sledeće godine da radimo oranž. Posedujemo i sortu broner koja se ne prska i od koje smo 2023. napravili slatko vino jer nam je vreme to dozvolilo ali je to grožđe od kog se u našim uslovima jedino taj stil vina može raditi. Znači, to su sorte koje ulaze u PIWI kategoriju i gde se nadamo da ćemo ubuduće osvojiti još više medalja. Posebno od solarisa od koga ćemo praviti i slatko i penušavo vino jer sam ga probao. Odličan je a osvojio je i vredne nagrade.    |

nazad na vrh