Villa Pergola: Gastronomska tradicija Hercegovine

Villa Pergola: Gastronomska tradicija Hercegovine

Trebinje je poslednjih godina izraslo u novu autentičnu gastronomsko/vinsku destinaciju regiona, a pravi mali biser u toj priči je restoran Villa Pergola na severnom obodu ovog drevnog grada bogate istorije.

Pomalo izvan glavne turističke rute koja spaja crnogorsko primorje i Dubrovnik, Trebinje je možda baš i zbog toga sačuvalo ono što se danas čini kao neprocenjivo gastronomsko blago – autentičnu domaću kuhinju koja čuva tradicionalne ukuse i mirise Hercegovine. U tom smislu Villa Pergola nudi svojevrsni povratak u vreme kada su jela u kuhinji spremale mame, bake i tetke, i kada je na stolu bilo ono što se tog dana donelo iz bašte ili lokalne pijace.

Villa Pergola (33)
Restoran i hotel ušuškani u zelenilu vinove loze, Villa Pergola

Romantična terasa ušuškana u zelenilu stare loze, gostoprimstvo kakvo se nalazi samo u pravim domaćinskim kućama, a po čemu su Hercegovci nadaleko poznati, vrhunska vina čuvene vinarije Podrumi Vukoje 1982, koja je i nastala na ovom mestu i, naravno, hrana o kojoj su nove generacije eventualno mogle samo da slušaju ili čitaju. Sve je tu, od domaćeg pršuta, sušene pećenice, sira škripavca i kajmaka, hleba iz rerne i uštipaka, bogate guste sveže čorbe, tog dana ulovljene divlje pastrmke, domaće jagnjetine i teletine, lešo ili pečene, čorbast pasulj, gulaš, sveže salate, pa sve do jedinstvenih poslastica kakva je kolača od rogača.

Villa Pergola (15)
Vrhunska vina za vrhunsku hranu

Ovde kao da je vreme stalo pre više decenija. Majka u kuhinji, sin i snaja kao konobari. Ne možete da se otmete utisku da ste dočekani u pravoj domaćinskoj kući gde će pred vas izneti sve najbolje što imaju!

Hrana se priprema polako i s ljubavlju i upravo je to ono što joj daje posebnu draž. Da li ste za jarčetinu s kupusom raštanom? Možda želite da probate hercegovačku poparu?  Neke stvari doista nemaju cenu, s tim da će te ovde imati vanvremensku gozbu koja će vas koštati koliko dva koktela u obližnjem Dubrovniku!

Vukoje pergola
Nova autentična gastronomska destinacija u regionu, Trebinje

- Gostima nudimo sezonsku organsku hranu kroz jela napravljena po starim receptima. Sve je ovde autentično naše, od mesa i povrća, preko začina i maslinovog ulja, neverovatno ukusnog voća, vina, rakije – kaže Njegoslav Siniković koji vodi ovaj ljupki objekat u kojem još rade njegova majka Ljiljana i supruga Miona.

> Villa Pergola: Oda ukusima Hercegovine

Inače, restoran Villa Pergola je u neku ruku kultna kafana Trebinja, nezaobilazni deo gastronomske istorije grada u kojem je pre četrdesetak godina začeta danas jedna od najznačajnijih vinarija u regionu Podrumi Vukoje 1982. Restoran se tada zvao „Košuta“ i vodili su ga Sneža i Zoran Vukoje, čiji se sin Radovan danas nalazi na čelu vinarije.

Villa Pergola (9)
Sreća iz porodične kuhinje, Njegoslav, Ljiljana i Miona Siniković

- Tu smo prvi put služili gostima naša vina iz porodičnog podruma i došli do zaključka da bi trebalo napraviti pravu vinariju – kaže Radovan Vukoje. – Zato smo i odlučili da tu sačuvamo jednostavne ukuse tradicionalne hercegovačke kuhinje, po čemu je restoran svojevremeno i bio poznat, ali i da uz njega podignemo luksuznu Villu Pergola s apartmanima i ponudimo gostima koji dolaze i prolaze kroz Trebinje kompletnu uslugu s noćenjem.

Vukoje @ Toreta (36)
Restoran u kojem je započeta velika vinska priča, Radovan Vukoje

I ne samo to. U restoranu se nalazi i prava vinoteka u kojoj po promotivnim cenama mogu da se kupe boce omiljenog vina ili da se degustiraju na čašu. Jednostavno, ako želite u Trebinju da doživote svu raskoš ukusa i mirisa Hercegovine onda ste na pravom mestu.

- Može li za kraj domaća travarica na račun kuće – nudi nas domaćin.

- A čuj, kako ne bi moglo!    |

Teletina ispod sača

Jedno od tradicionalnih jela ovoga kraja, teletina ispod sača priprema se od telećih prsa ili flama od autohtone rase gatačkog govečeta. Meso se peče ispod sača s krompirom i začinskim biljem sa hercegovačkih planina oko dva sata na temperaturi od 280 C. Uz njega se služe razne sezonske salate po želji, a uz svaki zalogaj najbolje ide Vranac Vukoje.

Savršeni par!

Foto: Ivana Čutura i arhiva
nazad na vrh

Srodni tekstovi