Vinis 2016, Vinis

Vinis 2016, Vinis

Minimalizam i svedenost se na vinu Vinis 2016 ističe isključivo u izgledu etikete. Crno i zlatno, natpis Vinis i obris lastavice u letu. Kraj priče. Sve ostalo je vrhunska elegancija, rakoš i očigledna potencija koliko crveno vino potentno biti može.

Vinarija iz Dobre Vode kraj Jagodine, vinara neprestano na putu između Francuske i Srbije, gotovo u apsolutnoj tišini i izolaciji proizvodi vina za najveće vinske sladokusce. Kupaža kabernea i merloa menja se tek u detaljima iz berbe u berbu a da bi otkrili te fine naznake potrebno je načekati se jer vina najčešće odležavaju u vrhunskom drvetu preko četiri godine.

Vinis 2016 sadrži 14,5% alkohola i nije nimalo naivno vino ali se ipak veoma lako pije. Naravno ako poslušate ultimativni zahtev proizvođača „Obavezno dekantirati“. Naime, takav opaki prasak aroma i svega ostalog dopre iz čaše neposredno po sipanju da vam se neće ni piti. A kad vino (i vi) uhvati vazduh, nosnice i pluća nestrpljivo krenu da se šire kako bi nahvatale što više tih divnih voćnih mirisa što će se na nepcu rasplinuti preko somotastog mora tanina da bi se sunovratile u završnicu najraznovrsnijih opisa suvog lišća duvana, kože, cveta ljubičice pa i kremena.

Ne žurite iako vino doziva na još jer će vam se od silnih crnih i crvenih bobica učiniti slatko, a ono je pre svega biberasto. Potreba da se žvaće masivno (minus) telo zapravo je prouzrokovana sočnim kiselinama koje vinu osim meditativnog otvara i gastronomska svojstva gde možete ići u dva pravca: elegantno i dostojanstveno sa krvavo crvenim biftekom ili pak sa vrućim jagnjećim pečenjem uz rizik da vam se u ovoj kombinaciji slepe usne jednom zauvek a sve druge kombinacije postanu besmislene. Posebno je zanimljiva činjenica da se početni utisak sortnog merloa vremenom u ustima približi najboljim izdancima kaberne sovinjona.

Da, može se dogoditi da neko od stručnjaka utvrdi ozbiljno prisustvo hrasta, ali to nije onaj bilderski hrast što umrtvljuje udove već odbrambeni, koji će ukrasiti ramom i začinima finiš i spremiti ovo vinsko blago za dalje napredovanje.

Ko je zaboravio, vinarija Vinis je svojevremno osvojila dvostruko zlato na Concours Mondial de Bruxelles 2016 kupažom iz 2011. godine, na ocenjivanju dok je ono imalo visoke kriterijume. I onako uzgred titulu najboljeg crvenog vina Srbije (96,5 poena) na Nacionalnom nadmetanju 2021. godine.

Pa iako niste čuli za Vinis reći ćemo samo, ova su vina pravljena za večnost ili tek nešto malo bliže.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi