Vino koje spaja tri regionalne sorte

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Vino koje spaja tri regionalne sorte

Među nekoliko novih vinarija koje će ove godine izbaciti prva vina pažnju nam je skrenula kupaža Adria bela 2020 vinarije Karić u kojoj su spojene srpska tamjanika, istarska malvazija i dalmatinska vugava!

Nova vinarija projekat je somelijera Stevana Karića, koji je poželeo da u nastajanje vina ugradi iskustva iz prodaje, a na pitanje kako je došao do toga da spoji tri poznate sorte iz regiona, kaže:

- Kao somelijer i prodavac vina obilazio sam velike vinske regije i svuda nailazio na karakteristične lokalne kupaže, od Bordoa u Francuskoj i Doura u Portugalu, do Goriških Brda u Sloveniji. Zato sam poželeo da, doduše u nešto širem regionalnom kontekstu, napravim kupažu tri ovdašnje bele sorte, što je, mislim, jedinstven slučaj ovde.

Adria bela 2020 Karić donosi sveže, letnje vino. U čaši je bledo slamaste boje, na nosu izraženo i posve aromatično. U tom segmentu dominira uticaj tamjanike koja nameće cvetne arome, predvođene tonovima zove, dok iza toga slede mineralni i blagi citrusni tonovi malvazije. Na ukusu je postojano, stamene strukture i dobrog balansa.

Živahne i dinamične koreografije na nepcu gde se osete intenzivni ukusi zrele zelene jabuke i breskve u koketeriji sa po nekim citrusnim tonom. Reklo bi se da u tom segmentu i sa 13,5% alkohola zaista nalikuje na dalmatinska bela vina, čemu je verovatno doprinela vugava.

Vinarija Karic Adria
Jugoslavija u boci vina, Stevan Karić

Treba skrenuti pažnju da je grožđe za ovo vino došlo sa Fruške gore, odnosno čuvene 45. paralele severne geografske širine koju Karić ističe kao zajednički činilac povučen kroz neke od najpoznatijih svetskih vinskih regija. Deo grožđa je iz vinograda vinarije Komuna, u kojoj Stevan trenutno vodi prodaju, dok se malvazijom snabdeva u Čereviću, a vugavom iz vinograda kod Rivice.

- Nekoga moja vinska priča podseća na romantičan osvrt ka nasleđu bivše Jugoslavije. Ne mislim da puno greše, jer bez obzira na sadašnje granice i sve razlike mnogo toga nas spaja u regionu. Govorimo istim jezikom, slušamo istu muziku, uživamo u životu na identičan način. Više nas stvari međusobno povezuje nego što nas razdvaja. I upravo to želim da pokažem kroz ovo vino - kaže Karić.

Racimo i to da Adria bela tehnološki nastaje fermentacijom samotoka sve tri sorte. Vugava i tamjanika zajednički kofermentišu, dok malvazija, koja je nešto kasnija sorta u smislu sazrevanja, fermentiše odvojeno i onda naknadno, pre bistrenja, ulazi u sastav vina. Nakon sjedinjavanja, sve tri sorte nastavljaju šestomesečnu harmonizaciju u tankovima, da bi po flaširanju odležale još tri meseca u boci. Upotreba sumpora svedena je na minimum, tako da je u krajnjem proizvodu količina tri puta manja od dozvoljene, a što ovo vino približava standardu koji važi za low intervetion vina.

Za kraj, Stevan otkriva da postoji plan po kome će nastati i Adria crvena, a koja bi trebalo da u vinu spoji vranac, plavac mali i prokupac!    |

Foto: Promo Vinarija Karić
nazad na vrh

Srodni tekstovi