Mit o vinskim suzama

Mit o vinskim suzama

Q: Da li je vino bolje ukoliko se na čaši jasnije vide „vinske suze“?
(Goran Miladinović, Beograd)

A: Vinske „suze“, odnosno „nožice“, kako ih još nazivaju, tragovi su vina koje se sliva s oboda po zidovima u unutrašnjosti čaše nakon što se vino zavrti. Nije retkost da čujete kako njihova pojava znači da je i vino dobro, ali da li je to doista tako? I šta nam te „suze“ govore?

Među ljubiteljima vina je oko te pojave ispredena čitava mala vinska mitologija, prvenstveno zato što njihovu pojavu nije lako objasniti. Ali, u stvarnosti „suze“ mogu da vam ukažu na malo toga o vinu, a praktično ništa o njegovom kvalitetu. U suštini, „suze“ su posledica procesa objašnjenog kao Marangonijev efekat, koji se bavi kretanjem fluidne smese na nekoj površini. U slučaju vina, gde su spojeni alkohol i voda, „suze“ se formiraju zbog kombinacije različitih molekularnih sila alkohola i vode i otpora na koju tečnost nailazi prilikom slivanja niz staklo čaše, a sve to uz postepeno isparavanje alkohola što menja strukturu tenzija u fluidu, odnosno vinu.

Kada zavrtite čašu s vinom, usled centrifugalne sile alkohol će kao lakši početi da se grupiše na unutrašnjoj strani stakla i zatim polako početi da isparava, dok će se voda (i sve ostale materije koje vino sadrži) kao teže i postojanije vratiti u čašu, kao kišne kapi na prozoru. To znači da na pojavu „suza“ poprilično utiču i temperatura i vlažnost prostorije gde vino pijete, oblik čaše, praktično nekoliko stvari, ali ne kvalitet vina!

U stvari, jedino što vam „suze“ govore o vinu jeste da u njemu ima – alkohola!

nazad na vrh

Srodni tekstovi