Novi Veritas za stari sjaj Sremskih Karlovaca

Novi Veritas za stari sjaj Sremskih Karlovaca

Najveći broj ljubitelja vina u Srbiji prvi put je čuo za fruškogorsku vinariju Veritas kada je njihov kaberne Momentum 2012 osvojio srebro na Decanteru 2015. godine, a odmah potom i zlato u Beču na AWC. Nekoliko godina docnije kaberne iz berbe 2017 osvaja zlato na Decanteru, zatim zlato na AWC, dvostruko zlato na BIWC balkanskom šampionatu... A onda je stigla vest da je vinarija promenila vlasnika!

Vinarija Veritas nalazi se na putu između Sremskih Karlovaca i Stražilova. Prosto je nemoguće ne zaustaviti pogled na vinariji okruženoj vinogradima i obroncima Fruške Gore, verovatno jednoj od lepših u Srbiji. Novi vlasnik je Jelena Ćuković, koja uz tehnologa Tatjanu Đurićić i somelijera i studenta na Novosadskom poljoprivrednom fakultetu Maju Drljaču pretvara Veritas u istinsku fruškogorsku viziju „ženskih ruku delo“. Za pametne, dovoljno.

Veritas 313

Nove berbe donele su i neka iznenađenja, prevashodno u belom segmentu. Naime, njihov sovinjon Bela Harmonija 2021 odmah se našao na listi 10 najboljih belih vina Srbije za 2022. godinu, a kupaža kaberne sovinjona (80%) i merloa pod etiketom Čuk 2020 još jednom pokazala da u Veritas vinogradima uspeva ozbiljan kaberne.

U samoj vinariji nije se mnogo toga promenilo od kako su novi vlasnici prošle godine preuzeli proizvodnju. I kapacitet je isti, nešto manje od šezdeset hiljada litara, s tim što je proizvodnja daleko manja.

Veritas 042
Jelena Ćuković vlasnica vinarije Veritas

- Ove godine napravili smo rekordnih 25.000 litara vina, daleko više nego prošle kad je bilo 16.000 litara. Trenutno posedujemo 22 klasična barik bureta, u sedam je merlo, u ostalima kaberne – objašnjava Jelena.

Berba 2021 prva je koju je samostalno izveo novi tim a cilj je da mala porodična vinarija Veritas proizvodi dobra vina od grožđa iz sopstvenih vinograda.

Veritas-150.jpg

U ovom trenutku pred nama su tri nove etikete: Bela Harmonija 2021, roze Domina 2021 i Ćuk 2020, te vina koja su novi vlasnici zatekli u podrumu, merlo Monte Karlovci iz berbe 2017, već legendarni premijum kaberne Momentum 2017 i cenovno daleko povoljniji Mali Momentum Cabernet 2020 za kojim već sada vlada veliko interesovnje u pojedinim elitnim beogradskim gastro svetilištima.

- Momentum Mali iz berbe 2020 je vino koje smo takođe zatekli u tanku ali nije bio završen tako da je on praktično proizvod zajedničkog rada prethodnih vlasnika i nas. Uz sve ovo pripremamo i bermet – dodaje Jelena. – Imali smo crveni koji se radio od merloa sa 20 i više biljaka, cveća, voća, trava. Sad će na tržište još jedan crveni gde je podloga čist kaberne, kao i beli bermet pod imenom belo aromatizovano vino od sovinjon blana.

veritas dron
Foto: Veritas/arhiva

Razlog zbog kojeg su Ćukovići kupili vinariju Jelena objašnjava dok uživamo u ekstremno lakom, ukusnom i pitkom crvenom vinu Ćuk koje krije deo tajne i odgovora na naša pitanja.

- Izvorno prezime porodice mog supruga je Ćuk, a kad je njegov deda za vreme Kraljevine Jugoslavije iz Hercegovine krenuo u Ameriku odlučio je da doda na prezime „ić“ kako bi se znalo odakle je. Inače, osim što smo oboje deca sa sela, što volimo prirodu i kontakt sa njom, nismo ranije imali nikakva iskustva sa vinom i vinogradarstvom. Jednostavno, mislili smo šta raditi kada prođu neke godine i odlučili se za vinovu lozu, proizvodnju vina i grožđa. Kupili smo vikendicu na Banstolu i mali vinograd, jutro kabernea i sovinjona. Razmišljali da li da sadimo lozu, a onda čuli da se Veritas prodaje…

Veritas 128

Uz vinariju Ćukovići zatiču tri hektara vinograda u kojima su merlo i kaberne. U Sremskim Karlovcima na brdu Doka nalazi se hektar sovinjona, a onda odluče da kupe još tri na Banstolu i sade po hektar grašca, merloa kojeg je danas već duplo više nego kabernea i šardone.

- Pored vinarije dokupili smo još parče zemlje, hektar i po, gde ćemo razvijati vinski turizam, verovatno graditi restoran i nekakav sadržaj za odmor, a saditi nešto od postojećih sorti.

Veritas 281

Sastav zemljišta iznad vinarije otkriva duboke naslage nekakvog žutog peska koji lozi očigledno prija. Prethodni vlasnici su kompletne analize, istraživanja zemljišta, vode, vetrova, sunčanih dana poslali u francuski Institut za lozu i vino odakle su dobili sve odgovore i parametre uključujući koje klonove i gde da kupe. Put ka uspehu bio je time širom otvoren.

Uz tri već pomenute nove etikete, na proleće iz vinarije Veritas stižu još dve. Prva je Grašac iz nulte berbe i isti takav Chardonnay koji je fermentisao u drvetu i blago barikiran. Delimično će se menjati etikete, posebno kod belog i roze vina, a etikete Monte Karlovci iz berbe 2017 ostalo je svega stotinak boca što znači da je berba 2020 gotovo već na putu ka policama. Istovremeno se užurbano radi na osmišljavanju vinskog turizma u vinariji.

Veritas 007
Maja Drljača, menadžer vinarije i somelijer

- Degustaciona sala prima dvadesetak gostiju a fokusirani smo na meze od domaćih suhomesnatih proizvoda uz kolekciju sireva i degustaciju svih naših vina. Pritom predložim ljudima da obiđu vinariju gde usput odradimo edukaciju o svim procesima pa i mali bon-ton vinske kulture. Zbog velikog interesovanja aktivnosti vinarije se mogu ispratiti na Instagramu a bitno je da se dolazak zakaže jer je sve više i team building događaja. Zakazati se može na broj telefona 069 624804 – kaže Maja Drljača čiji je zadatak da brine o tom segmentu razvoja brenda Veritas.

Posebno su zanimljivi programi rađeni u saradnji sa sajtom slikajicirkaj.com. Dva puta mesečno se druženja uz četkice, boje i vino održavaju u vinariji, slika se, pije vino, a dosta se toga i proda.

Veritas 255

- U budućnosti će se posebno razvijati fine dining večere ograničene na 20 do 25 ljudi. Kuvari Ognjen Majdandžić i Milorad Mitić, koji su radili u novosadskim retsoranima Zak i Project 72 imaju iskustva i sa radom u restoranima s Mišlenovim zvezdicama tako da će nešto od toga prilagoditi našem mentalitetu. Baš nedavno smo imali veče italijanske kuhinje, a želimo u sve to da ubacimo i radionice, da se hrana sprema interaktivno i da objasnimo zašto baš neko vino ide uz tu vrstu hrane.

Ako je suditi po prvim novim vinima i planovima, Veritas je na putu da postane jedan od istinskih vinskih dragulja Sremskih Karlovaca koji će tom najvinskijem gradu u Srbiji vratiti stari sjaj.  |

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi