Miloš Rajković: Nova loza u korenu Rajkovića

Miloš Rajković: Nova loza u korenu Rajkovića

Sa Milošem Rajkovićem, vlasnikom vinarije Rajković smo u restoranu Pinot isprobali novu Tamjaniku i sortni prokupac Prince Rskavac iz berbe 2021, prva vina sa novim etiketama i novim logom vinarije.

Bila je to ujedno prilika da popričamo sa Milošem o berbi 2023. prvoj samostalnoj nakon odlaska Dragomira Rajkovića, sa vinske i životne scene koji nas je napustio u jeku berbe 2022. godine.

Sticajem životnih okolnosti, posle smrti Dragomira Rajkovića, svako je krenuo svojim putem, a Dragomirovu tradiciju nastavlja njegov sin Miloš Rajković. Pritom nova vina koja smo probali garantuju da istorija vinarije duga preko 190 godina neće biti prekinuta ulaskom novog naraštaja u priču, naprotiv.

Dragomir Rajkovic
Vinski vizionar i jedan od čuvara tradicije Župe, Dragomir Rajković (1955 - 2022)   /  Foto: Vinarija Rajković

- Od pokojnog oca nasledio sam strast prema vinu. U zasadima imamo tamjaniku, prokupac, merlo, pino noar, kaberne fran, kaberne sovinjon. Ove godine pojavićemo se na sceni i sa novim rozeom iz berbe 2023,  blendom širaza i malbeka, prvim takvim na tržištu Srbije. Takođe ćemo dosadašnju kupažu Sofia Cuvee razložiti u dva sortna vina od merloa i kabernea,  jer su nam sortna vina fokus u budućnosti – odmah na početku objašnjava filozofiju vinarije Miloš, advokat po zanimanju.

Vi kao naslednik vinske tradicije Rajkovića, unosite puno novina, krenimo prvo od dizajna.  Gledamo potpuno nove etikete, kao i nov logo, veliko „R“?
- Promenili smo celokupni vizuelni identitet vinarije. Pored porodičnog imena Rajković ubacili smo sufiks wine office, pa je sada pun naziv vinarije Rajković wine office. Mali kuriozitet, koji nas je naterao da dodamo ovaj sufiks je i činjenica da je najčešće prezime u srpskom vinarstvu upravo Rajković. Danas postoji skoro desetak vinarija koje nose ovo prezime, pa je bilo izazovno naći neku distinkciju. Naš naziv donekle ima spone sa mojom osnovnom profesijom advokaturom, te se može reći da će iz „Vinske kancelarije Rajković” dolaziti dobra vina. Nov je pristup,  totalno su izmenjene etikete za prokupac i tamjaniku koji su dobili moderniju, „lakšu” varijantu. Logo smo želeli da bude sveden i prepoznatljiv, da pre svega oslikava filozofiju kojoj težimo a to je da se vino rađa u vinogradu, zbog čega su u slovu „R“ loza i grozd dominantna karakteristika.

Rajkovic vinarija 298

Šta još novo možemo očekivati iz vinarije Rajković wine office?
- Imamo puno planova za budućnost. Najavljujemo jednu kompleksnu tamjaniku iz barika, koja upravo odležava. S obzirom na sortiment vinograda koji je ostao iza oca, u najavi je svakako sortni  pino noar. Nažalost, ljubitelji ove sorte će morati da sačekaju berbu 2024, obzirom da 2023. godina nije dozvolila da napravimo ovo vino. Ipak, bila je darežljiva kada su prokupac i tamjanika u pitanju.

> Pored porodičnog imena Rajković ubacili smo sufiks wine office, pa je sada pun naziv vinarije Rajković wine office.

Etiketa Prince Rskavac, zapravo čisti župski prokupac i na neki način zaštitini znak stare vinarije izašla je sa novom berbom?
Da, Prince 2021, poslednji je u čijem stvaranju je učestvovao Dragomir. Prince kao etiketa mi je posebno drag zbog činjenice da je prvo vino koje smo davne 2003. pustili na tržište. Sudbina je htela da rskavac (prokupac) „Princ“ oslika jedan vinski ciklus u kojem je učestvovao moj otac, i  koji je trajao, evo punih dvadeset godina. A mene je sačekala vinogradarski neverovatno izazovna 2023. godina, jako zahtevna, ali istovremeno dobra za prokupac i tamjaniku, dva vinska aduta Župe. 

Rajkovic vinarija 111

Da li ste Tamjaniku iz 2023.  napravili po svom ukusu za vina?
- Apsolutno. Kada su  bela vina u pitanju, a pogotovu tamjanika, trudimo se da poseduju dozu sočnosti, svežine, u tamjanici tu karakterističnu muskatnu notu koja u našem vinu nije prenaglašena već  se divno uklopila sa kiselinom i prijatnom završnicom. Kod crvenih vina zbog šireg sortimenta ima više prostora za kreaciju. Ipak, i za bela i crvena vina mora postojati glavna nit, a to je elegancija, upravo ono po čemu se vino razlikuje od svih drugih pića. 

Kako vidite svoju vinariju za pet godina?
- Obzirom na posvećenost, ljubav i trud koji ulažemo u naša vina, siguran sam da će jedna od prvih odrednica kada se pomene tamjanika, prokupac ili Župa, biti vinarija Rajković wine office. Velike nade polažemo u prokupac iz berbe 2023. kog ovde premijerno probamo, iako zbog berbe kakva je bila imamo svega 1.500 boca. Međutim prema onome što iskazuje biće to proizvod kojim će se vinska Srbija ponositi. I na tržište neće ići kao Prince, već pod izdvojenim nazivom. Ako ga ne zadržimo samo za sebe (smeh).

Rajkovic vinarija 123

Šta su glavne odlike tog vina?
- Vinograd smo obrali krajem oktobra, zbog idealne jeseni grožđe je bilo vanserijsko. Inače godina 2023. je bila izrazito teška za prokupac zbog jako kišnog juna. Vino sadrži 15,6% alkohola savršeno uklopljenog u slatke, glatke i zrele tanine preko kojih se prostiru biber i drugi začini u završnici. Ima pravu boju prokupca a sad će još malo dobiti na strukturi jer ide u hrast.

Širite li vinograde?
- Spremamo za sadnju  novu plantažu prokupca. Kada smo posle duge borbe shvatili da je jako teško održati klasične župske zasade ostavili smo jedan položaj od pet ari kao pokazni za tu vrstu uzgoja gidža, a pripremili mesto gde ćemo zasaditi našu prvu plantažu prokupca u špaliru. Da, širićemo vinograde, vino se rađa u vinogradu, zato je sirovinska baza, pogotovu za crvena vina, najbitnija.

Sva će crvena vina biti snažna?
- Iskreno mislim da vinar treba da ima svoj pečat, da svoju filozofiju prenese na vino, i ne podlegne nekim trendovima koji se u vinskom svetu neminovno menjaju svakih 10-15 godina. Iz  porodičnog vinograda pino noara koji je posađen 1963. godine pokušaćemo da dobijemo vrhunsko vino kada godina bude manje izazovna u odnosu na 2023. Pored neprikosnovenog prokupca i tamjanike, smatram da će u Župi pino noar, merlo i kaberne fran uvek biti vrhunski bez obzira na klimatske promene. Stil vina određuje grožđe, kod prokupca i pino noara ćemo stremiti eleganciji, dok su merlo i kaberne sorte koje daju vina jačeg tela.

Rajkovic vinarija 106

Izazov je  napraviti vrhunska vina od sorti grožđa koja sazrevaju u različito vreme ?
Upravo zato smo potražili pomoć od našeg najboljeg enologa, dr Marka Malićanina, koji je napravio najodlikovanije srpsko belo vino ikada. S obzirom na kvalitet grožđa koje daju naši vinogradi, potrudićemo se da dobijemo crvena vina koje će biti u rangu najboljih svetskih vina. Ako može Kalifornija, može i Župa ( smeh ).

Kakvo je vaše mišljenje o penušavim vinima?
- Penušavce lično volim, i ako ikada budem rešio da radim penušavac, mislim da će biti od tamjanike, barem većim delom. Ali za to treba kapaciteta, vremena, ljudi i svega ostalog. To je tek neka faza u budućnosti.

> Ostvarili smo saradnju sa Lenom Kovačević jer njena muzika simbolizuju emociju, stil i eleganciju, pravac kojim se i mi vodimo u pravljenju naših vina.

A oranž vina?
- Iskreno, ne. Oranž  je upravo jedan od trendova koji  mi nije blizak. Izvesno je da ćemo uraditi jedno desertno vino, nažalost 2023. nismo uspeli da se organizujemo ali nas to očekuje možda baš iz berbe 2024.

Rajkovic vinarija 024

U svetlu promocije novog vizuelnog identiteta vinarije Rajković wine office ostvarili ste saradnju sa našom muzičarkom Lenom Kovačević?
- Da, želeli  smo da ostvarimo saradnju sa nekim ko je prepoznatljiv, ali za čiji rad ujedno možemo da kažemo da nam je blizak. Lena Kovačević i njena muzika simbolizuju emociju, stil i eleganciju, pravac kojim se i mi vodimo u pravljenju naših vina. Pogodilo se da spot za pesmu Da li voliš me, u kome se pojavljuje naša tamjanika, bude objavljen 14. februara, baš na dan vinarske slave Svetog Trifuna.  |

Tamjanika  2023

Platinasta zeleno-žuto-bela kristalno bistra, tamjanika nema predominantan miris, ne guši čula te će biti dopadljiva i onima kojima muskatna vina nisu prvi izbor. Sveže i poletno hrskavo vino za svaku priliku uz sortnost nosi vrhunsku eleganciju.

- Tamjanika jeste odlična i iskreno se, uz ogradu da ne želim da zvučim nadmeno, nadam da će ljubitelji vina, kad za par godina pomisle na tamjaniku u Župi, ova naša biti jedna od odrednica – kaže Rajković.

Prince 2021

Rajkovic vinarija 104

Sirovina je dobra, jako lepo voćno i začinsko vino sa lepom završnicom i strukturom. Eto zašto prokupac treba raditi čist, prokomentarisao je Vuk Vuletić u prolazu 

 

Dostupni rskavac Prince, poslednje vino u čijem je kreiranju učestvovao Dragomir Rajković je bogato i voćno, širokog tela i guste strukture. Za razliku od njega, „budućnost“ prokupca oslikana u berbi 2023 uz prisutnu eleganciju iskazuje veliku svežinu te kompleks čistih voćnih aroma u omotaču brojnih začina u završnici. Ali iz grožđa, s obzirom na to da vino još nije dodirnulo drvo.

Sir by Pinot

Rajkovic vinarija 195

 

Poseban doživljaj bio je probati ova vina uz četiri vrhunska domaća sira na preporuku najboljeg somelijera Srbije Vuka Vuletića. Kosmajski sir kao blend kozjeg, kravljeg i malo ovčijeg mleka, žuti sir sa tartufima, te meki aromatični i veoma masni iz hrastovine besprekorno su pratili svaki gutljaj. A naš favorit bio je tvrđi, takozvani Gostiljski sir kao i vanserijski Žuna puter sa Dorćola uz kućne hlebove i štapiće Pinot restorana.

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi