Morava za ponos Srbije

Morava 2016 Milijan Jelić proglašena je za najbolje belo vino Srbije od domaće sorte Morava 2016 Milijan Jelić proglašena je za najbolje belo vino Srbije od domaće sorte

Q: Probao sam i veoma mi se dopalo vino Morava vinarije Milijan Jelić, pa me interesuje kakva je to sorta i odakle dolazi?
(Dejan Amerikanac, Niš)

A: U poslednje tri decenije na Oglednom dobru za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima stvoren je veći broj novih ukrštenih (interspecies) hibridnih vinskih sorti koje se uklapaju u koncept organske proizvodnje grožđa i vina. Jedna od njih je i Morava, nastala ukrštanjem sorte rajnski rizling i genotipa dobijenog ukrštanjem sorte Bianca (mađarska bela vinska interspecies sorta dobijena ukrštanjem francuskog hibrida Villard Blanc i sorte Bouvier) i drugog genotipa nastalog ukrštanjem takođe mađarskog hibrida Kunbarat i popularne sorte traminac.

Tri morave 01
Tri Morave Temet jedno je od najpopularnijih vina Srbije

Morava daje elegantno vino vrhunskog kvaliteta s karakterističnim mirisom koji podseća na sovinjon, a posebno značjano je to što je sorta vrlo otporna na mnoge bolesti u vinogradu. Kao sorta priznata je 2003. godine, kada je u Valjevskom kraju posađeno 2,5 hektara vinograda Morave.

 Iz tog dela Srbije dolazi i vino koje vam se svidelo, Morava Milijan Jelić, proglašena za najbolje belo vino Srbije od domaće sorte u 2017. godini, a odličan primer visokih dometa ove sorte možete videti i u vinima Morava Despotika i Morava Cilić, te najpopularnijem belom vinu vinarije Temet, belndu sorti tamjanika, smederevka i Morava pod etiketom Tri Morave belo, a koje je takođe ponelo naziv najboljeg domaćeg belog vina od autohtone ili novostvorene sorte godinu dana kasnije.

vinarija jelic 13
Morava daje posebno dobre rezultate kod vina dugih maceracija, kao što je Morange Milijan Jelić

Posebno je zanimljivo da se sorta pokazala izuzetno uspešno u vinima s dugom maceracijom. Tako je vino Morange Milijan Jelić uvršćeno u vinsku listu jednog od najpoznatijih restorana u svetu Noma u Kopenhagenu, uskoro se očekuje na tržištu i odlična Morava R Edition iz amfore fruškogorske vinarije Kovačević, a tu je i vino Amfora Gea crnogorske vinarije Lipovac, dobijeno od morave i sorte žižak.

Sve u svemu, Morava je već postala vino kojim Srbije može da se ponosi, a sorta je praktično tek na početku otkrivanja svih potencijala.

nazad na vrh