Nagrade za organska vina

Nagrade za organska vina

U oktobru je održan drugi deo međunarodnog ocenjivanja organskih vina po PAR® sistemu koji organizuje kompanija Wine System. Prvi deo je održan proletos, a pauza je napravljena zbog COVID-19 uslova. Ocenjeno je 1.116 vina iz 21 zemalje. Veliko zlato dobilo je 26 vina, 155 zlato, a 110 srebro. Najuspešnja je bila Nemačka sa devet velikih zlata, praćena Austrijom sa šest i Italijom i Španijom sa po tri.

PAR® sistem jedinstveni je način ocenjivanja vina gde se osim senzornih karakteristika uzimaju u obzir poreklo, klima i stil. Na taj način se obezbeđuje da se direktno ne porede vina od iste sorte različitog teroara i ona koja su bila u drvetu s onima koja nisu. Vinske sudije dobro znaju kako je teško oceniti neko vino koje je odležavalo u tanku posle vina iste sorte koje je bilo jako barikirano. PAR® sistemom se ovo izbegava i svako vino se objektivnije ocenjuje.

Druga razlika PAR® sistema je što se vino ne ocenjuje u lotovima već pojedinačno od strane dvoje sudija koji moraju da se slože oko ocene i komentara. Sami komentari su iscrpni i pokrivaju kriterijume koji su korišćeni, razloge za ocenu po svakom kriterijumu i preporuke vinaru šta treba da se popravi da bi vino dobilo višu ocenu. U obzir se uzimaju i ukusi ciljnog tržišta i u kojoj meri vino njima odgovara. Isto vino će dobiti različitu ocenu ako je na prijavi navedeno da je namenjeno nemačkom tržištu od ocene ako je namenjeno japanskom tržištu!

Tri najbolje ocenjena vina, svako sa po 98 bodova, bila su Alte Reben Mauchen Spätburgunder 2017 Lämmlin-Schindler među crvenim, te dva bela: Weisser Burgunder Hohe Seltz 2019 Öko-Weingut Zang i Mauchener Sonnenstück Grauburgunder 2020 Lämmlin-Schindler.

Alte Reben je burgundac crni iz kasne berbe (spätburgunder), što je nemački izraz koji označava potpuno zrelo grožđe. Naime, ako bi se bralo u isto vreme kada i u Burgundiji bilo bi zbog hladnije klime nezrelo. Vinograd je star 30 godina i od početka je uzgajan organski na 20 hektara. Inače, vinarija Lämmlin-Schindler nalazi se u sistemu geografskog porekla u kategoriji najvišeg kvaliteta VDP.

Nihovo belo vino Mauchener Sonnenstück Grauburgunder 2020 je burgundac sivi namenjen pre svega kao apetiiv. Deo vina odležava u tanku, a deo u novim baricima. Vrenje se prekida pre kraja, pa je zaostao šećer primetan.

Hohe Setz vinarije Öko-Weingut Zang, beli burgundac s jednog poteza u vinogradu Hohe Setz, dolazi takođe iz vinograda u kojem se 30 godina vrši organski uzgoj. Vina se fermentišu i odležavaju u velikim Tonneau bačvama, što doprinosi manjoj aromatici i snažnijoj strukturi vina. Kako kažu u vinariji, njihova vina zahtevaju strpljenje i navikavanje.

Pažnju ocenjivača privuklo je i tursko vino Mon Rêve 2019 vinarije Lucien Arkas, marselan koji je pokazao da se i iz masovne proizvodnje sa velike površine može dobiti vino zaslužno velikg zlata i 96 bodova. Inače, ova vinarija u blizini Izmira organski gaji 20 internacionalnih i sredozemnih sorti na oko 140 hektara. Zbog velikih temperatura u vreme berbe grožđe se bere noću, a svaka sorta se drugačije vinifikuje. Lucien Arkas proizvodi 1,5 milona flaša vina godišnje, sva organski sertifikovana!    |

nazad na vrh